Strava dojčiacej matky - 6 zásad pre dojčiace mamičky

MUDr. Katarína Vicianová | 13. apríl 2016
strava dojciacej matky

Čo jesť, ako zabezpečiť pestrú a vyváženú stravu pre dojčiacu matku?

Už v období tehotenstva je potrebné dodržať niekoľko všeobecne platných zásad a princípov správnej výživy. Obdobie dojčenia má byť pre mamičku a dieťatko krásnym, nádherným časovým úsekom, ktorý by nemalo nič pokaziť. Žiadna neistota, či neskôr sebaobviňovanie.

Stravovanie počas dojčenia

Tvorba materského mlieka znamená pre organizmus matky zvýšenú záťaž a zvýšený výdaj energie, živín, minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Preto musí byť jej strava v období dojčenia bohatšia a výdatnejšia.

Energetický príjem dojčiacej ženy by nemal klesnúť pod 2 000 kcal za deň. V príjme tekutín  sa tradujú rôzne nesprávne predstavy o tom, že čím žena viac pije, tým má i viac mlieka. Správny je príjem 2 – 3 l tekutín za deň, v horúcom počasí i viac.

Príjem bielkovín počas dojčenia sa má zvýšiť asi o 15 g na deň. Dospelá žena potrebuje približne 50 g bielkovín, dojčiaca teda 65 g. Tuky sú najväčším zdrojom energie, až v 30 %. Dôležité sú polynenasýtené tuky, ktorých má byť v strave dvakrát viac ako nasýtených. Preto má jedálniček dojčiacej ženy obsahovať rybí tuk a rastlinný olej, napr. olivový alebo repkový, a to dve polievkové lyžice denne.

Obsah minerálnych látok, ako je  vápnik, fosfor, horčík, sodík a draslík,  je v materskom mlieku viac-menej stabilný, resp. nie je tak významne ovplyvnený stravou matky. V období dojčenia sa odporúčalo v minulosti prijať 2-krát viac vápnika na deň.

V súčasnosti sa ukazuje, že regulačné mechanizmy dokážu počas tehotenstva i dojčenia veľmi výrazne zvýšiť rezorpciu vápnika zo zažívacieho traktu. Preto odporúčaná dávka vápnika je 1,0 – 1,3 g na deň, horčíka 0,3 g na deň a zinku 0,015 g. No inak je to so železom, selénom a jódom, ktorých nedostatok v strave matky sa môže prejaviť v ich zníženej hladine v materskom mlieku.

Pre jedálniček dojčiacej ženy platia určité zásady:

1. Pestrá strava

Prvou zásadou dojčiacej ženy je, že strava má byť síce pestrá, ale vyvážená. Máme na mysli zastúpenie všetkých základných skupín potravín charakteristických pre našu stredoeurópsku polohu vo forme pyramídy:

  • Základňu tvoria obilniny a zemiaky: jednej porcii zodpovedá 1 krajíček chleba (60 g) alebo 1 rožok či 2 kopčeky ryže či 250 g cestovín. Z tejto skupiny má mamička zjesť denne 3 - 6 porcií
  • Zelenina a ovocie: jedna porcia predstavuje 1 hrnček surovej listovej zeleniny alebo 1 paradajka alebo 1 paprika alebo 1 mrkva alebo pol hrnčeka nastrúhanej či uvarenej zeleniny, alebo 1 stredne veľké jablko alebo 1 banán alebo 1 pohár ovocnej šťavy (200 ml). Z tejto skupiny má mamička zjesť najmenej 5 porcií denne.
    Niektoré bábätká, či už trpiace viac na vetry alebo s citlivou pokožkou, majú problémy, ak mamička pije ovocné šťavy a džúsy. Berúc ohľad na možnú senzibilizáciu dieťaťa a neskôr i rozvoj alergie je  v tejto skupine najviac odporúčaných obmedzení počas dojčenia. Žiadne citrusy, kiwi, mango a iné cudzokrajné ovocie sa rozhodne neodporúča. Literatúra  je nejednotná  v odporúčaní paradajok a papriky. Dojčiace mamičky majú piť skôr iba vodu pre dojčatá, vineu a niektoré ovocné, iba jednozložkové, čaje, aby vedeli, z čoho sa ich bábätká vysypali. A hlavne  čaje bez kamiliek.
  • Skupina mlieka a mliečnych výrobkov: jednu porciu predstavuje 1 pohár (200 ml) mlieka alebo 1 jogurt alebo 1 kúsok (50 g) nízkotučného syra. Z tejto skupiny má mamička denne skonzumovať 3 – 4 porcie.
  • Skupina mäsa, hydiny, rýb a vajíčok: 1 porciu predstavuje 100 – 200 g kurčaťa bez kože alebo 100 – 200 g našej sladkovodnej ryby alebo pol vajíčka. Z tejto skupiny má dojčiaca mamička zjesť denne 2 porcie. Vajíčka pre riziko salmonelózy odporúčame radšej uvariť na tvrdo.
  • Hrot pyramídy tvoria potraviny, ktorým sa treba skôr vyhýbať: živočíšne tuky, cukry, soľ a pod.

Upozorňujeme na to, že vápnik znižuje využiteľnosť železa. Odporúča sa preto konzumovať tieto potraviny oddelene. Mlieko a mliečne výrobky majú byť konzumované najmenej 2 hodiny pred jedlom., ktoré obsahuje železo (mäso).

Lieky počas dojčenia
Prečítajte si tiež:

Lieky počas dojčenia

2. Rozpoznanie problémových potravín - ktoré potraviny vynechať?

Každá mamička má sama individuálne rozpoznať, na ktoré zložky potravy reaguje jej dieťatko napr. vyrážkou, redšou stolicou či nafúknutým bruškom. Tieto potraviny má, samozrejme, na nejaký čas vynechať.

3. Pitný režim počas dojčenia

Správny pitný režim. Dojčiaca mamička rozhodne nesmie trpieť nedostatkom tekutín, pretože si tak môže nechtiac znížiť i tvorbu mlieka. Má sa napiť vždy, keď je smädná. Pretože dojčenie môže trvať i trištvrte hodiny, má mať na dosah ruky fľašu či pohár s nápojom. Teda pri dojčení by mala matka piť spolu so svojím dieťaťom.

Tekutiny treba prijímať pravidelne v menších množstvách, pričom polovicu celkového množstva je treba vypiť dopoludnia. Avšak prehnané „nalievanie sa” tiež nemá zmysel. K tekutinám okrem minerálok, dojčenskej vody patrí i mlieko, polievky. Neodporúčajú sa nápoje s kofeínom, chinínom a priveľa čierneho čaju (teín).

4. Energetický príjem počas dojčenia

Náležitý energetický príjem. Väčšina mamičiek po pôrode stratí počas prvého polroka po pôrode cca 2 – 6 kg. Ideálny by bol pokles hmotnosti na úroveň pred tehotenstvom rýchlosťou cca 0,5 – 1 kg za mesiac.

Poznáme však dva extrémy. Niektoré mamičky, v snahe čo najskôr získať postavu, akú mali pred tehotenstvom, pristúpia k drastickej redukčnej diéte. Táto však spôsobí rýchle odbúravanie zásobného telesného  tuku, z ktorého sa môžu uvoľňovať niektoré toxické látky, ktoré máme v tele inak všetci, a tým sa prirodzene zvyšuje aj ich uvoľnenie do  materského mlieka.

Dieťa síce príde do kontaktu s toxickými látkami aj v bežnom živote, ale načo zvyšovať ich prísun do detského organizmu prudkým znížením hmotnosti mamičky počas dojčenia? Teda chudnúť, ale pomaly.

Druhým extrémom je nadmerné prejedanie sa a tým aj nadmerný prívod kalórií. Je to skôr psychický problém, pretože nie je pravda, že prejedaním sa zlepší kvalita materského mlieka.

Odporúčame radšej striedmosť v konzumácii sladkostí, bieleho pečiva, tučných syrov, smotany, šľahačky, zemiakových hranolčekov, tučného a vyprážaného mäsa, surového mäsa (tatarský biftek a krvavé steaky pre riziko infekcie) mletého mäsa, salám, paštét a údenín. Prednosť má celozrnný chlieb, tmavé pečivo, chudé mäso a samozrejme zelenina a ovocie.

5. Existujú zakázané potraviny počas dojčenia?

„Zakázané potraviny”. Ktoré sú to? Na to by mala prísť každá mamička sama, individuálne podľa reakcie a problémov jej dieťatka. Niektoré deti reagujú plynatosťou, dojčenskými kolikami, redšou stolicou alebo výsypom či vyrážkou na určitú potravinu, ktorú mamička skonzumovala.

Zo skúseností poznáme viacero „inkriminovaných” potravín , ktoré môžu pripraviť  bábätku a rodičom krušné chvíle. Treba si ale uvedomiť, že prevažná väčšina detí gurmánske prešľapy svojich mám veľmi dobre toleruje. Ak dieťatko  nemá príznaky koliky (napínanie bruška, plač,...), plynatosť alebo iné spomínané problémy do 6 hodín od konzumácie podozrivého jedla, nie je dôvod si ho odoprieť.

Nadúvací, kolikovitý účinok majú  najmä niektoré druhy zeleniny – cesnak, cibuľa, kapusta, špenát, pažítka, petržlen, brokolica, hrach, fazuľa, kaleráb, reďkovka. Z korenín je to tymián, čierne korenie a z ovocia jablká, hlavne neošúpané!

6. Dojčenie a alergia

Vieme, že viaceré potravinové alergény z matkinej stravy môžu prejsť do jej mlieka. U dedične predisponovaného dieťatka (rodičia s alergiou) môže aj kontakt s minimálnym množstvom potravinových alergénov viesť k senzibilizácii (vytvoreniu chorobnej precitlivelosti) detského imunitného systému.

Preto je vhodné, aby sa mamička v období dojčenia vyhýbala najznámejším potravinovým alergénom a, samozrejme, tým, o ktorých vie, že ona sama je na ne alergická. K hlavným potravinovým alergénom patria: morské ryby, kraby, oriešky, arašídy, kakao, čokoláda, exotické ovocie (citrusy, kiwi)sója.

Alkohol a kofeín počas dojčenia?

Na záver by som pridala informáciu, že napriek tomu, že alkohol má upokojujúce účinky, vystresovaným mamičkám odporúčame radšej iné relaxačné techniky (príjemná hudba, aromatický kúpeľ, joga, autogénny tréning). Alkohol bráni uvoľňovaniu mlieka, mení zápach mlieka a dieťa menej pije. Taktiež ohrozuje zdravý duševný a pohybový vývoj dieťaťa.

Kofeín patrí k psychoaktívnym látkam, ktoré majú povzbudivý účinok na centrálny nervový systém. Káva, čaj, kola sú síce obľúbené, ale za väčší prísun v materskom mlieku, do ktorého ľahko prechádzajú, sa môže dieťatko odmeniť nespavosťou, podráždenosťou či vytrvalým krikom. Mamička môže vypiť  maximálne 1 až 2 kofeínové nápoje za deň (aj to treba individuálne sledovať reakciu dieťatka).

Ako vidno, aj počas dojčenia máme k dispozícii dostatočný repertoár potravín. Dojčenie je prirodzené. Iba v ojedinelých prípadoch si zdravotný stav dieťaťa alebo mamičky vyžaduje prísnu diétu.

Rady, tipy a odporúčania pre mamičky od lekárov a redakcie:

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: