Ozdoby na vianočnom stromčeku: Pritiahnite si do rodiny pokoj či hojnosť

MK | 14. december 2023
Ozdoby na vianočnom stromčeku: Pritiahnite si do rodiny pokoj či hojnosť

Zdobenie vianočného stromčeka je krásnou tradíciou, rituálom z ktorého majú radosť najmä deti. Každá rodina má aj svoj špeciálny čas, deň, ktorý venujú výzdobe stromčeka. Viete o tom, že symboly a farby, ktorými ozdobíte svoj stromček, môžu priniesť do vašej rodiny energiu, náladu či prianie, ktoré si želáte?

Vianoce sú magické

Je to čas, kedy veríme na zázraky, sme láskavejší, vrúcnejší, viac pomáhame. Možno práve táto nálada, vianočný duch spôsobí to, že niektoré zázraky sa naozaj stanú. Svetielka na stromčeku a v očiach detí rozsvietia aj naše duše. To vám zo srdca želáme, tak sa nalaďte na túto vianočnú mágiu a želajte si...

K snáď najväčším symbolom Vianoc v našich domovoch je vianočný stromček. Od rodiny k rodine je iný, živý či umelý, vyblýskaný či skôr skromnejší. Svieti za oknom a vytvára sviatočnú náladu. Sú rodiny, kde je vianočný stromček trendovou luxusnou záležitosťou, čo sa týka farieb i ozdôb. Sú i také, ktoré vytiahnu ozdoby ešte po babičke, prihodia papierové výtvory z vianočných besiedok, doma napečené perníčky a z tohto mixu vykúzlia svoj vianočný stromček.

Keďže je to magické obdobie, každou ozdobou, ktorú si zavesíte na stromček si môžete želať to, čo symbolizuje. Môžete si spolu s deťmi aj vytvoriť a spolu odovzdať želanie stromčeku. 

Rituály posilňujú vieru

Všetky dôležité udalosti sú sprevádzané rituálmi, pri vydaji sa traduje, že nevesta musí mať na sebe niečo staré, niečo nové, niečo požičané a niečo darované. Symbolizuje to jej "starý" i nový život, priateľstvo i tradíciu.

V podobnom duchu môžete ozdobiť aj vianočný stromček. Ak sa vám koncept rôznorodosti nepáči, schovajte starú ozdobu po rodičoch medzi konáre, darovaného anjelika tiež pekne zamaskujete medzi svetielkami, je to len na vás. Ale odkaz nového, starého, darovaného i požičaného vložíte do mágie vianočného stromu.   

Ozdoby na vianočnom stromčeku sú plné symboliky

Symboly a tradície sa líšia v závislosti od kultúry a histórie. Tu sú niektoré bežné symboly, farby a tvary vianočných ozdôb a ich významy:

  • Gule: Gule sú jedným z najrozšírenejších typov vianočných ozdôb. Pôvodne boli navrhnuté tak, aby odrážali svetlo a symbolizovali svetlo sveta, ktoré priniesol Ježiš. Môžu mať rôzne farby, pričom každá farba má svoj vlastný význam - červená symbolizuje Kristovu krv a obetu, zlatá predstavuje kráľovský štát a bohatstvo, zelená predstavuje večný život a obnovu, a strieborná predstavuje čistotu a osvietenie.
  • Hviezdy: Hviezda na vrchole stromčeka predstavuje hviezdu z Betlehema, ktorá viedla tri múdrych mužov k Ježišovi. Hviezdy symbolizujú svetlo, nádej a vedenie.
  • Anjeli: Anjeli predstavujú posolstvo a ochranu.
  • Snehové vločky: Snehové vločky symbolizujú jedinečnosť a krásu stvorenia. Predstavujú čistotu a nový začiatok.
  • Zvony: Zvony symbolizujú radostný zvuk, ktorý oznamuje príchod Ježiša a oslavuje radostné obdobie. Zazvonením na zvonček sa často zvoláva k slávnostnej večeri či k rozbaľovaniu darčekov.
  • Rôzne tvary a postavičky: Mnohé iné tvary, ako sú zvieratá, postavičky Vianoc môžu mať špecifické kultúrne alebo rodinné významy.

Každá rodina a kultúra môže mať svoje jedinečné tradície a interpretácie vianočných ozdôb, čo robí túto sviatočnú tradíciu ešte bohatšou a osobnejšou.

Farby na vianočnom strome

Rovnako majú rôzne symbolické významy a verí sa, že môžu do domácnosti pritiahnuť určité hodnoty a energie. 

  • Červená: Táto farba je často spojená s láskou, vášňou a energiou. Červená je tiež farbou, ktorá symbolizuje šťastie a prosperitu. V kontexte Vianoc môže červená predstavovať tiež obetu Ježiša.
  • Zelená: Zelená je farbou obnovy, nádeje, zdravia a harmónie. Symbolizuje večný život a obnovu prírody. Vianočný stromček sám osebe je zelený, čo predstavuje trvalosť a neustále obnovenie života.
  • Zlatá: Zlato symbolizuje bohatstvo, osvietenie a vyššie bytie. Je to farba oslavy, triumfu a kráľovskej dôstojnosti. Zlaté ozdoby môžu pritiahnuť prosperitu do domácnosti.
  • Strieborná: Striebro sa často spája s čistotou, jasom a eleganciou. Môže tiež symbolizovať reflexiu a osvetlenie. Strieborné ozdoby pritiahnú čistú energiu a rovnováhu.
  • Modrá: Modrá farba je symbolom mieru, dôvery a lojality. Je to upokojujúca farba, ktorá môže pritiahnuť pokoj a harmonickú energiu do vašej domácnosti.
  • Biela: Biela predstavuje čistotu, nevinnosť a nové začiatky. Je to farba, ktorá môže symbolizovať pokoj, čistotu a pravdu.
  • Fialová: Táto farba sa často spája s duchovnosťou, šľachetnosťou a mystikou. Fialové ozdoby môžu pritiahnuť duchovnú múdrosť a transformáciu.
  • Ružová: Ružová je farba nehy, lásky a starostlivosti. Pritiahne citlivú, starostlivú energiu a posilniť medziľudské vzťahy.

Ozdoby na vianočnom stromčeku: Pritiahnite si do rodiny pokoj či hojnosť

Zázraky sa dejú na Vianoce

Mnoho ľudí vyberá farby a ozdoby podľa toho, čo pre nich osobne znamenajú alebo podľa toho, akú atmosféru chcú vytvoriť počas sviatočnej sezóny. Skúsiť trošku "čarovať" v tomto období sa však môže vyplatiť, veď viete, zázraky sa dejú na Vianoce. 

Vytvorte si doma takú atmosféru, ktorú chcete, potrebujete, máte radi. Do príprav na krásne sviatočné dni vložte svoje želania a nech vám tohtoročný stromček prinesie to, po čom túžite.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: