Zima na horách s dojčaťom

redakcia | 5. január 2018
Zima na horách s dojčaťom

Hory sú ideálnym miestom na zimnú dovolenku s deťmi, a to už od dojčenského veku. Je však dobré, ak sa na tento pobyt vopred pripravíte a do batožiny si pribalíte zopár nevyhnutostí pre malých horalov.

Vyberte si vhodné ubytovania na pobyt s deťmi

Najoptimálnejšia dĺžka pobytu vo vysokohorskom prostredí s dieťaťom v dojčenskom veku sú dva týždne, aby sa dieťa mohlo dobre aklimatizovať. Ak si však takýto dlhý pobyt z časových dôvodov nemôžete dovoliť, odporúčame vám naplánovať si na zimnú dovolenku minimálne týždeň.

Vhodným miestom na ubytovanie je buď menší penzión alebo súkromná chata, kde máte k dispozícii aj kuchyňu. Ak sa rozhodnete pre hotelové ubytovanie, odporúčame vám pri rezervácii overiť si, či je toto zariadenie „pripravené“ aj na malých návštevníkov (niektoré hotely vedia zabezpečiť aj postieľku pre bábätko a vychádzajú svojim klientom v ústrety aj pri príprave jedla pre dieťa).

Batoľa a nuda? Nehrozí!
Prečítajte si tiež:

Batoľa a nuda? Nehrozí!

Ako dieťa obliekať?

Oblečenie pre bábätko vždy vyberajte podľa aktuálneho počasia. V horách býva najväčším problémom nestálosť počasia, preto by ste mali byť pripravení vždy na každú možnú alternatívu:

  • najrozumnejšie je obliecť dieťa do viacerých tenších vrstiev, ale ani v horskom prostredí neodporúčame dieťa naobliekať tak, aby mu bolo príliš teplo – dieťa sa spotí
    a z prílišného tepla bude zbytočne nervózne,

  • oblečenie by malo byť z prírodných materiálov (bavlna), ktoré „dýchajú“, vyhnite sa syntetickým materiálom,

  • čiapky, šály, rukavice je potrebné mať zbalené aspoň dvojmo, deti majú „tendenciu“ tieto veci veľmi rýchlo strácať a treba myslieť aj na to, že sa môžu premočiť,

  • pre úplné malé deti je vhodným vrchným oblečením teplý overal, pre deti, ktoré už chodia, sa viac osvedčila vetrovka a otepľovačky,

  • teplé a hlavne nepremokavé topánky (tiež nezabudnite na náhradnú obuv) sú dôležité pre deti, ktoré už sedia a chodia, tie menšie majú nožičky najčastejšie schované v overale, ale aj pre ne je potrebné zobrať aspoň mäkké papučkové topánky,

  • pod pyžamko oblečte dieťaťu na noc aj tielkové body, noci na horách sú predsa len chladnejšie (riaďte sa však podľa toho, ako je vykúrená miestnosť, kde dieťa spí),

  • ak v zime cestujete vo vykúrenom aute, nenechávajte v ňom dieťa sedieť naobliekané vo vetrovke či teplej čiapke,
  • ak aj vonku nie je úplne ideálne počasie (sneženie, nesvieti slnko, mierne popŕchanie) nie je to dôvod, aby ste nemohli ísť von na hodinovú prechádzku. Ak je dieťa primerane oblečené, môže to iba posilniť jeho imunitu a príjemne ho to unaví.

Hygiena detí počas zimnej dovolenky

Nie je nutné, aby ste zo sebou brali detskú vaničku. Dieťa jednoducho osprchujete a následne ošetríte tak, ako ste zvyknutí doma. Zoberte si však aspoň tri veľké osušky a niekoľko bavlnených plienok. Nezabudnite ani na XXL balenie jednorazových plienok a krém na prevenciu zapareného zadočka.

Obdobie batoľaťa
Prečítajte si tiež:

Obdobie batoľaťa

Príprava jedla pre dieťa počas zimnej dovolenky

Najjednoduchšiu situáciu majú v tomto prípade mamičky, ktoré svoje dieťa plne dojčia. Ak však podávate bábätku umelé dojčenské mlieko, nezabudnite si pribaliť niekoľko dojčenských fliaš, kefku na ich čistenie, sterilizátor na fľaše alebo hrniec na ich vyváranie, dojčenské mlieko (radšej sa zásobte a zoberte si o jedno balenie naviac).

Pre väčšie deti, ktoré už dostávajú aj nemliečne príkrmy, budete potrebovať misku, lyžičku, strúhadlo na ovocie, vidličku na roztláčanie ovocia a zeleniny, podbradníky, malý hrniec na prípravu varených jedál, dojčenskú vodu vo fľašiach, detský čaj, niekoľko pohárikov s hotovou detskou výživou – pre prípad, že by dieťa vyhladlo a nemali by ste práve možnosť žiadne iné jedlo pripraviť.

Pre sladké sníčky počas dovolenky

Výbornou pomôckou hlavne pre často cestujúce rodiny je detské skladacia postieľka, okrem nej budete potrebovať tak ako doma plachtu, perinku na prikrytie a deku.

Pozor! S malými deťmi na dovolenku len do 1000 metrov nad morom

Ideálna nadmorská výška pre dieťa v dojčenskom veku je medzi 700 až 1000 m. Výšku 1000 m nad morom by nemalo prekročiť žiadne dieťa mladšie ako dva roky. Pri prekročení tejto výšky sa u malých detí môže prejaviť podráždenie a poruchy spánku, veľké výkyvy medzi dennou a nočnou teplotou deti neznášajú dobre, môžu sa u nich vyskytnúť problémy s dýchaním a bolesť uší.

Pred dovolenkou si overte dôležité informácie

Nie je na škodu overiť si vopred, či sa v mieste vášho pobytu nachádza nemocnica alebo aspoň ambulancia detského lekára. Vaša cestovná lekárnička by mala obsahovať: teplomer, čapíky proti teplote (poraďte sa so svojím pediatrom), malé balenie liehu, niekoľko sterilných gázových štvorcov alebo obväz, nožnice.

Kedy necestovať

Ak sa stane, že dieťa pred cestou náhle ochorie (má teplotu, chrípku, zápal priedušiek, je nachladnuté, či ide o iné ochorenie), v žiadnom prípade necestujte! Do hôr nie je vhodné cestovať, ani ak dieťa iba pred krátkym časom prekonalo zápal stredného ucha. Pri ostrejšom vzduchu, vetre a pri častých zmenách tlaku, ktorým sa v horskom prostredí nevyhnete, by mohlo pociťovať bolesť uší.

Tip MAMA a ja
S kočíkom v horách veľmi nepochodíte a v zime už vôbec nie. Na nosenie dojčiat sa však vynikajúco hodí BABYŠATKA na nosenie detí – dieťa máte v náručí, zohrievate ho a máte pritom obidve ruky volné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: