Prvá cigareta – čo teraz? 8 tipov, ako viesť rozhovor s dieťaťom.

Redakcia | 11. január 2017
Prvá cigareta – čo teraz? 8 tipov, ako viesť rozhovor s dieťaťom.

Prečo deti skúšajú cigarety? Je to cool, je to atraktívne a robia to všetci – to sú len tri zo všetkých dôvodov, ktoré deti udávajú, keď sa ich spýtate, prečo fajčia.

A „necool“ sú v tejto situácii najmä tí rodičia, ktorí sa snažia dieťaťu fajčenie vyhovoriť alebo dokonca zakázať. Ale nemali by ste – i keď je to nervy drásajúce – akceptovať dym v jeho izbe bez toho, aby ste sa pokúsili so svojím potomkom „bojovať“.

V misii proti cigaretám je dôležité: jasné stanovisko, argumentácia prostredníctvom vecných informácií namiesto neustálych výčitiek, a predovšetkým pochopenie. Ak sú si rodičia vedomí toho, že cigareta v rukách dieťaťa je najmä prostriedkom ako pôsobiť zaujímavejšie, dospelejšie a zvodnejšie, potom im môžu lepšie pomôcť v tejto ťažkej fáze dospievania.

Ako zabrániť cigarete v ústach dieťaťa? Usmerňovať už od raného detstva.

Tak ako deti od približne 12 rokov považujú fajčenie za „cool“, tak ho väčšinou do tohto veku odsudzujú. Je preto vhodné, keď sa rodičia práve v tejto počiatočnej fáze pokúsia podporovať negatívne stanovisko detí k cigaretám a hovoria s deťmi o zdravotných rizikách fajčeniaškodlivých látkach obsiahnutých v tabaku. Tieto opisy by však nemali byť príliš drastické.

Čítajte tiež: Prvá láska, prvá pusa... Aké to je, ak randí vaše dieťa?

Ak je rodič fajčiar

„Ale ty fajčíš tiež!“ – takýto komentár si vaše dieťa iste neodpustí, keď s ním budete hovoriť o nebezpečenstvách fajčenia. Nehovoriť však o tejto téme by mohlo mať fatálne dôsledky. Podľa výskumov, rodičia, ktorí sami fajčia, sa môžu pokúsiť zabrániť tejto závislosti tým, že fajčenie jasne odmietnu a aj to deťom ukážu. Ak hovoria o svojich vlastných skúsenostiach s návykom, pôsobia okrem toho dôveryhodnejšie ako nefajčiari. Ale: Deti fajčiarov nesú v sebe riziko, že sa sami stanú fajčiarmi. Myslite i na zdravotné riziká pasívneho fajčenia!

Pozrite si tiež: Dovolenka s tínedžerom: fikcia alebo bežná prax?

Prvé cigarety

Každé dieťa chce raz vyskúšať, ako chutí cigareta. Aj kedysi to tak bolo – a dnes je to tiež udalosť, ktorá k dospievaniu jednoducho patrí. Je však dobré, ak si vaše dieťa pri svojich prvých cigaretových šlukoch je vedomé zdravotných rizík fajčenia. V tejto fáze skúšania by ste mali znovu viesť s dieťaťom dialógy, lebo teraz je to ešte stále jednoduchšie ako potom, keď sa zo skúšania stane závislosť.

Zaujme vás: Cigaretový dym a naši najmenší: ako pasívne fajčenie pôsobí na detský organizmus?

Tipy, ako viesť s deťmi rozhovor o cigaretách:

Nemali by ste dieťa schmatnúť za rameno hneď, ako ho pristihnete s prvou cigaretou v ruke, ale radšej vyčkať na pokojný moment.

  • Na začiatku by ste nemali zvoliť dlhú prednášku plnú výčitiek – radšej povedzte pokojne a vecne váš názor na tému fajčenie a formulujte vaše prianie priamo dieťaťu (napr. „Tešilo by ma, keby si...“).
  • Počúvajte svoje dieťa a spýtajte sa ho, čo sa mu na fajčení tak páči.
  • Počítajte s odporom a odbočeniami od  témy.
  • Nehrozte trestom, inak situácia eskaluje.
  • Pripravte sa na rozhovor a vyzbrojte sa informáciami. Ak chcete presvedčiť svoje dieťa o nebezpečenstve fajčenia, musíte mať v danej problematike prehľad.
  • Aj keď je pre vás, samozrejme, najdôležitejšie, aby vaše dieťa zostalo zdravé – nezačínajte hrozbami o rakovine pľúc a pod. Pretože to, čo môže nastať o niekoľko desaťročí, nie je teraz pre mládež zaujímavé a je to málo odstrašujúce.
  • Dávajte do popredia okamžité následky fajčenia. Napríklad: „Čo je atraktívne a cool na nepríjemnom dychu a zapáchajúcom oblečení, zlej kondícii, na kašli a prázdnej peňaženke?“ U dievčat môžete poukázať na to, že fajčenie v kombinácii s antikoncepciou zvyšuje riziko trombózy a kŕčových žíl.
  • Hovorte o probléme závislosti, o tom, že nie je príjemné prežívať abstinenčné príznaky. Možno je vo vašom okolí niekto dospelý, kto sa snaží už roky prestať s fajčením. Je to vždy presvedčivejšie, keď o svojich skúsenostiach hovorí „postihnutý“. Dajte však pozor na to, aby vaše dieťa malo túto osobu rado.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: