Aj deti môže postihnúť depresia

redakcia | 27. september 2017
Aj deti môže postihnúť depresia

Depresia nie je iba choroba dospelých, rovnako ňou môžu trpieť aj deti.

Deti prežívajú emócie dokonca intenzívnejšie, a preto sú vysoko ohrozenou skupinou. Ak ich smútok a apatia pretrvávajú dlhšie ako dva týždne a dokonca ich začínajú obmedzovať v každodenných činnostiach, môže ísť o príznaky depresívnej choroby.

Môže vás zaujímať: EMOCIONÁLNA INTELIGENCIA: rozvíjajte ju u detí od narodenia

U detí je náročné spoznať príznaky depresie. Zmenené správanie dieťaťa, jeho nezáujem o okolitý svet si dospelí môžu preložiť ako jeho nevychovanosť, lenivosť, a pod.



Je dôležité vedieť, že čím je dieťa mladšie, tým viac sa ochorenie prejavuje telesnými ťažkosťami. Dieťa somatizuje svoj vnútorný stav. Či už boleťaou bruška, dlhodobou zápchou, bolesťami hlavy a podobne.

depresia deti

Vznik depresie u detí

Na vznik depresie má vplyv kombinácia rôznych faktorov ako je fyzické zdravie, životné udalosti, rodinná anamnéza, genetická zraniteľnosť a biochemická porucha. Deti náchylné na depresie mávajú nízke sebavedomie a pocity menejcennosti. Veľmi často je spúšťačom depresie konfliktné rodinné prostredie.


Vedeli ste, že: Depresia postihuje v predškolskom veku do 2 % detí, školskom veku priemerne 6-8 % detí.

Možné prejavy depresie:

  • Nočné pomočovanie
  • Koktanie, zajakávanie sa
  • Apatia, strata záujmu o hru
  • Nespavosť, alebo naopak
  • Plačlivosť a precitlivenosť
  • Regres (v reči napríklad)

U starších detí sa objavujú

Neprehliadnite: Televízor v detskej izbe? NIE!

Liečba depresie

Pri liečbe depresie u detí sa odporúčajú sedenia u psychoterapeuta, veľmi dôležitá je aj spolupráca rodičov, ktorí by mali stav svojho dieťaťa pravidelne konzultovať s odborníkom.

 

Upozornenie pre rodičov:

je dôležité sledovať výrazné zmeny v správaní sa dieťaťa. Niekedy sa rodičia mylne domnievajú, že je dieťa nevychované (agresivita), rozmaznané (plačlivosť), alebo neposlušné. za jeho správaním môže byť vnútorné napätie a problémy, ktoré inak spracovať nevie. Buďte svojim deťom nablízku. Potrebujú vašu pomoc.  

Keď je škola pre maličkých nočnou morou
JASLE: naozaj TRAUMATIZUJÚ dieťa?

depresia deti

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: