Buďme ĽUĎMI: Angažujme sa vo vianočných dobročinných aktivitách, aby sme robili svet lepším miestom – pre každého

Jana Fialová | 13. december 2023
Buďme ĽUĎMI

Dobročinnosť je neoddeliteľnou súčasťou vianočnej sezóny, a to z dobrého dôvodu. Psychológovia nazývajú tento fenomén „vianočnou duchovnou náladou" a zdôrazňujú jeho pozitívny vplyv na našu psychiku.

Vianočné dobročinné aktivity môžu zlepšiť našu psychickú pohodu. Ako?

1. Pocit spolupatričnosti

Keď pomáhame iným, cítime sa súčasťou väčšieho celku. Tento pocit spolupatričnosti nás spája s ostatnými ľuďmi a posilňuje naše pocity príslušnosti a spojenia.

2. Zvýšená sebaúcta

Pomoc iným nám dáva pocit, že máme schopnosti a zdroje na to, aby sme menili veci k lepšiemu. To môže zvýšiť našu sebaúctu a sebalásku.

3. Redukcia stresu a negatívnych emócií

Dobročinné aktivity môžu slúžiť ako výborný spôsob na zmiernenie stresu a negatívnych emócií. Fakt, že robíme niečo dobré pre iných, nám umožňuje vymaniť sa zo svojich problémov a zamyslieť sa nad väčšími vecami.

4. Zvýšený pocit šťastia

Podľa rôznych štúdií má pomáhanie iným priaznivý vplyv na naše pocity šťastia. Ak sa chcete cítiť šťastnejšie, skúste sa angažovať v dobročinných aktivitách počas Vianoc.

Dobročinnosť je neoddeliteľnou súčasťou vianočnej sezóny, a to z dobrého dôvodu. Kedy inokedy v roku sa tak veľa ľudí cíti motivovaných pomáhať tým, ktorí to potrebujú? Psychológovia nazývajú tento fenomén „vianočnou duchovnou náladou" a zdôrazňujú jeho pozitívny vplyv na našu psychiku.

Ako môžeme pomáhať?

Dobročinné príspevky

Môžete finančne prispieť do charitatívnych organizácií, ktoré podporujú tých, ktorí pomoc potrebujú. Každá suma, aj tá malá, pomáha – pretože v jednote je sila.

Dobrovoľnícka práca

Zapojte sa do dobrovoľníckych činností v miestnych komunitách. Mnohé organizácie potrebujú pomoc pri organizácii vianočných podujatí alebo pri distribúcii jedla a darčekov pre tých, ktorí sú v núdzi.

Darček

Namiesto tradičných darčekov pre rodinu a priateľov môžete zvážiť darovanie financií na charitatívne účely v mene svojich blízkych. To môže byť výborný spôsob, ako kombinovať vianočné radosti s dobročinnosťou.

Podpora miestnych podnikateľov

Namiesto veľkých reťazcov podporujte miestnych predajcov a remeselníkov. Tým pomáhate miestnym ekonomikám a podnikateľom.

Pocit dobra

Vianočná dobročinnosť je dôležitá nielen pre tých, ktorým sa pomoc dostáva, ale aj pre tých, ktorí ju poskytujú. Pomáhanie iným vytvára hlboký psychologický pocit dobroty, spojí nás so spoločnosťou a zlepší naše vlastné blaho. V období sviatkov nezabudnime na túto dôležitú časť vianočného ducha a angažujme sa vo vianočných dobročinných aktivitách, aby sme aj my priložili ruku k dielu a robili svet lepším a krajším miestom – pre každého. 

DOBROČINNÉ TIPY pre vás:

Móda, ktorá mení život

Darujte krásny kúsok od výnimočných slovenských návrhárov a pomôžte pomáhať! Projekt ROMADE spája štýl s dobrým pocitom pomoci druhým. Má záujem byť skutočnou podporou znevýhodneným rómskym ženám a mužom. Má ambíciu nielen Rómov a Rómky zamestnávať, ale aj inšpirovať sa ich kultúrou a tradíciami, pretože rómska kultúra je vizuálne veľmi bohatá a pestrá. To potvrdzuje aj 11 slovenských návrhárov, ktorí pri tvorbe módnych kolekcií pre ROMADE vychádzajú zo živosti rómskej kultúry. Navštívte www.romade.sk, obdarujte originálne a štýlovo, zároveň pomôžete pomáhať. 

Staňte sa Dobrým Anjelom

Dobrí anjeli každý mesiac vracajú nádej na ľudskú dôstojnosť tisícom rodín. Pomáhajú rodinám, kde má dieťa rakovinu alebo inú vážnu diagnózu alebo sa rodič lieči z rakoviny či sklerózy multiplex a rodina sa v dôsledku choroby dostala do finančnej núdze. Všetky vyzbierané prostriedky od Dobrých anjelov v jednom mesiaci sú prvý pracovný deň nasledujúceho mesiaca prerozdelené do posledného centa medzi rodiny chorých. STAŇTE SA DOBRÝM ANJELOM a podporte pravidelným finančným príspevkom rodiny s deťmi, ktoré bojujú s ťažkou chorobou.

Potešte seniorov

Potešte cez Vianoce seniorov po celom Slovensku darčekom, ktorý zahreje pri srdci vás aj ich! Naplňte krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia osamelých seniorov. Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto do krabice nezabudnite vložiť aj kúsok svojho srdca! www.kolkolasky.sk 

Darujte teplú štedrú večeru

Vďaka projektu si už niekoľko rokov Vianoce, ich vôňu a chuť môže užiť naozaj každý. Pridajte sa k ďalším dobrým srdciam a darujte teplú štedrú večeru niekomu, kto na jej chuť už možno dávno zabudol. Zapojte sa do projektu Štedrá večera a doprajte teplú večeru aj tým, ktorí by ju inak nedostali. www.stedravecera.sk

Vianočný zázrak pre každého 

Projekt Vianočný zázrak spája vianočné priania osamelých seniorov v domovoch dôchodcov a ľudí, ktorí majú záujem im tieto priania splniť a vrátiť do ich životov kúsok Vianoc. Splnením nenáročných prianí sprostredkujete trochu radosti ľuďom, ktorí nemajú blízku rodinu a Vianoce sú pre nich obdobím smútku a prázdnoty. Zmeňte to s nami! www.vianocnyzazrak.sk 

Skutočný darček 

Vyberte Skutočný darček, ktorý najviac poteší vás alebo vašich blízkych: Skutočné darčeky vždy symbolizujú určitú formu pomoci - od kozy pre chudobnú rodinu v Afrike, cez tabule pre deti v rozvojových krajinách až po doučovanie detí z chudobných rodín v SR. Preto sú rozdelené do štyroch kategórií vyjadrujúcich oblasti našej spoločnej pomoci – Pomoc v núdzi, Vzdelanie, Obživa a Slovenská republika. www.skutocnydarcek.sk

Spoločnosť na nezaplatenie

Ak máte chuť pomáhať, byť súčasťou krásnych projektov, alebo akokoľvek byť prítomný a zmierňovať smútok či nešťastie iných, navštíviť tých, ktorí potrebujú spoločnosť, rozprávať sa s tými, ktorí potrebujú vypočuť – kliknite na http://dobrovolnici.ludialudom.sk a vyberte si činnosť blízku vášmu srdcu a nastaveniu. Niekedy byť pri niekom je viac ako akékoľvek hmotné dary...

Možností, ako pomôcť v núdzi, chorobe, nešťastí, samote či smútku je skutočne mnoho. Stačí mať otvorené srdce, správne nastavenú myseľ a vaše skutky a ďalšie kroky budú šťastím a nádejou tam, kde v ne už prestávali dúfať. Majte krásne sviatky, vnímajte svoju „vianočnú duchovnú náladu“ a spravte ich krásnymi aj tým, na ktorých sa zabúda... 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: