Vianočný zázrak: Tipy, ako počas sviatkov nepribrať

Redakcia | 18. december 2023
Vianočný zázrak: Tipy, ako počas sviatkov nepribrať

Je to vianočný zázrak aj pre vás? Tieto Vianoce vymeňte cukor za lásku a nebičujte sa za každý zjedený koláčik, lebo sa vám tie kalórie už z pomsty premenia na tuk. Povedzte si: "Ďakujem, že môžem, že mám". Ak si s týmto pocitom budete sadať za sviatočný stôl, spálite ich radosťou a úsmevom v duši.

Vymeníme cukor za lásku

Možno to znie zvláštne, najmä, ak je láska pre vás cukor a všetko sladké, však? Ale práve po sladkom siahame viac vtedy, keď nám je smutno, cítime sa osamelí a celkovo si potrebujeme zvýšiť hladinu serotonínu. Sladkosti nie sú zlé, prinášajú nám spokojnosť a naše chuťové bunky jasajú, keď si úst vkladáme Oblíž prst, Medvedie labky či čokoládové figúrky zo stromčeka. Jednu, dve... nie desať. Potom sa už tá jedinečná chuť stráca a už je to len o pažravosti, však? Tak je to pri každom druhu jedla. 

Máte chuť na ďalší kúsok? Dajte si. Jedlo nie je nepriateľ, ale zaujímajte sa o to, či je to naozaj chuť, ktorá vás motivuje naložiť si ešte viac, alebo niečo iné... nuda, stres, smútok. Lebo aj tieto pocity sa objavia počas sviatkov, veď to všetci poznáme. 

Pár trikov, ako nepribrať počas sviatkov

Tajomstvom je vychutnávanie a menšie porcie

Pomalé premieľanie sladkej voňavej dobroty v ústach, zapojenie všetkých zmyslov do pôžitku, ktorý nám koláčiky a čokoláda prinášajú. Jedzte pomaly a vychutnávajte si každý chod na tanieri. Pomalé jedenie umožňuje vášmu mozgu registrovať signály sýtosti, čo vám pomôže zatiahnuť ručnú brzdu, keď si budete chcieť naložiť ešte a ešte...

Ochutnajte zo všetkého, ale v malých porciách. Keď máte pred sebou desať druhov koláčov, odrežte si malý kúsok z každého a vychutnajte si ho. Ak viete, že dnešný deň bude najmä o koláčikoch a sladkostiach, plánujte si jedlá okolo nich, zvoľte ľahšie a vyvážené jedlá. 

Voda je váš spojenec

Nezabúdajte piť. Vodu, samozrejme. Pitný režim je dôležitý aj v zime a navyše pomáha lepšiemu tráveniu. Pred každým jedlom si dajte plný pohár. Pomôže vám to cítiť sa sýtejšie a pravdepodobne zjete len toľko, koľko potrebujete, aby vás nezačal "tlačiť" žalúdok. 

Každý krok sa počíta! Viac je viac

Vianoce sú ideálnym časom na prechádzky po krásnych vianočne ozdobených uliciach a tancovanie pri vianočných melódiách. Nemáme úplne na mysli koledu Pásli ovce valasi (aj keď každý pohyb sa ráta a zábavy pod stromčekom nikdy nie je dosť), ale taká  Mariah Carey a  All I Want for Christmas Is You je riadna zaberačka na tanečné výkony, veď vyskúšajte.

Premiestňujte sa pešo kamkoľvek sa dá. Na návštevy, do kostola, na vianočné trhy... Sledujte si počet krokov a pokojne si nastavte sviatočný režim v zmysle viac je viac. Už aj krátka prechádzka môže pomôcť zrýchliť metabolizmus a využiť pridané kalórie.

Oddychujte a dobre spite

Pravidelný spánok vám pomôže udržať hormóny hladu pod kontrolou a robiť racionálnejšie rozhodnutia, aj čo sa týka výberu stravy. Nebudete si potrebovať doplniť rýchlu energiu a dobrý spánok vám navyše pomôže zvládnuť aj emocionálne výzvy, ktoré nepochybne so sviatkami prichádzajú. Jedno s druhým súvisí a ak máme pokoj v hlave, príde aj do duše a do tela. Takže naša rada znie - dobre sa vyspite!   

Vianoce si nekazte stresom z váhy

Pamätajte si, že občasné vychýlenie zo zdravého stravovania nie je koniec sveta. Je dôležité si užívať vianočné obdobie a všetky jeho dobroty -  ale ak nechcete skončiť so žalúdočnými problémami a zlým pocitom, že vám v tých silvestrovských šatách bude trčať bruško - s mierou.

Vianočný zázrak: Tipy, ako počas sviatkov nepribrať

Nestresujte svoje okolie tým, že budete bedákať, koľko ste pribrali a že toto je hrozné obdobie z hľadiska vašej hmotnosti. Vianoce sú krásne, hojné a štedré. To len my občas nemáme pod kontrolou to, čo robíme :) Každý kúsok ryby, kapustnice aj perníčka je úžasným darom pre nás.

Môžeme, máme, ďakujeme. 

Ak si s týmto pocitom budete sadať za sviatočný stôl, každú kalóriu spálite radosťou a úsmevom v duši.   

Štedré sviatky plné zázrakov želáme! 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: