Ste prísni rodičia? Vaše deti sa naučia efektívne klamať!

MK | 3. jún 2019
Ste prísni rodičia? Vaše deti sa naučia efektívne klamať!

Dieťa v snahe vyhnúť sa trestu, či nespokojnosti rodiča, sa snaží "prekrútiť pravdu", alebo ju jednoducho nepovedať. Kreatívne vytvorí spôsob, akým sa nepríjemným dôsledkom svojho konania môže vyhnúť.


Ste prísny rodič, orientovaný na poslušnosť? Psychológovia poukazujú na jednu zaujímavú vec:  vaše autoritárske tendencie spôsobia, že dieťa bude mať tendenciu klamať. Vykonštruovať klamstvo však nie je také jednoduché. Chce to veľkú dávku emocionálnej inteligencie (kedy a prečo sa mi "hodí" nepovedať pravdu) a kreativity.

Efektívne klamstvo je prejavom kreatívneho myslenia

Preto prišli vedci s ďalšou zaujímavou teóriou, ktorá v sebe nesie veľký paradox. Deti, ktoré už v dojčenskom veku využívali "klamstvo", aby sa vyhli akejkoľvek nepohode, oplývajú vyšším stupňom inteligencie. Klamať v tomto zmysle nie je bezpodmienečne zlá vec. Psychológovia dokonca poukazujú na fakt, že klamstvom dieťa rozvíja svoje psychologické zručnosti.

Už dvojročné deti skúšajú "klamať"

Utajovanie skutočnosti (záporné nie na otázku: "nerozbil som hračku, nezjedol som cukrík") je pre rodiča prehľadné. Batoľa sa však už v tomto veku snaží premeniť skutočnosť vo svoj prospech. Z evolučného hľadiska ide o dôležitý moment "prežitia".   

Vo veku sedem rokov si už dieťa vymýšľa uveriteľný príbeh. Chce to dobré kognitívne a vyjadrovacie schopnosti, lož je už prešpekulovaná a rodič ani nemusí prísť na to, že dieťa klame.

Nebáť sa povedať pravdu

Morálny aspekt klamstva ako takého je samozrejme na mieste. Je na rodičoch, do akej miery naučia svoje dieťa, že povedať pravdu  nie je pre ne nebezpečné z hľadiska rodičovského uznania a prijatia.

V každom prípade, ak máte pocit, že vaše dieťa je efektívny klamár, nemusí ísť hneď o delikventné správanie, skúste pouvažovať o tom, ako prijímate jeho nevhodné konanie (aby sa nebálo povedať pravdu) a na druhej strane využiť jeho skvelé schopnosti vhodnejším smerom.

Zdroj: iflscience.com, eduworld. sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: