FACKA nebolí na líci, ale v duši

Marika Koscelníková | 25. marec 2023
Facka

Rodičovstvo môže byť fyzicky aj emocionálne vyčerpávajúce. Ale aj keď ste už na konci svojich limitov trpezlivosti, posledná vec, ktorú by ste mali urobiť, je podľahnúť impulzu a dať dieťaťu facku. Modelujete nesprávny druh správania a môžete zanechať trvalú stopu.

Facka je kontraproduktívna, pokiaľ ide o vzťah s vaším dieťaťom. Dôvod?

Aby deti prosperovali, musia sa so svojimi rodičmi cítiť fyzicky v bezpečí, nie vystrašené alebo ohrozené.

Je prirodzené, že pociťujete nutkanie udrieť svoje dieťa (väčšina z nás to raz za čas zažije). A mnohí rodičia boli takto trestaní ako deti, teda prevzali tento model riešenia situácie. Ale pointa je tá, že ak svoje dieťa udriete, neučíte ho rozdielu medzi správnym a nesprávnym, ale len to, ktoré správanie si vyslúži výprask. Deti sa môžu zdržať správania, o ktorom vedia, že povedie k takejto forme trestu, ale nevyvinú si sebakontrolu a v podstate nezmenia svoje správanie. 

Fyzický trest je stelesnením šikanovania (ako v prípade, keď veľmi veľký, silný človek udrie menšieho, slabého). A je to určite správanie, ktoré nechcete, aby sa opakovalo na ihrisku. Deti, ktoré sú trestané fyzicky, s väčšou pravdepodobnosťou použijú fyzickú silu proti svojim rovesníkom a neskôr aj proti vlastným deťom (ext. zdroj výskum).

FACKA z pohľadu dieťaťa
Prečítajte si tiež:

FACKA z pohľadu dieťaťa

Prečo NIE fyzické tresty

  • Poškodzujú morálku dieťaťa a náš vzťah s ním. Bitka je pre dieťa ponižujúca, zbavuje ho sebaúcty.
  • Facka nič dieťa nenaučí. Popiera šancu naučiť sa alternatívne spôsoby zvládania hnevu a frustrácie a dáva zelenú fyzickej agresivite dieťaťa.
  • Nikdy dieťaťom ani netraste. A aj keď sú krčné svaly batoľaťa silnejšie ako svaly dojčaťa, trasenie môže stále spôsobiť vážne poranenie očí a/alebo mozgu batoľaťa. Nikdy, nikdy netraste, bodka.

Ako zvládnuť vypäté situácie

  • Time out je príležitosťou upokojiť svoje emócie na oboch stranách. Časový limit by mal trvať jednu minútu pre každý rok veku dieťaťa. Nastavte časovač.
  • Dajte dieťaťu v kritickej situácii možnosť voľby. Napríklad "Červená košeľa alebo modrá?" Takto posuniete kontrolu späť vášmu dieťaťu, čo môže pomôcť zmeniť jeho správanie v danej chvíli.
  • Vydýchajte hnev. Nechajte dieťa na bezpečnom mieste a choďte do inej miestnosti. Zatvorte oči, napočítajte do 10, zhlboka dýchajte – alebo urobte čokoľvek iné, čo vám pomôže upokojiť sa a presmerovať váš vlastný hnev.
  • Chváľte to dobré. Skúste pozitívne posilnenie. To znamená povzbudzovať správanie, ktoré chcete, pochvalou alebo odmenou. Pravidelne otvorene chváľte svoju ratolesť, ako robí správnu vec, napríklad upratuje hračky alebo ide do postele bez kňučania.

Nutkanie riešiť situáciu fackou nie je nezvyčajné, najmä keď sa dostanete do extrémne vypätej situácie a dieťaťom, ale pochopenie nebezpečenstva tejto formy "výchovy" je dôležité. Pracujte na zmiernení vlastného stresu a hnevu, je to cesta.

Zdroj: www.whattoexpect.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: