Cigaretový dym a naši najmenší: ako pasívne fajčenie pôsobí na detský organizmus?

Redakcia | 6. október 2016
Cigaretový dym a naši najmenší: ako pasívne fajčenie pôsobí na detský organizmus?

Dnes už nie je žiadnym tajomstvom, že tabakový dym je toxickejší a nebezpečnejší ako väčšina iných škodlivých látok, ktorým sme denne vystavení. Mnohé látky, ktoré obsahuje cigaretový dym, sú dokonca rakovinotvorné.

Fajčením však nie sú ohrození len samotní fajčiari a fajčiarky, ale pasívnym fajčením trpí aj ich okolie. Týka sa to najmä detí, predovšetkým vtedy, ak žijú v domácnosti, kde sa fajčí.

Deti majú zvýšenú frekvenciu dychu a ich organizmus reaguje mimoriadne citlivo na jedy, lebo je stále vo vývoji. Ich orgány sa preto môžu veľmi vážne poškodiť.

Dnes vieme aj to, že deti, ktoré žijú vo fajčiarskom prostredí, trpia mnohými ochoreniami, napr. astmou, zápalom pľúc, častými bronchitídami či inými chronickými chorobami dýchacích ciest, ale aj chronickým zápalom stredného ucha a príušníc, čo môže viesť až k hluchote. Navyše mávajú oslabený imunitný systém, čo znamená, že bývajú častejšie choré.

Preto:

  • Pokúste sa pre dobro dieťaťa i pre vaše zdravie skončiť s fajčením.
  • Vytvorte z vášho bytu „nefajčiarsku zónu“, pretože vetranie nestačí. Cigaretový dym sa usádza i na deky, steny a podlahu, závesy, gauč i oblečenie a vetraním sa škodlivé látky úplne odstrániť nedajú.
  • Aj vašich hostí by ste mali požiadať, aby sa vo vašom byte zdržiavali fajčenia. Ak im vysvetlíte, aké škody môže deťom spôsobiť tabakový dym, mali by to pochopiť.
  • V žiadnom prípade nefajčite v aute. Koncentrácia škodlivých látok v zadymenom aute je mimoriadne vysoká.

Prečítajte si tiež:

Ste tehotná? Cigarety sú tabu!

Fajčenie počas dojčenia? Zabudnite!

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: