Pravda, či lož? TOTO vám prezradí mimika vášho dieťaťa

Redakcia | 17. september 2020
Keď dieťa klame

Klame vám vaše dieťa? Ako odhaliť klamstvo dieťaťa?

„Svet dieťaťa je plný nevinnosti a čistoty, ale postupne vykročíme na cestu dláždenú klamstvom a keď dozrejeme, sme starí - nielen telesne ale i duševne.“
– Osho

Zdroj: http://citaty-slavnych.sk/autori/osho/?q=39013
„Svet dieťaťa je plný nevinnosti a čistoty, ale postupne vykročíme na cestu dláždenú klamstvom a keď dozrejeme, sme starí - nielen telesne ale i duševne.“ Osho, indický mystik

Každý z nás to robí: či už vedome alebo podvedome – klameme, hoci môže ísť len o malú milosrdnú lož. Naše deti sú už v mladšom školskom veku majstrami v klamaní. Klamú, lebo sa chcú, napríklad, vyhnúť trestu. Prekuknúť ich vôbec nie je ľahké. Veľa nám však môže prezradiť mimika dieťaťa.

Kedy dieťa klame? Všímajte si mimiku

Nie každé dieťa chodí s radosťou do školy a trávi poobedia nad učebnicami. Voľného času je väčšinou málo a potom sa z času na čas stane, že niektoré domáce úlohy doma zatají. Na otázku: „Čo sa máš ešte učiť?“ preto neodpovedajú všetky deti pravdivo. Všímajte si však mimiku dieťaťa.

5 tipov, ako odhaliť klamstvo dieťaťa:

  • Pozerá sa vám dieťa priamo do očí, keď odpovedá na otázku?
  • Odpovedá vyhýbavo „Myslím, že nie!“ a sťahuje kútiky úst smerom dole?
  • Hľadí dieťa pri odpovedi vľavo dole?
  • Červená sa, alebo sa začína potiť?
  • Chytá sa nevedomky tváre?
Čím viac týchto bodov pozorujete u dieťaťa, tým je pravdepodobnejšie, že odpoveď nezodpovedá pravde. Stopercentne sa však na to spoliehať nedá. Vo všeobecnosti platí, že pri klamstve sa ľudia odkláňajú od svojho zvyčajného správania.

Čím sú pre vás reakcie dieťaťa nápadnejšie a neznámejšie, tým skôr poukazujú na klamstvo. Napriek tomu existujú už aj medzi školákmi profíci, ktorí vedia cielene kontrolovať svoju mimiku a napríklad  pri klamaní pozerajú rodičom priamo do očí.

Ako správne reagovať na klamstvo?

Klamstvo neznamená hneď koniec sveta, keď si pomyslíme, že každý dospelý to občas robí. Napriek tomu by sa mali deti naučiť, že klamstvom sa problémy neriešia.
Napokon aj Ján Werich, český herec a spisovateľ tvrdil:
„Klamstvo u detí nemusí byť vždy chybou, môže to byť príznakom fantázie.“

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: