Čo je Sadfishing a prečo to dospievajúci robia?

MK | 1. august 2024
Čo je Sadfishing a prečo to dospievajúci robia?

Sadfishing ako termín možno nepoznáte, ale určite ste sa už stretli s príspevkami na sociálnej sieti, kde ľudia preháňajú alebo zveličujú svoje emocionálne problémy. Ide o spôsob, ako pritiahnuť pozornosť na seba tým, že zdôraznia svoje ťažkosti a problémy a urobia ich väčšími, než aké v skutočnosti sú. Je sadfishing volaním o pomoc alebo len žiadosťou o pozornosť?

Sadfishing

je termín používaný na opis správania na sociálnych sieťach, kde ľudia preháňajú alebo zveličujú svoje  problémy a nepochopenie okolím, aby získali sympatie a pozornosť. Tento typ príspevkov sa často objavuje u dospievajúcich, ale podľahnú mu aj emocionálne nestabilní ľudia, ktorí sa cítia osamelí. Prečo?

Štúdia z roku 2023 publikovaná v časopise BMC Psychology zistila, že mladí ľudia, ktorí sa zapájali do sadfishingu boli viac úzkostliví a depresívni, vykazovali správanie zamerané na získanie pozornosti a vnímali nedostatok sociálnej podpory.

Dôvody sadfishingu medzi tínedžermi

Mladí ľudia využívajú sociálne médiá na vyjadrenie svojich pocitov, najmä keď sa cítia izolovaní alebo nepochopení vo svojom okolí. Príspevky ako "Mám nanič deň," "Nikto mi nerozumie," alebo "Tento svet nie je pre mňa" môžu priniesť okamžitú pozornosť a podporu v podobe lajkov a komentárov. Tieto reakcie poskytujú krátkodobú úľavu a pocit, že niekto rozumie ich bolesti.

Je náročné presne rozlíšiť autentickosť v príspevku. Zatiaľ čo niektorí môžu preháňať svoje emócie, aby získali pozornosť, je rovnako možné, že skutočne hľadajú podporu, spojenie alebo úľavu od samoty. Ak ide o pravidelné zverejňovanie príspevkov o svojom boji so zlým duševným zdravím, pocite izolácie alebo výroky ako: „život je príliš ťažký“ alebo „je lepšie byť sám, než sa zraniť,“ je potrebné spozornieť. 

Sadfishing môže byť tiež dôsledkom úzkostnej väzby, ktorá je charakterizovaná vysokou potrebou schválenia a strachom z odmietnutia.

Ľudia, ktorí nemajú zdravé vzťahy v reálnom živote, často hľadajú útechu online. Úzkosť, depresia a iné duševné problémy môžu viesť k tomu, že sa obracajú na sociálne médiá, aby získali pomoc alebo aspoň pocit, že nie sú sami. Online svet však nie je bezpečným miestom, vytvára len ilúziu pochopenia. 

Riziká sadfishingu

Aj keď môže sadfishing priniesť pozitívne reakcie a podporu, nesie so sebou aj riziká. Namiesto súcitných odpovedí môžu autori tohto typu príspevkov zažiť posmech a dokonca aj kyberšikanu. Otváranie sa na sociálnych médiách môže prilákať predátorov, ktorí zneužívajú emocionálnu zraniteľnosť mladých ľudí. Navyše, ak sadfishing neprináša očakávanú podporu a dostatok pozitívnych reakcií, môže to viesť k zvýšenej úzkosti a depresii.

Ako reagovať, ak spozorujem sadfishing na sociálnych sieťach svojho dieťaťa alebo niekoho blízkeho?

Rodičia by mali sledovať aktivity svojich detí na sociálnych sieťach a viesť otvorené rozhovory o tom, čo zdieľajú online. Ak zistia, že ich dieťa dlhodobo uverejňuje tento typ príspevkov a toto správanie nekorešponduje s tým, ako sa prejavuje v reálnom živote, je potrebné sa o tom porozprávať. Nebagatelizovať slová dieťaťa, ale ponúknuť emocionálnu podporu a ukázať, že ste pripravení počúvať a pomôcť.

Ak ide o niekoho známeho, namiesto špekulácií alebo zanechávania povzbudzujúcich komentárov môžete skúsiť zavolať alebo napísať správu a nadviazať priamy kontakt a zistiť, čo sa deje. 

Čo je Sadfishing a prečo to dospievajúci robia?

Ak sa zdá, že sadfishing pramení z hlbších emocionálnych problémov, je vhodné vyhľadať pomoc odborníka. Sadfishing môže byť skrytým volaním o pomoc. Netreba to podceniť.

Zdroj:
www.forbes.com 
parents.com

,

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: