Bábätká a ANÉMIA: Pozor na tieto prejavy

Veronika Kmetóny Gazdová | 19. máj 2022
Anémia a bábätko

Je to ako domček z karát – ak chýba jedna zo stavebných častíc, môže dôjsť k narušeniu celej rovnováhy, teda k závažným poruchám procesov v malom telíčku.

Detský organizmus je kvôli svojmu vývoju a rýchlemu rastu náročný na potrebu množstva vitamínov, výživných látok a stopových prvkov.

Tak je to aj v prípade železa, ktoré v ľudskom tele plní dôležitú úlohu – je potrebné pre vývoj mozgu, okysličuje krv a je akýmsi palivom, vďaka ktorému si telo dokáže vytvárať energiu. Podieľa sa na funkcii mnohých enzýmov a je aj súčasťou myoglobínu -  proteínu vo svaloch, ktorý je zdrojom kyslíka pre svaly. Jeho nedostatok spôsobuje pokles krvného farbiva – hemoglobínu (ext. zdroj hemoglobín), čo je hlavný nosič kyslíka v organizme a vedie ku chudokrvnosti, tzv. anémii. 

Anémia u detí
Prečítajte si tiež:

Anémia u detí

ANÉMIA a bábätká

Anémia vie potrápiť každú vekovú kategóriu, no častá býva práve u detí. Je to ochorenie, pri ktorom dochádza k poklesu hemoglobínu, hlavného nosiča kyslíka v organizme a rovnako tak k zníženiu počtu červených krviniek a hematokritu, čo je podiel červených krviniek na celkovom objeme krvi. Najčastejšie sa u detí vyskytuje medzi 6. mesiacom až 3. rokom života a neskôr, v období dospievania. U dieťaťa sa odhalí jednoduchým odberom krvi a vyšetrením krvného obrazu u pediatra. 

Najčastejšími prejavmi anémie, pri ktorých by mal rodič spozornieť, je bledosť a únava, nechutenstvo, dýchavičnosť, neprospievanie, dráždivosť, nespavosť a nepokoj pri zaspávaní. Ak dieťa trpí anémiou dlhodobo, môže to mať za následok poruchy imunity, zvýšenú náchylnosť na respiračné ochorenia či, dokonca, spomalenie psychomotorického vývoja dieťatka. 

K anémii často vedie:

  • zvýšený rozpad červených krviniek (hemolýza);
  • fyziologická anémia u dojčiat, keď sú červené krvinky z obdobia vnútromaternicového obdobia už rozpadnuté, ale vlastná tvorba ešte nie na takej úrovni, ako je žiaduce;
  • zvýšená strata červených krviniek, napr. po úraze, pri rôznych ochoreniach napr. čriev, u dospievajúcich dievčat pri silnej menštruácii ap.;
  • znížená tvorba červených krviniek, kam patrí útlm kostnej drene;
  • anémia z nedostatku železa. 

NEVYHNUTNÉ ŽELEZO

Príčinou anémie z nedostatku železa nemusí byť len jeho nedostatočný príjem potravou, ale aj jeho znížené vstrebávanie. Vstrebávanie železa je u batoliat nedostatočné v prípade, ak pijú nadmerné množstvo kravského mlieka.

Deti vo veku do pol roka nemusia výrazne pociťovať nedostatok železa a, pokiaľ nejde o vyššie spomenuté poruchy krvného obrazu, nevykazujú ani prejavy jeho absencie. Materské mlieko totiž pokrýva potrebu živín a potrebných látok pre ich vek a umelé mlieka sú o tieto látky obohatené. 

Po tomto období už potreby dieťatka začína zabezpečovať aj bohatá a vyvážená strava, ktorá sa zavádza postupne, formou príkrmov, vo všeobecnosti u dojčených detí zväčša od ukončeného 6. mesiaca a u detí na umelom mlieku od ukončeného 4. mesiaca. Zavádzanie stravy je však individuálne a závisí od prejavov dieťatka, jeho záujmu o jedlo i jeho osobitých potrieb. 

V prípade, že sa krvnými testami potvrdí anémia z nedostatku železa, dieťatku sa podávajú preparáty s obsahom železa buď vo forme kvapiek, sirupov, či neskôr tabliet, ktorých vstrebávanie je vysoké. Doplnky železa sú potrebné len v prípade, ak dieťa nemá dostatok železa z umelého mlieka alebo príkrmov. 

Dieťa a denná potreba železa

  • vo veku 6 mesiacov potrebuje 1 mg železa na 1 kg telesnej hmotnosti,
  • od 6 mesiacov do roka to je 11 mg železa denne,
  • batoľatá vo veku 1 až 3 roky majú prijať 7 mg železa denne, ideálne je prijať ho stravou. 

Je tiež veľmi dôležité nezabúdať ani na prirodzené zdroje železa, ktoré dokážu anemické stavy u detí zvrátiť, a tak im prinavrátiť nielen farbu v líčkach, ale aj energiu, chuť do jedla i sústredenie, ktoré im znovu prinesú radosť a potešenie z hry či ďalších aktivít.  

Anémia a predčastniatka

V prípade anémie a zásob železa sú osobitnou kapitolou predčasne narodené deti, ktoré sa v mnohých prípadoch nevyhnú až opakovaným transfúziám krvi, keďže ich orgány, vrátane kostnej drene, sa nestihnú dovyvíjať v posledných fázach vnútromaternicového vývoja, ale až keď sa narodia, a to s pomocou medicíny a zdravotníkov. Dieťatko totiž príde na svet skôr, ako si koncom tehotenstva dokáže vytvoriť zásoby železa od mamy, ktorá mu ho odovzdáva práve v treťom trimestri. 

Optimálny denný príjem železa podávaný predčasne narodeným deťom je vo forme kvapiek s obsahom železa, prostredníctvom formuly pre predčasne narodené deti alebo vo fortifikovanom materskom mlieku je v dávke 2 až 3 mg/kg a začína sa vo veku 2 – 6 týždňov. 

Anémia nedonosených detí
Prečítajte si tiež:

Anémia nedonosených detí

Zavádzaná strava by mala byť bohatá na potraviny s obsahom železa:

cereálie, červené mäso (najmä hovädzie, u najmenších detí pri zavádzaní príkrmov ideálne teľacie), listová zelenina, žltá zelenina, rajčiny, hrozno, čučoriedky a černice, hrušky, datle, jahody, melón, pomaranče, marhule, sušené ovocie, oriešky, strukoviny, ale i karfiol, brokolica, kaleráb, šošovica (pre deti ideálne červená), kukurica, reďkovka, špargľa, špenát, cibuľa, pór, pšeno.

anémia a bábätká

Rovnako netreba zabúdať ani na vaječný žĺtok, ktorý sa v prvých mesiacoch zavádzania príkrmov deťom dáva raz týždenne namiesto mäsa a neskôr, vo vyššom veku sú bohatým zdrojom železa sardinky či vnútornosti. 

Vstrebávanie železa

Železo zo živočíšnej potravy sa vstrebáva lepšie ako železo z rastlinných potravín, preto deti, ktoré majú anémiu, by sa nemali stravovať vegetariánsky či vegánsky. Vstrebávanie železa vieme u dieťatka podporiť aj kombináciou jedál, keď napr. do zeleninových krémových polievok zahustených už spomínanou červenou šošovicou pridáme kvapky citrónu, keďže vitamín C zlepšuje jeho vstrebávanie. Dôležité pre lepšie vstrebávanie železa v organizme sú napr. aj vitamín B6 a kyselina listová. 

Naopak, neodporúča sa konzumovať jedlá bohaté na železo spolu s pitím čierneho čaju, ktoré jeho vstrebávanie zhoršuje a taktiež preparáty a doplnky železa by sa nemali zapíjať mliekom či už spomínaným čiernym čajom, ale radšej ovocnou šťavou alebo džúsom. 

Ak pediater odporučí vášmu dieťaťu užívanie doplnkov železa, rešpektujte to. Je to dôležité pre jeho vývoj. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: