Koľko darčekov by malo dieťa dostať na Vianoce?

MK | 11. december 2023
Koľko darčekov na Vianoce

Nič nie je také čarovné, ako rozbaľovanie darčekov pod stromčekom. Očakávanie v očiach detí je pre nás záväzné, ale naozaj musia dostať veľké dary a množstvo prekvapení?

Na Vianoce sme štedrí. Štedrejší ako inokedy a niekedy aj na úkor rozpočtu. Je to však v poriadku? Odborníci sa zhodujú v tom, že deti sa stanú príliš materialistickými a príliš veľa očakávajú od Vianoc. Môže to viesť k nedostatku uznania. Mnohé deti cítia nárok a ak ich sny nie sú naplnené, bývajú nahnevané. 

Koľko darčekov by teda malo dieťa dostať na Vianoce?

Aká je primeraná suma? No závisí to od mnohých faktorov.

Obdarúvanie vyzerá v každej rodine inak v závislosti od rôznych vecí, vrátane veľkosti rodiny a rozpočtu. Možno nebudete schopní - alebo ochotní - kúpiť svojmu dieťaťu drahé hračky. Zvážte svoje osobné hodnoty a buďte realistickí v tom, čo si môžete dovoliť. Dobrým spôsobom je urobiť si s dieťaťom  zoznam toho, čo chce, a uprednostniť niečo zo zoznamu na základe záujmu vášho dieťaťa - a vášho úsudku.
Pri obdarovávaní je kľúčová striedmosť. Kvalita je vždy lepšia ako kvantita. Vaše dieťa nepotrebuje 20 darčekov, aby bolo šťastné; pár premyslených, dobre zvolených darčekov postačí.

Podľa čoho zvoliť počet darčekov

  • Niektorí sa riadia „pravidlom troch“. To znamená, že dieťa dostane tri darčeky, jeden za každý darček, ktorý dostal Ježiško podľa kresťanskej tradície.
  • Iní veria v štyri: niečo, čo chcete, niečo, čo potrebujete, niečo na seba a niečo na čítanie.
  • A ďalší sa riadia napríklad rozpočtom, ktorý si stanovia na každého člena rodiny. 

Ako sa teda rozhodnúť, čo je pre vás a vašu rodinu to pravé?

Prvá vec, ktorú by ste mali urobiť, je stanoviť si limity na darčeky. Zistite, čo je rozumné a realizovateľné. Urobte si rozpočet – alebo plán, v závislosti od tradície vašej rodiny – a držte sa ho.

Premýšľajte o tom, o čom chcete, aby boli sviatky pre vaše deti. Buďte realisti a ak sú vaše deti staršie, vysvetlite svoj postoj.
To neznamená, že by ste nemali nechať svoje dieťa snívať vo veľkom. Deti všetkých vekových kategórií snívajú o krásnom darčeku. Ako splniť ich želanie? Ak vaše dieťa naozaj už dlho veľmi túži po nejakej hračke, mala by byť na akomsi "celoročnom zozname". Dôvod? Čas prináša perspektívu. Odhalí, po čom skutočne túžia. Táto hračka môže byť veľkým prekvapením pod vianočným stromčekom, ak ju nedostalo na narodeniny alebo pri inej dôležitej udalosti. Bude mať väčšiu váhu, ak na ňu dlho čaká a bude si ju aj viac vážiť.  
Iste, všetci chceme, aby boli deti šťastné, ale šťastie sa nedá kúpiť. Sú to momenty a spomienky, ktoré plodia spokojnosť, nie veci. Takže robte, čo môžete, s tým, čo máte, a užite si krásne sviatky.  
Zdroj: www.parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: