Užite si zimu tak, ako sa patrí!

Veronika Nováková | 17. január 2018
Užite si zimu tak, ako sa patrí!

Milé mamičky, zima to je obliekanie, vrstvenie, ale aj vyzliekanie a roztápanie zmrznutých ručičiek. Prinášame vám tipy na to, ako si vyčarovať zimu ako z rozprávky a zabezpečiť si nezabudnuteľné snehové zážitky.

Výlet do ľadového kráľovstva

Naše veľhory v sebe ukrývajú jedinečný ľadový poklad, ku ktorému sa dostanete pohodlne zubačkou, alebo hodinovou prechádzkou zo Starého Smokovca na Hrebienok.

Zima na horách s dojčaťom
Prečítajte si tiež:

Zima na horách s dojčaťom

Práve tam sa každoročne hrdo týči Tatranský ľadový dóm, ktorý je vybudovaný z ľadu a konajú sa v ňom aj zaujímavé koncerty. Verili by ste, že na jeho stavbu sa využije až 190 ton ľadu, ktorý dovezú 4 kamióny?

Tento rok sa autori inšpirovali Gaudího bazilikou Sagrada Familia v Barcelone. Tak pripravte vaše malé princezné Elzy a Anny a hor sa preskúmať ich kráľovstvo na vlastné oči!

hrebienok ladove sochy

Každoročne sa tu koná aj súťaž Tatry Ice Master, kde umelci z celého sveta súťažia o vytvorenie tej najzaujímavejšej ľadovej sochy.  A to najlepšie na záver – z Hrebienka si to s celou rodinou môžete pekne zosánkovať až dole do doliny. Jednoducho, zimný zážitok ako vyšitý z filmu!

Zimné športy – ako na ne?

Lyžovanie, korčuľovanie, snowboardovanie – aký zimný šport vybrať pre svoje dieťa? Kedy s tým začať? Je to veľmi individuálne a závisí to aj od schopností vašej ratolesti.

Niektorí rodičia so zimnými športmi začínajú už po dovŕšení prvého roku, ale vôbec nezúfajte, ak má váš Peťko päť rokov a ešte nestál na lyžiach. Mnohí inštruktori sa zhodujú, že vek 4 – 5 rokov je ideálny na začatie s lyžovaním. Takže skôr než nakúpite drahú výbavu, vyskúšajte si športy nanečisto v zapožičanom lyžiarskom výstroji.

Aj korčuľovanie si môžete vyskúšať najprv s korčuľami z požičovne, lebo priznajme si, ak sa na ľad postavíte len raz za sezónu, tak je úplne zbytočné kupovať vlastné korčule, ktoré už na rok ani nebudú sedieť.

A viete čo? Ak nie ste milovníkmi zimných športov, tak to bez okolkov priznajte a vedzte, že deti aj tak najviac baví sánkovanie a bobovanie, alebo spontánna guľovačka s množstvom šťastného smiechu. 

Taký príjemný zimný deň

Zimnú idylku si môžete užiť aj bez toho, aby ste minuli jediný cent za športovú výbavu či skipasy. Jediné, čo budú všetci členovia rodiny potrebovať, sú zimné otepľováky, rukavice čiapka, šál a teplý čaj v termoske. A namierte si to pekne do lesa, kde síce vládne zimný spánok, ale mnohé zvieratká nespia a určite sa potešia, ak im do krmelca pridáte semienka či mrkvu.

Môžete hľadať stopy zvieratiek v snehu a možno srnky či hladné sýkorky vypátrate na vlastné oči. Možno si budete po ceste rozprávať príbehy o snežných vílach a vaše deti budú s nadšením šliapať po neporušenom snehu, v ktorom zanechajú stopy, možno začne snežiť a budú chytať vločky jazykom. A možno to bude jeden z najkrajších zimných rodinných dní. Pre vás, aj pre deti.

Mama v zahraničí: Milujeme zimu
Prečítajte si tiež:

Mama v zahraničí: Milujeme zimu

Retro zimné hry

Nemusíte „keškovať“, ani „appkovať“, spomeňte si na hry nášho detstva – postavte si s deťmi iglu, klasického snehuliaka, robte anjelov, hádajte o aké zviera či vtáčika ide podľa stôp, vyskúšajte hod snehovou guľou na cieľ, pátranie po poklade... Napokon zistíte, že zima nemá až také obmedzené možnosti, ako ste si mysleli, však?
gulovacka

Vedeli ste, že najchladnejším miestom na Slovensku je dedina Stratená v Slovenskom raji?

Zima tam vládne od novembra do apríla a sneh je, až na malé výnimky, takmer istý. V blízkom okolí nájdete aj zamrznutú priehradu Dedinky a lyžiarske oblasti Mlynky či vzdialenejší Telgárt. Možno vďaka treskúcej zime práve tu príroda vytvorila aj Dobšinskú ľadovú jaskyňu, ktorá je síce v zime zatvorená, ale pre istotu si ju poznačte do diára. To keby ste v lete zatúžili po ľade, v tejto jaskyni sa môžete kedykoľvek schladiť.

Zima spoza okna a teplo v duši

Ten pocit, keď sa vrátite z chladnej zimy a otvorením dvier vás ovinie vánok tepla... Teplá štrúdľa práve vytiahnutá z rúry, ktorú ste pripravili spoločne s najmenšími, rozvoňala celý dom, po zotmení ešte zapálite vonné sviečky, ktoré urobia tú správnu atmosféru. Hovorí vám niečo dánske slovíčko „hygge“?

Je to pomenovanie pre pohodový životný štýl v obklopení vecí a miest, ktoré vám spôsobujú radosť. A práve zima je preň ako stvorená. Pretože sa môžete zababušiť do deky a pri čaji si prečítať váš obľúbený časopis, hrať sa s deťmi spoločenské hry alebo maľovať obrázky. Pretože po každom návrate zvonku vás bude tešiť teplo domova. Skrátka, Dáni vedia čo robia a podľa štatistík sú najšťastnejším národom sveta, a to aj napriek dlhotrvajúcej zime a veľmi krátkym dňom.

TIP Mama a ja:

Rýchly olovrant plný vitamínov vašim deťom po návrate z prechádzky pripravíte jednoduchým ohriatím kúskov jabĺk, mandarínok a pomarančov v troške teplej vody, ochutených hnedým cukrom a škoricou. Inak svieže ovocie aj v takejto teplej forme dokonale zahreje a dodá potrebnú energiu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: