Keď chýba dieťatku železo

Veronika Kmetóny Gazdovová | 10. júl 2024
Keď chýba dieťatku železo

Železo je mimoriadne dôležitý prvok, ktorý sa podieľa na dobrom a správnom fungovaní (nielen) detského organizmu. Práve jeho nedostatok sa môže prejaviť úplne – na prvý pohľad – banálnymi signálmi.

Náš drobček je zrazu unavenejší, častejšie sa na neho nalepia „škôlkarské suveníry“ a býva častejšie chorý, podráždenejší, nesústredený, zdá sa byť prestimulovaný aj pri bežných podnetoch, zrazu sa môže zdať bledší.

Navyše, nedbanlivé odmietanie zopár pokrmov sa mení na nechutenstvo a dieťa sa nedotkne ani obľúbených jedál, ktoré boli dovtedy „tutovkou“. Vedie to k začarovanému kruhu, keďže dieťa sa vymyká svojmu bežnému komfortu, odmieta prijímať potraviny bohaté aj na železo, nemá jeho zdroj, a tým pádom nemá energiu. V ľudskom tele totiž železo plní dôležitú úlohu – je potrebné pre vývoj mozgu, okysličuje krv a je akýmsi palivom, vďaka ktorému si telo dokáže vytvárať energiu. 

Jeho nedostatok spôsobuje pokles krvného farbiva - hemoglobínu, ktorý je hlavný nosič kyslíka v organizme a vedie ku chudokrvnosti, tzv. anémii. 

Príznaky anémie

Železo je esenciálny minerál, ktorý každý organizmus potrebuje pre správne fungovanie. Nedostatok železa v krvi sa najčastejšie prejavuje ako zdravotný problém nazývaný anémia či chudokrvnosť. Ide o najbežnejšie ochorenie krvotvorby. Pri anémii je počet červených krviniek alebo koncentrácia hemoglobínu v nich nižšia ako by mala byť. Anémia sa zvykne u detí objavovať dosť často a je to stav, ktorý spôsobujú rôzne faktory.

Anémia sa spája s hladinou červeného farbiva hemoglobínu (Hb), ktorá sa v priebehu vývoja dieťaťa mení - novorodenec má hodnoty vysoké, najnižšie bývajú okolo jedného roku života. Navyše pokles hladiny železa a nízkeho obsahu krvného farbiva je spojený aj s nedostatočným prenosom kyslíka v tele, čo má za následok nekomfort, do ktorého sa dieťa dostáva.

Keď chýba dieťatku železo

Príznaky nedostatku železa u detí:

  1. bledosť pokožky a nechtov
  2. únava, slabosť, točenie hlavy
  3. zlá sústredenosť, podráždenosť
  4. krvácajúce afty
  5. nechutenstvo
  6. búšenie srdca, zrýchlený tep
  7. dýchavičnosť
  8. častá chorľavosť (obrázok + teplomer)

Predčasne narodené deti a anémia

V prípade anémie a zásob železa sú osobitnou kategóriou predčasne narodené deti, ktoré sa v mnohých prípadoch nevyhnú až opakovaným transfúziám krvi. Ide však o štandardný postup, keďže orgány bábätiek, ktoré mali byť ešte týždne či mesiace chránené v tele mamy, vrátane kostnej drene, sa nestihnú dovyvíjať v posledných fázach vnútromaternicového vývoja. Ich vývoj prebieha už „na svete“ a to s pomocou medicíny a zdravotníkov. Dieťatko tak príde na svet skôr, ako si koncom tehotenstva dokáže vytvoriť zásoby od maminy, ktorá mu ho odovzdáva práve v treťom trimestri. 

Optimálny denný príjem železa podávaný predčasne narodeným deťom je vo forme kvapiek s obsahom železa, prostredníctvom formuly pre predčasne narodené deti alebo vo fortifikovanom materskom mlieku v dávke 2 - 3 mg/kg a začína sa vo veku 2 - 6 týždňov. 

Životne dôležité železo

Nedostatok železa však nie je neriešiteľný. Rodič sa môže zamerať na jeho doplnenie v strave, a to hneď dvomi spôsobmi. Zaradiť do stravy dieťaťa (aj rodinného stravovania všeobecne) potraviny s vyšším obsahom železa alebo, po konzultácii s lekárom na základe krvných testov, doplniť železo vhodným lekárenským prípravkom. V prípade, že sa teda krvnými testami potvrdí anémia z nedostatku železa, dieťatku sa podávajú preparáty s obsahom železa buď vo forme kvapiek, sirupov, či neskôr tabliet, ktorých vstrebávanie je vysoké. Doplnky železa sú potrebné len v prípade, ak dieťa nemá dostatok železa z umelého mlieka alebo príkrmov.

Dieťa okolo pol roka potrebuje 1 mg železa na 1 kg telesnej hmotnosti, od 6 mesiacov do roka to je 11 mg železa denne a batoľatá vo veku 1 - 3 roky majú prijať 7 mg železa denne, ideálne je prijať dostatok železa stravou. 

Netreba zabúdať ani na prirodzené zdroje železa, ktoré dokážu anemické stavy u detí zvrátiť, a tak im prinavrátiť nielen farbu v líčkach, ale aj energiu, chuť do jedla i sústredenie, ktoré im znovu prinesú radosť a potešenie z hry či ďalších aktivít.  

Železo na tanieri

Ak v prvom kroku zvolíme kvalitnú stravu bohatú na obsah železa, zostavenie jedálnička nie je náročné. Stačí sa zamerať na vhodné potraviny najmä živočíšneho pôvodu a kombinovať ich s takými zložkami, ktoré vstrebávanie železa podporujú. Napríklad - do zeleninových krémových polievok pridajte kvapky citrónu. Vitamín C totiž vstrebávanie zlepšuje.

Vitamín B6 a kyselina listová sú taktiež skvelými pomocníkmi. Jedlo bohaté na železo sa neodporúča konzumovať s pitím čierneho čaju, ktoré jeho vstrebávanie zhoršuje. Taktiež preparáty a doplnky železa by sa nemali zapíjať mliekom či už spomínaným čiernym čajom, ale radšej ovocnou šťavou alebo džúsom. 

Superpotraviny pri anémii
Prečítajte si tiež:

Superpotraviny pri anémii

Železo sa lepšie vstrebáva z mäsa ako z rastlinnej stravy, pretože rastlinná strava obsahuje látky, ktoré jeho vstrebávanie obmedzujú. Napriek tomu nájdeme aj v rastlinnej ríši veľa na železo bohatých potravín.

Patria medzi ne rôzne semená (dyňové, sezamové či slnečnicové), orechy (mandle), listová zelenina (špenát),  žltá zelenina, ovocie (hrozno, čučoriedky, hrušky, datle) strukoviny (šošovica), ale i karfiol, brokolica, kaleráb, kukurica, reďkovka, špargľa, cibuľa, pór, pšeno či obilniny a cereálie. V živočíšnych zdrojoch sa najviac železa objavuje v morčacom mäse, hovädzine (u najmenších detí pri zavádzaní príkrmov ideálne teľacie) či vnútornostiach, tie však zavádzame až u starších detí a výrazným zdrojom železa je vaječný žĺtok.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: