Pohodové tehuľkovanie: Čo únavné vás čaká a ako si môžete pomôcť?

Eva Kliská | 25. október 2017
tehotenstvo, pôrod, únava, železo, kŕče v nohách, anémia, zvracanie, vitamíny

Sú ženy, ktoré si tehotenstvo pochvaľujú, dokonca sa cítia lepšie, ako keď bábätko nečakali. Na druhej strane sú tehuľky, ktoré to také úplne jednoduché nemajú.

Túžobné očakávania a radosť z dieťatka môžu byť sprevádzané rôznymi zdravotnými ťažkosťami, ktoré sú vo väčšine prípadov normálnou reakciou na zložité zmeny v organizme budúcej mamičky.

S čím všetkým sa môžete počas deviatich mesiacov stretnúť? A ako chápať tieto zmeny či ako si pomôcť?

Únava

Na začiatku tehotenstva je únava spôsobená predovšetkým zmenou hladiny hormónov a metabolickými zmenami. Vaše telo a metabolizmus pracujú oveľa rýchlejšie,  aby tak podporili rast bábätka a niektoré vaše orgány, ktoré budete vo zvýšenej miere v tehotenstve potrebovať. V pokročilejšom štádiu tehotenstva môže únava súvisieť so zvýšenou váhou alebo obmedzeným pohybom. K únave môžu prispievať aj dychové ťažkosti kvôli zvýšenej polohe bránice, ktorá je vytláčaná rastúcim bruškom.

Čo pomáha:

  • Doprajte si oddych aj poobede. V práci si asi poobedný spánok nebudete môcť dovoliť, ale aspoň si počas obedňajšej prestávky vyložte nohy.
  • Únavu spôsobuje aj nedostatok železa, najlepšie ho doplníte príjmom správnych potravín, napríklad hovädzieho, kuracieho mäsa alebo zeleninových šalátov – v nich nezabúdajte najmä na cviklu, brokolicu, pažítku či strukoviny.
  • Ak ste unavená, nenechajte sa zvábiť kávou alebo sladkosťami. Získaná energia nevydrží dlho. Zvýšená hladina cukru v krvi vám za chvíľu poklesne a budete sa cítiť unavenejšia ako predtým. Vedeli ste, že dostatočný prísun železa pomáha zmierňovať pôrodné kŕče a bolesti, a tiež zlepšuje popôrodnú rekonvalescenciu a hojenie?

tehotenstvo, únava, šport, pôrod, železo

Nevoľnosť a zvracanie

Prejavmi nevoľnosti môže žena trpieť ráno, na obed, poobede, večer, niekedy aj celý deň. U väčšiny žien trvajú pocity nevoľnosti iba prvé tri mesiace tehotenstva. Tehuľky, ktoré očakávajú narodenie dvojčiat a viacerčiat, môžu nevoľnosťami trpieť počas obdobia celého tehotenstva. Počas tehotenstva je zóna vracania a nevoľnosti, ktorá je situovaná v mozgovom kmeni, silne podráždená. Toto podráždenie môže spôsobiť vysoká hladina tehotenského hormónu HCG v krvi, zvýšená hladina estrogénu, veľmi rýchle roztiahnutie svalstva maternice, zvýšená hladina žalúdočnej kyseliny a zvýšená citlivosť na pachy.

Čo pomáha:

  • Jedzte jedlá bohaté na bielkoviny a zložené cukry – jedno aj druhé totiž potláča nevoľnosť.
  • Jedzte v menších porciách, ale zato častejšie, aspoň päťkrát denne.
  • Pite veľa tekutín, v roztrasenom žalúdku ich udržíte ľahšie než tuhé jedlá. Vhodnou bylinkou na zmiernenie nevoľností je kvet harmančeka, ktorý navyše pomáha aj tráveniu. Bylinku môžete užívať ako čaj alebo ju použiť do relaxačného kúpeľa.
  • Ráno, predtým ako vstanete, zjedzte niečo s vysokým obsahom cukru (celozrnné sušienky, ryžové koláčiky, sušené ovocie).
  • Vstávajte pomaly, ponaťahujte sa, pokojne si najskôr sadnite a až potom vstaňte.
  • Počas dňa sa pokojne zastavte a zrelaxujte, pri vypätých situáciách zhlboka dýchajte.
Prečítajte si? 7 vecí, ktoré robia bábätká v brušku

Citlivosť a bolestivosť pŕs

Tieto pocity bývajú prvým znakom tehotenstva, počas neho však väčšinou nezmiznú a ku koncu tehotenstva sa pravdepodobne ešte vystupňujú. Citlivosť a bolesť spôsobujú tehotenské hormóny, ktoré prsia budúcej mamičky pripravujú na laktáciu. Mliečne žľazy sa zväčšujú a napínajú.

Čo pomáha:

  • Už od začiatku tehotenstva noste vyhovujúcu podprsenku.
  • Prsia ošetrujte ľahkou masážou a krémom proti striám. Pokiaľ sú vaše bradavky bolestivé, pokojne na ne môžete použiť kalciovú masť.
Mohlo by vás zaujať: Strava dojčiacej matky - 6 zásad pre dojčiace mamičky

Kŕče v nohách

Postihnúť vás môžu náhle a bez varovania. Najčastejšie sa prejavujú ako náhla bolesť v oblasti lýtok, stehien a chodidiel. Spravidla sa objavujú v druhej polovici tehotenstva a intenzívnejšie prichádzajú v noci. Najčastejšou príčinou je nedostatok kalcia, solí a horčíka (magnézia) v tele.

Čo pomáha:

  • Skvelým pomocníkom sú masáže. Ak do nohy opäť dostanete kŕč, stúpte na ňu a pochoďte si.
  • Skúste si počas dňa zacvičiť, nohy v sede prepínajte a ohýbajte.
  • Nohy si ráno aj večer prepláchnite striedavo studenou a teplou vodou.
  • Lekár vám môže predpísať lieky a výživové doplnky, ktoré kŕče zmierňujú.

Pálenie záhy

Na začiatku tehotenstva je príčinou uvoľňovania zvierača na vstupu žalúdka hormón progesterón. Zvierač je čiastočne pootvorený, a tak môžu žalúdočné šťavy preniknúť až do pažeráka, kde spôsobujú pálenie záhy. V posledných mesiacoch, kedy je dieťatko už také veľké, že žalúdok mamičky je vytláčaný zo svojej typickej polohy, dochádza k spätnému prieniku potravy do pažeráka.

Čo pomáha:

  • Jedzte menšie porcie jedla, aby žalúdok nebol nikdy úplne plný.
  • Nespite v rovnej polohe, ale majte dostatočne podopretú hlavu.
  • Pred spánkom vypite pohár mlieka, ktoré môže zneutralizovať žalúdočné šťavy.
  • Lieky obsahujúce antacidá neutralizujú žalúdočné kyseliny v žalúdku a nevstrebávajú sa do krvi matky ani dieťatka. V lekárni o svojom tehotenstve informujte lekárnika, iste vám poradí prípravok vhodný pre tehotné.
  • Skúsiť môžete aj bylinkový čaj proti páleniu záhy.

Hypnopôrod

Som tehotná: Čo všetko mám jesť?

pôrod, tehotenstvo, železo, kŕče, únava, zvracanie

 





Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: