7 zaujímavých rád o čistení zubov, ktoré by ste mali vedieť

Eliška Fričovská | 1. jún 2023
Čistenie zúbkov

„Pobehať si“ zubnou pastou po ústach dva i trikrát denne zďaleka nestačí.

Čistíte si zuby naozaj správne? 

Väčšina z vás by iste odpovedala „áno“ – ráno si neviete predstaviť bez hygieny ústnej dutiny a večerný rituál rovnako zavŕši čistenie zubnou kefkou. To súhlasí, ale viete o tom, že väčšina z nás si zuby nečistí správne? Poďme sa teda pozrieť ako a hlavne prečo by ste sa mali o zuby dôsledne starať. 

3 dôležité kroky pri čistení zubov

Podľa najnovších informácií je dôležité čistiť si zuby v 3 krokoch. Ako prvé je klasické čistenie zubnou kefkou a pastou (ideálne ráno a večer), nevyhnutné je však tiež pravidelné používanie medzizubnej kefky – na vyčistenie medzizubných priestorov a správnu dentálnu hygienu zavŕšite používaním tzv. single kefky. 

Na čistenie zubov sa snažte používať mäkkú kefku s hustými vláknami – krásne premasíruje ďasná a tiež nezničí zubnú sklovinu, navyše vďaka hustým vláknam sa bez zbytočného tlaku dostane aj k problémovým miestam.

Správna technika čistenia je nasledovná:

  • Kefku si položte na zuby tak, aby polovica štetiniek bola na ďasnách a druhá na povrchu zubov.
  • Potom robte pomalé krúživé pohyby. Jemne a bez tlaku!
  • Poriadne sa venujte prvej polovici zubov (spredu i zozadu) a následne prejdite na druhú. 

7 zaujímavých rád o čistení zubov

1. Čistý zub sa nepokazí!

Neexistuje produkt, ktorý by dokázal rozpustiť zubný kameň bez toho, aby sa neporušila sklovina. To môžete urobiť iba vy – správnou a dôslednou dentálnou hygienou. 

2. Pred raňajkami alebo po raňajkách?

To je častá otázka, ktorú sa ľudia pýtajú. Odpoveď odborníka je: s čistením počkajte minimálne 20 minút pred alebo po konzumácii. Na raňajky totiž často mávame ovocné šťavy a podobne, ktoré narušia vnútorné prostredie úst a ak by sme zuby navyše začali čistiť, zbytočne by sme narúšali zubnú sklovinu. 

4. Nepríjemný zápach z úst

Ak s ním máte problém, jednou z príčin môže byť aj nedôsledná dentálna hygiena a najmä nevyčistené medzizubné priestory. Dajte si trochu pasty na medzizubnú kefku a dôkladne si tieto priestory vyčistite.    

5. Krúžiť, vibrovať alebo stierať? 

Tiež vám niekto radí, že správne je čistiť si zuby stieraním zhora-dolu, prípadne jemne vibrovať pri koreni? V zásade je to jedno, dôležité je využívať danú techniku správne a skutočne odstraňovať zubný povlak zo zubov. Ako najoptimálnejšia sa však ukázala metóda tzv. krúženia, čiže pri čistení robíte rukou kruhy. Tiež je dôležité čistiť dostatočne dlhý čas – takže nielen „pro forma“ si pobehať po zuboch... Práve pri takomto „rýchločistení“ často zabúdame najmä na zadné partie zubov, čo môžete spozorovať silnejšou vrstvou zubného kameňa v týchto miestach. 

6. Len poriadne čistiť sa ráta!

Tiež máte pocit, že zuby sú čisté len vtedy, ak si ich umyjete poriadne a najlepšie silným tlakom? Takto sa však skôr dopracujete k vydretým ďasnám, odhaleným krčkom a zničenej zubnej sklovine. 

7. Správna „preventívka“

Robí váš zubár preventívnu prehliadku iba pohľadom do úst a „obhliadnutím“ situácie? Potom to nie je celkom správne – drobné kazy alebo kazy medzi zubami sa totiž nedajú vidieť voľným okom, a preto by vám mal najskôr urobiť röntgenové snímky! Iba tak je totiž kontrola dostatočná a vy môžete skutočne opustiť jeho ambulanciu s vedomím, že je všetko v poriadku...  

8. Nesprávna zubná hygiena spôsobuje infarkt i cukrovku

Zápal v ústach, ktorý vzniká nedostatočnou (alebo nesprávnou) ústnou hygienou spôsobuje, že látky prenášajúce zápal sa dlhodobo dostávajú do organizmu. Vyvolávajú aterosklerotické ochorenia ciev. Pravdepodobnosť infarktu myokardu je u pacientov trpiacich parodontitídou 1,5- až 2-krát vyššia. 2,8-krát vyššie je riziko vzniku mozgovej mŕtvice. Spôsobiť však môže i cukrovku alebo zápaly uzlín.  Aj to sú dôvody, prečo nemožno podceňovať komplexnú a dôslednú dentálnu hygienu.

Neverte, že vám medzizubný priestor vyčistí nejaká „zázračná“ ústna voda. Mnohé sú skôr na škodu ako na úžitok. Protizápalové vody či pasty môžete krátkodobo použiť ako podpornú liečbu pri preliečovaní.

Tak čo? Sú súčasťou vašej dentálnej hygieny všetky 3 kroky – teda čistenie mäkkou kefkou, používanie medzizubnej aj single kefky? Ak nie, tak čo najskôr navštívte svojho zubného lekára a objednajte sa na dentálnu hygienu. Podceňovať starostlivosť o zuby sa totiž skutočne neoplatí... 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: