Ako môžem posilniť imunitu dieťaťa? Dostala som jednu dobrú radu, ktorej sa držím

Veronika Kmetóny Gazdová | 13. november 2023
Ako môžem posilniť imunitu dieťaťa?

U pani doktorky na imunológii sme dostali presné informácie, ako máme v našom prípade postupovať, čo sa nezrelej imunity nášho chlapčeka týka. Jednej rady sa stále držím.

Spomínam si na deň, keď sme si po troch mesiacoch hospitalizácie odnášali domov z nemocnice nášho predčasne narodeného synčeka. Následne nás čakali časté a pravidelné návštevy u špecialistov.

Ako môžem posilniť imunitu dieťaťa? 

U pani doktorky na imunológii sme dostali presné informácie, ako máme v našom prípade postupovať, čo sa nezrelej imunity nášho chlapčeka týka. Po týchto inštrukciách, informáciách a radách som sa opýtala lekárky, ako môžeme my, rodičia, vo všeobecnosti okrem všetkého, čo nám odporučila, posilniť obranný systém syna. Vypočula som si vtedy jednu radu, ktorej sa držím celé tie roky, keďže doma už máme takmer päťročného škôlkara Mária: dojčiť a chodiť na prechádzky za každého počasia, s výnimkou silných vetrov a intenzívnych lejakov. 

Každý deň sme preto absolvovali prechádzky v dopoludňajších i popoludňajších hodinách, neskôr sa k tomu pridala zdravá, na vitamíny a ďalšie dôležité látky bohatá strava z čerstvých surovín a pravidelný pohyb na záhrade či v prírode. To je môj dlhodobý recept, ako posilňovať imunitu.

Imunita detí a čerstvý vzduch

Téma imunita detí je veľmi širokou a existuje množstvo rád, odporúčaní i produktov na trhu, ako ju podporiť. No vráťme sa o krok späť – skôr ako ju začneme posilňovať, mali by sme pracovať na jej budovaní od samého začiatku.

Keď sa narodí dieťatko bez problémov či komplikácií, nesie si „do vienka“ časť imunitného základu od svojej mamy. Od polovice tehotenstva totiž dochádza k odovzdávaniu istých protilátok prostredníctvom placenty od mamy do krvi jej dieťatka a tento presun je intenzívnejší pred koncom tehotenského obdobia. Preto napr. predčasne narodené deti prichádzajú na svet s tzv. imunodeficitom, teda čím skôr sa bábätko narodí, tým je jeho obranyschopnosť voči infekciám krehkejšia. 

Ako môžem posilniť imunitu dieťaťa?

Prechádzky

S dieťatkom sa môžeme odvážiť chodiť na prechádzky už v prvých dňoch, samozrejme, intenzita a dĺžka pobytu na čerstvom vzduchu je iná v závislosti od ročného obdobia. V prípade „letných“ bábätiek sa vyhýbame pobytu na priamom slnku, v prípade „zimných“ prispôsobujeme prechádzky chladnému počasiu a na zimu učíme bábätko privyknúť si, a to postupným predlžovaním intervalov prechádzok. Od pár minút adekvátne nababušeného vykuknutia na balkón či terasu, až po prechádzku okolo bloku.

V minulosti boli čerstvé maminky povzbudzované, aby dávali svojich novorodencov spinkať v zime na balkón, avšak od týchto rád sa už v súčasnosti masovo upúšťa. Prechádzka by mala byť prechádzkou v pravom slova zmysle a malinké dieťa by malo byť pod nepretržitou kontrolou rodiča. Nemalo by byť oblečené príliš teplo ani ľahko.

To, či mu nie je zima, kontrolujeme, či nemá studené rúčky, špičku nosa, zátylok, miesto za krkom. Ak sú primeranej telesnej teploty, dieťatko je adekvátne oblečené a cíti sa v danom počasí komfortne. 

Imunita a hygiena

K základným pravidlám by však mala patriť prevencia a hygiena. Na to, aby rodič maximalizoval ochranu svojho dieťaťa, je potrebné, aby si napr. pred kontaktom s malým bábätkom, skôr ako sa ho bude dotýkať, umyl ruky mydlom a teplou vodou, alebo si ich opláchol dezinfekčným roztokom.

Ak dospelý cíti, že je prechladnutý alebo už má horúčku, namiesto bozkávania by mal radšej svoje dieťatko na čas, kým nebude na 100 % fit, láskyplne objať. Príbuzní a priatelia s príznakmi prechladnutia alebo horúčkou by mali mať na čas ich choroby stopku pri kontakte s naším dieťaťom a ak je bábätko ešte malé alebo ide o novorodenca z kategórie rizikových, je potrebné sa vyvarovať miestam s veľkým počtom ľudí a klimatizáciou (nákupné centrá, masové aktivity pre rodiny s deťmi).

Pršiplášť a gumáky = povinná výbava

... že s posilnením imunity nesúvisia? Práve naopak. Imunita sa buduje a posilňuje aj prechádzkami v daždi (samozrejme, nie v silnom lejaku či v búrke). Mrholenie, prechádzky „medzi kvapkami“ napomáhajú prekrviť sliznice dýchacích ciest, očí, uší, vďaka čomu si telo buduje v prenesenom význame bariéry proti vpusteniu škodlivých látok – bacilov a vírusov do tela. Ak je organizmus, navyše, dostatočne zásobený vitamínom D zo slnka či výživovým doplnkom, táto kombinácia výrazne znižuje riziko vypuknutia ochorenia. 
Deti pociťujú neopísateľnú radosť z toho, že môžu skočiť do mlák. Preto s pestrofarebnou jeseňou a premenlivým, no chladnejším počasím spojeným s občasnými prehánkami, sa obujme do gumákov aj my, dospelí a vhupnime do mlák s našimi deťmi. Čím intenzívnejšia bude naša spoločná hravosť, tým väčšia bude aj naša spoločná radosť. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: