Najčastejšie očné vady u detí: Diagnóza a liečba

Redakcia | 26. október 2017
okuliare, oči, zrak, očné vady u detí

Zrak je zmysel, ktorý nám umožňuje vnímať svetlo, farby, tvary a slúži k celkovému vnímaniu okolia. Je najdôležitejším zmyslom, a to predovšetkým preto, že vďaka nemu vnímame až 80 % informácií. Ak nefunguje ako má, spôsobuje dieťaťu veľké problémy, a to nielen zdravotné.

Diagnóza, liečba i prognóza

Najčastejšími chybami u donosených detí sú krátkozrakosť (myopia), ďalekozrakosť (hypermetropia), škúlenie (strabizmus), tupozrakosť (amblyopia) a astigmatizmus.

Väčšina z nich je liečiteľná.

Prečítajte si: Dedičnosť farby očí

Ako ich spoznáte, či sa dajú liečiť a prípadne ako, sme sa spýtali MUDr. Evy Jerhotovej, Ph.D.

Vývoj oka v tehotenstve

Ľudské oko sa začína vyvíjať už v ranom embryonálnom období, presnejšie okolo štvrtého týždňa tehotenstva. Spočiatku sú oči umiestnené po stranách hlavy embrya, až časom sa posúvajú smerom do stredu tvárovej časti. Viečka sa vyvíjajú okolo 7. týždňa tehotenstva, najskôr sú zrastené, otvárajú sa od 5. mesiaca tehotenstva. Riasy sa vyvíjajú až v treťom trimestri.

Po narodení majú oči šedomodrú farbu, ale na to, aké bude mať vaše bábätko oči, si počkáte až do šiestich mesiacov, väčšinou je to však už oveľa skôr. Po narodení majú deti veľmi zlý zrak, dokážu rozoznať iba svetlo a tmu. V tejto fáze totiž k videniu využívajú len periférne bunky sietnice – tyčinky. Aby zaostrili, vykonávajú tzv. skenovacie, pátravé pohyby očami – verse, čo niekedy vyvoláva dojem škúlenia.

Tiež vidia hore nohami, mozog si ešte neprevracia obraz, ktorý je na sietnici vytváraný. Reagujú na čiernobiely kontrast a tiež na červenú farbu.

oči, zrak, novorodenec

Zrak sa však pomerne rýchlo upravuje. Novorodenec začína na videnie používať centrálnu krajinu sietnice s čapíkmi, a tak v priebehu druhého týždňa života začína reagovať na svetlo a vidí predmety, ktoré sú od neho vzdialené asi 30 cm. Preto je dobré hovoriť na svoje novonarodené bábätko zhruba z tejto vzdialenosti.

Koncom prvého mesiaca už dieťa rozozná výrazné farebné predmety a striedavo fixuje jedným alebo druhým okom.

Aj napriek tomu, že sa vám môže zdať, že ročné dieťa už vidí dobre, jeho zrakové funkcie sú vyvinuté len asi na 10 %.

A kedy teda začína vidieť naozaj dobre?

V troch rokoch sa dostáva na 80 % zrakových funkcií dospelého človeka a v začiatkoch školského veku je vývoj zraku ukončený. K zmenám dochádza iba v dioptrických hodnotách oka, ktoré sa môžu ustáliť niekedy až okolo 30. roku veku.

Najčastejšími chybami u donosených detí sú krátkozrakosť (myopia), ďalekozrakosť (hypermetropia), škúlenie (strabizmus), tupozrakosť (amblyopia) a astigmatizmus.

Kedy je vhodná návšteva lekára?

  • Starostlivosť detí podlieha pravidelným preventívnym kontrolám u pediatra, konkrétne 9 prehliadok absolvuje do 1 roka života, z toho najmenej 3 prehliadky v prvých troch mesiacov, 1 prehliadku vo veku 18 mesiacov a medzi 3 a 15 rokom veku 1 preventívnu prehliadku raz za 2 roky. V rámci týchto kontrol je vykonávané tiež orientačné vyšetrenie zraku.

Okrem týchto kontrol by však mal rodič s dieťaťom vyhľadať lekára vždy, keď spozoruje:

  •  škúlenie
  •  trasúce sa oči
  •  svetloplachosť alebo žiadnu reakciu na svetlo
  •  zakalenú rohovku
  •  belavé zrenice alebo žlto žiariace zrenice pri priamom svetle
  • neustále trenie očí ručičkou a robenie grimás
  • veľkú nehybnú zreničku, tiež pri dopade svetla

U starších detí sa môžu problémy s očami prejaviť takto:

  • častejšie zakopávanie, padanie alebo narážanie do nábytku
  • neustále žmúrenie očí
  • písanie i kreslenie veľmi blízko podložky
  • pribúdajúce problémy pri súmraku a tme
  • zhoršenie známok na vysvedčení

Výber dioptrických okuliarov

Tip MAMA a ja
Ak sa nejaká závažná očná vada vyskytla u vás alebo vašich príbuzných, je vhodné vyhľadať odborného očného lekára a poradiť sa, kedy je najvhodnejšie prísť s dieťaťom na kontrolné vyšetrenie. 

Ako prebieha vyšetrenie u očného lekára?

Veľmi podstatnou súčasťou je anamnéza – história pacienta. Lekára zaujímajú aj okolnosti vývoja plodu počas tehotenstva (infekcie matky, diabetes), pôrod a popôrodné obdobie, hlavne u nedonosených detí sú totiž očné vady veľmi časté, napr. vysoká krátkozrakosť. Ďalej je dôležitý aj celkový psychomotorický vývoj a neurologické abnormality.

Vhodné je zaznamenať si, aké ťažkosti presne pozorujeme a odkedy. Napríklad či škúlenie bolo zrejmé od narodenia, alebo neskôr, či je len jedným okom, alebo oboma, trvalé, alebo trebárs len na konci dňa a pod. Vhodné je tiež priniesť fotky dieťaťa, tam je škúlenie často najviditeľnejšie. Po anamnéze začína lekár testovať niektoré základné zrakové funkcie, väčšinou už z postavenia očí a reakcií zreníc usudzuje nejaké abnormálne videnie. Ak je to možné, skúsi vyšetriť zrakovú ostrosť a, samozrejme, zmerať aj dioptrické odchýlky očí.

Každé vyšetrenie detského pacienta by sa malo končiť cykloplégiou – rozkvapkaním očí – a až na základe premerania dioptrií v cykloplégii sa môže predpísať zodpovedajúca korekcia.

vyšetrenie zraku, očné vady u detí, oči, okuliare, očný lekár

Detailnejšie si všetky očné vady rozoberieme v nasledujúcich článkoch.

Keď dieťa škúli

Prvý test života: Apgar skóre

Ako vidí vaše bábätko? Otestujte ho

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: