Dievčatá sú rovnako nadané ako chlapci, len o sebe viac pochybujú

Michaela Klamová | 22. máj 2022
Dievčatá sú nadané

Nie je to tak dávno, čo sa verilo, že chlapci sú chytrejší a nadanejší na predmety ako matematika či fyzika. V niektorých krajinách tento názor pretrváva stále, a čo je ešte šokujúcejšie, myslia si to aj samotné dievčatá.

Sú dievčatá menej nadané ako chlapci?

Po preskúmaní dát (ext. zdroj výskum) od 500 000 študentov v 72 krajinách sveta sa zistilo, že v 71 krajinách (aj keď boli študijné výsledky v priemere rovnaké) pripisovali dievčatá svoje neúspechy nedostatku vlastného nadania. Chlapci väčšinou vinili externé faktory.

Jedinou krajinou tvoriacu výnimku bola Saudská Arábia. Najväčšie rozdiely boli prekvapivo v bohatých a rozvinutých krajinách. V nich až 61 % dievčat a 47 % chlapcov súhlasilo s teóriou, že za akademické neúspechy dievčat môže ich nedostatočné nadanie a talent. Ako je však možné, že genderové stereotypy sú výraznejšie práve v rozvinutých krajinách? Jednou z hypotéz je, že krajiny s väčšou slobodou v konečnom dôsledku ponechávajú viac priestoru jednotlivcom, aby upadli do starých stereotypov. 

Dievčatá majú menej sebavedomia

Medzi študentami matematiky či prírodných vied nájdeme podstatne viac chlapcov než dievčat. Vedci to vysvetľujú aj väčšou vierou chlapcov vo vlastné schopnosti. Stereotypné zmýšľanie, keď sú dievčatá presvedčené, že nie sú v určitých oblastiach rovnako nadané ako chlapci, vyúsťuje do ich zníženého sebavedomia, menšej súťaživosti a aj menšej ochoty pracovať v povolaniach, v ktorých dominujú muži, ako sú napríklad informačné a komunikačné technológie.

Radšej lego ako bábiky!
Prečítajte si tiež:

Radšej lego ako bábiky!

A čo môžete urobiť vy ako rodič? Či už máte dcéru alebo syna, podporovať ich vo všetkých smeroch, dodať im odvahu a povzbudiť ich. Zabudnite na staré stereotypné frázy, čo by malo robiť „správne dievča“ či „správny chlapec“. V dnešnom svete už nemajú miesto.
Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: