Neuveríte! Tieto NEBEZPEČNÉ veci boli v minulosti úplne bežné...

Mgr. Zuzana Paprskárová | 10. november 2017
deti v minulosti, bábätká v minulosti, nebezpečné hračky, fajčenie, deti poštou, postieľka
foto: troab.com

Máte pocit, že dnešný svet je skazený? Že žijeme v bláznivej, šialenej dobe? Neverte tomu. Mnohé veci boli v minulosti oveľa, oveľa horšie. Ak sa prenesieme do minulosti, objavíme množstvo šialených vecí, ktoré by nám dnes nenapadli ani v tom v najabsurdnejšom sne.

Posielanie detí poštou

Neuveríte, ale ešte na začiatku 20. storočia bolo normálne posielať deti poštou! Ťažko povedať, v koho hlave skrsol tento šialený nápad, ale bola to bežná realita. Celá procedúra vás vyšla na 15 centov!

pošt, deti, deti v minulostit

Klietky na čerstvom vzduchu pre zaneprázdnené mamičky

Aj v minulosti vedeli, že čerstvý vzduch je pre deti najlepší na posilnenie imunity. Kým dnes chodíme s deťmi na pravidelné prechádzky a nespustíme ich pritom z očí (alebo z kočíka), v minulosti mali praktickú vychytávku.
V tridsiatych rokoch 20. storočia boli predovšetkým medzi britskými rodinami obľúbené vonkajšie klietky pre najmenšie deti. Tento vynález je ťažko opísateľný, preto si ho radšej prezrite na fotke.
Kým zaneprázdnená mamička varila obed, mohla byť spokojná, jej dieťatko totiž bolo na čerstvom vzduchu!

postieľka, detská klietka, deti v minulosti, bábätká v minulosti

Fajčenie namiesto vitamínov

V dnešnej dobe, kedy už malé deti vedia, že fajčenie škodí zdraviu a škatuľky od cigariet sú obalené  varovaniami, až hrozbou smrti, sa nám musí zdať absurdné, čo sa dialo pár rokov dozadu.
Pred vyše 70 rokmi sa o škodlivosti fajčenia pramálo vedelo. Ešte šokujúcejší je fakt, že fajčenie bolo doktormi odporúčané predovšetkým tehotným ženám! Dôvod je ešte šokujúcejší – fajčenie malo tehotným ženám  pomôcť ako prevencia pri vzniku zápchy!

fajčenie v tehotenstve, minulosť, cigarety

Rádioaktívne hračky

V minulosti nemali obavy z rádioaktívneho žiarenia. Naopak, rádioaktivitu nepovažovali vôbec za hrozbu! V obchodoch boli bežne dostupné hry pre deti typu malá atómová elektráreň (viď foto).
V týchto mini laboratóriách bolo dokonca pribalené reálne plutónium a uránium v mini množstvách!

hračky v minulosti, rádioaktívne hračky

Kokaín v bežnom živote?

V dnešnej dobe si drogy spájame s niečím zlým, nelegálnym, odsúdeniahodným. Kokaín ako jedna z najhorších drog súčasnosti bola sto rokov dozadu ešte úplne legálna! Kokaín bol bežne dostupný bez predpisu v lekárni a využíval sa pri nádche, či bolesti zubov.

drogy, kokaín, fajčenie

Zbierka ľudských pozostatkov

Pri tej predstave sa nám všetkým zdvíha žalúdok. Takúto zbierku si snáď môže robiť iba šialenec a chorý človek. Nie tak dávno to však bola populárna zábava! Mať doma ako suvenír lebku alebo časť kostry nepriateľa bola najväčšia „frajerina“!

kosti, kostra, zbieranie

Ľudské ZOO

Zábava v ľudskej ZOO bola populárna roky. ZOO pozostávalo z ľudí, detí z Afriky a Ázie. Ich predstavenia mali dokazovať Darwinovu teóriu evolúcie. Táto hanba ľudskej histórie bola veľmi populárna a v tom čase úplne normálna. Fotka nižšie je z roku 1958 z Belgickej ľudskej ZOO.

zoo, ľudia, minulosť

Psychiatrické ústavy ako zdroj zábavy

Musíme priznať, že aj v súčasnosti sú mentálne chorí ľudia čiastočne diskriminovaní v spoločnosti. Na druhej strane, verme, že v psychiatrických liečebniach je o nich dobre a ľudsky postarané.

Prečítajte si: Prvá cigareta – čo teraz? 8 tipov, ako viesť rozhovor s dieťaťom.

V minulosti však títo ľudia slúžili ako zdroj zábavy. Nielenže nedostávali najesť, boli tiež  vystavení krutosti a zábave „návštevníkov“ ústavu. Tí ich mohli za poplatok napríklad šťuchať palicou.

psychiatria, liečený ústav

NEUVERITEĽNÉ: Týmto kŕmili bábätká v stredoveku!

Poruchy imunity u detí

Dojčenie verzus alkohol

Zdroj: troab.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: