Čo si vybavia naše deti o desať rokov pri slove Vianoce?

Barbora Daxner | 23. december 2023
Čo si vybavia naše deti o desať rokov pri slove Vianoce?

Aj vám pri slove „Vianoce” naskakuje husia koža a chytá vás panika? V hlave sa vám okamžite vynorí predstava hromady povinností? To vyčerpávajúce úsilie každému sa zavďačiť a vyčarovať mu úsmev na tvári, ktoré napokon vedie k tomu, že sa budete potajomky modliť, aby už bol prvý január...?

Tento rok to tak byť nemusí. A hoci sa z najkrajších sviatkov stal v posledných rokoch divný maratón stresu, upratovania, pečenia a zháňania darčekov, s vyblýskanými nákupnými centrami a frontami na kasu v obchodoch, znovu im môžete vrátiť ich pôvodné čaro. 

Všadeprítomný zhon vianočný

Dnes sú synonymom konzumu a ton jednorazovo vyplytvaného baliaceho papiera s vianočnými vločkami. Míňame množstvo peňazí, naháňame sa a so sviatkom pokoja majú pramálo spoločného. V celom tom zhone sa akosi odpájame od podstaty toho všetkého, prečo to vlastne celé robíme, prečo Vianoce slávime.

Pod neónovým osvetlením nákupných centier si neuvedomujeme, že sa končí rok, ďalšia etapa nášho života, svetlo prechádza do tmy a všetko sa uzatvára.

Všetko nepotrebné a nefunkčné v tomto roku, prírode a našom živote odchádza preč, aby sa od nového roku naštartoval celý ten kolobeh nanovo. Najmä pre nás, mamy sa v tom ukrýva veľká symbolika, lebo ako ženy sme prirodzene cyklické stvorenia. Je to pre nás príležitosť nie hnať sa a stresovať, ale upratať si – nielen doma, ale aj v hlave, srdci, živote. Aby sme odpustili a pustili tých a to, čo už nepotrebujeme a čo nám už neslúži. Toto ročné obdobie je absolútne magické, ak si dovolíme na chvíľu zastaviť a uvedomiť si to. 

Čo si vybavia naše deti o desať rokov pri slove Vianoce?

Oživte spomienky

Ako rodičia máme jedinečnú šancu Vianoce opäť premeniť na sviatok v pravom zmysle slova.  Užiť si ich tak, ako keď sme boli malí. Pamätáte sa na to ešte?

Nedočkavosť pri písaní listu Ježiškovi. Úžasné vône, ktoré sa celé dni rinuli z kuchyne. Vzrušenie, keď sme s otcom išli po kapra. Rozžiarené detské oči a radosť, keď sme zdobili stromček a tešili sa, čo pod ním nájdeme. Toto všetko sa v dospelosti nejak vytratilo, akosi nás to už prestalo baviť a nadchýnať, prestali sme sa „snažiť”.

No asi každá vnímavá a vedomá mama (a otec) sa začne po narodení svojho drobca odrazu dívať na svet jeho očami. A tie „obyčajné”, samozrejmé veci, ktoré ako dospeláci často prehliadame – počnúc dúhou a končiac hviezdou na vianočnom stromčeku či padajúcimi vločkami – nám odrazu znovu pripadajú neobyčajné. Dokonca máme pocit, akoby sme ich videli prvýkrát v živote, tak ako naše dieťa. 

Vianoce sú silnou spomienkou z detstva

Práve Vianoce sa raz stanú pre naše deti silnou spomienkou, akýmsi rituálom, súčasťou ich spomienkovej DNA a my im dnes tieto spomienky tvoríme. My máme aktuálne v rukách to, s čím sa im budú spájať, či pre ne budú niečím výnimočné, čo budú neskôr odovzdávať vlastným deťom.

Čo si vybavia naše deti o desať rokov pri slove Vianoce? Vystresovanú mamku, ktorá na každého šteká a zúrivo pobehuje po dome s čistiacimi prostriedkami? Budú si pamätať každý jeden z milióna druhov dokonalo vyzdobených vianočných koláčov, alebo skôr to, ako ste boli kvôli tomu nevyspatá a duchom neprítomná?

Alebo sa im skôr vynoria vianočné koledy, dom naplnený vôňou ihličia či vianočných medovníkov a to, ako ich so svojou mamou v kuchyni ozdobovali alebo ako s ňou robili po domácky vianočné výzdoby?

Voľba je na vás. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: