Lozenie batoľaťa ako prevencia proti astme?

Mgr. Zuzana Paprskárová | 19. február 2018
astma, alergia, batolenie, lozenie, prevencia proti astme, koberec

Ak máte v rodine astmu, prípadne má na astmu vaše dieťa nábeh, určite ste už doma urobili všetky protialergické opatrenia. Viete však, čo sa v poslednej dobe zistilo?

Možno máte byt bez záclon, či kobercov. Možno denne vysávate, utierate prach a svojmu dieťaťu redukujete plyšové hračky. Máte doma zvlhčovač vzduchu, či inhalátor v každej izbe poruke. A aj tak ste už zažili menší, či väčší astmatický záchvat a astma sa stáva vašou nočnou morou.

Vedci zistili, že loziace batoľa rozvíri množstvo čiastočiek prachu na zemi a týmto spôsobom inhaluje enormné množstvo prachu.

Ide o množstvo štyrikrát väčšie, ako vdýchne dospelý človek chodiaci po tej istej podlahe!

Vedci z Purdue univerzity v štáte Indiana (ktorej absolventom bol napríklad aj astronaut a prvý človek na Mesiaci Neil Armstrong) uskutočnili štúdiu s robotickým dieťaťom. S použitím kobercov získaných z bežnej domácnosti bolo ich cieľom zistiť, ako veľmi lozenie dieťaťa rozvíri prach z podlahy.

Výsledkom bolo zistenie, že koncentrácia rozvíreného prachu okolo loziaceho dieťaťa je dvadsaťkrát vyššia ako kdekoľvek inde v miestnosti!

Tento prach obsahuje spóry plesní, baktérie, odumreté čiastočky kože, či peľ.

Ako je to teda s imunitou dieťaťa?

Ak máte chuť okamžite sa vrhnúť do upratovania a čistenia podlahy, zadržte! Hoci dieťa tento prach vdychuje, netreba sa toho obávať! Práve naopak. Vedci zároveň zistili, že aj tu platí priama úmera. Čím menšie dieťa a zároveň čím viac baktérií znamená, že je dieťa neskôr odolnejšie a jeho imunita narastá!

Štúdie dokazujú, že dieťa by sa v útlom detstve malo stretnúť s čo najväčším množstvom alergénov. 

Stret so zvieracími alergénmi, peľom, plesňami, baktériami či roztočmi môže v konečnom dôsledku významne pomôcť k prevencii alergií a astmy. V neskoršom veku majú tieto deti vyššiu imunitu a ak sa u nich predsa len objaví astma, má ľahší priebeh.

A platí to aj naopak. Čím sterilnejšie prostredie bude v okolí vášho dieťaťa, tým menej bude do budúcna vyzbrojené voči baktériám a alergénom.

Milé mamičky, týmto vás nechceme odradiť od upratovania vašej domácnosti. No nič netreba prehánať! Vášmu dieťaťu sa nič nestane, ak sa bude sem-tam batoliť po špinavšej podlahe.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: