5 skvelých tipov na zimné radovánky pre deti

Redakcia | 5. január 2018
5 skvelých tipov na zimné radovánky pre deti

Tohtoročná zima zatiaľ nie je taká, ako by si ju deti predstavovali a pravdepodobne sa jej dočkajú až po skončení vianočných prázdnin.

Máme pre vás niekoľko skvelých tipov ako sa s deťmi aj počas zimných mesiacov zabaviť vonku, na čerstvom vzduchu. Ak k tomu ešte pribudne kopa snehu a teplota pod bodom mrazu, bude to dokonalé.

Urobte si snehové iglu

Na túto vzrušujúcu činnosť je naozaj potrebná „hora“ snehu. A k tomu ešte lopaty a šikovné ruky. Iglu môžete postaviť dvoma spôsobmi. V prvom prípade nazhŕňate čo najviac snehu na jednu veľkú kopu. Dobre utlačíte a potom do nej vyhĺbite otvor, do ktorého sa zmestia všetky deti. O niečo zložitejší na výrobu, ale oveľa štýlovejší variant je zo snehových kociek.

Pomôžte deťom vyrobiť zo snehu kvádre a ukladajte ich na seba ako pri stavbe domu. Keď budete mať potrebnú výšku, rozložte na vrch drevené laty, na ktoré zase poukladáte snehové kvádre. Získate tak strechu, aby vám do iglu nikto nenazeral.

Iglu v teple

Ak sa snehu predsa len nedočkáme, môžete deťom alternatívu k snehovému iglu vytvoriť aj doma v izbe. Budete potrebovať deky, plachty, obrusy a pevný špagát. Ten pouväzujte po izbe v čo najvyššej výške ako šnúry na bielizeň.

Na špagát potok povešajte všetky textílie, ktoré ste našli, aby ste vytvorili stav. Dovnútra nanoste deťom vankúše, prikrývky, svetielka, malé rádio, baterky a knižky. Takých príjemný a útulný domček ich isto poteší a zabaví na hodne dlhý čas.

Pomôžte v zime vtáčikom

Pripravte veľmi jednoducho kŕmidlo z plastovej fľaše, nasypte doň rôzne semienka a zaveste na stromy vo vašej záhrade. Vtáčiky budú lietať na hostinu a vy ich pri tom môžete s deťmi pozorovať. Kŕmidlo môžete zavesiť aj na stromy vo voľnej prírode, len ich nezabudnite na jar prísť pozberať, aby plastové fľaše neznečisťovali prírodu.

Pátranie v zimnej krajine

Príprava tejto aktivity pre deti vás bude stáť troška viac námahy, ale určite bude stáť za to. Popremýšľajte nad trasou spoločnej rodinnej prechádzky zimnou krajinou a indíciami, ktoré by ju mohli ozvláštniť.

Absolvujte trasu najskôr sami, bez detí, poskrývajte jednotlivé indície tak, aby potom deti doviedli do vami vybraného cieľa. Môžete pripraviť aj nočnú verziu s lampášikmi či baterkami, ak sa nebojíte.

Kreslenie stopami do snehu

Niečo podobné ako robiť do snehu anjelov. S tým rozdielom, že na vytvorenie takéhoto snehového diela použijú deti svoje nohy. Pomocou šliap sa musia pokúsiť vytvoriť v snehu nejaký obrazec. Dotvoriť ho môžu prostredníctvom kamienkov, vetvičiek, konárikov.

Zima na horách s dojčaťom
Prečítajte si tiež:

Zima na horách s dojčaťom

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: