5 tipov, ako naučiť dieťa podeliť sa

Michaela Klamová | 14. december 2022
5 tipov ako naučiť dieťa podeliť sa

Vedieť sa podeliť je schopnosť, ktorú je potrebné sa naučiť a učenie je proces. Nečakajte teda okamžité výsledky, ani to, že ak sa dieťa raz spontánne podelí, urobí to aj nabudúce.

Tento proces však môžete do veľkej miery ovplyvniť aj vy.

  1. Vymedzte určený čas
    Ak sa deti učia striedať sa, napríklad kto sa bude teraz hojdať, informáciám typu „každý päť minút“ nebudú rozumieť. Pomôžu vám v tom napríklad stopky, presýpacie hodiny alebo iné vizuálne pomôcky.
  2. Opravte ich
    Keď už vznikne medzi deťmi hádka, zasiahnite a pomôžte im konflikt pokojne vyriešiť, najmä u menších detí, ktoré ešte nechodia ani do škôlky. Ukážte im, ako sa správne dohodnúť a riešiť podobné situácie.
  3. Aj my sa delíme
    Vyzdvihnite dobré príklady z vášho okolia, napríklad: „To bolo veľmi pekné, ako sa ocko podelil s mamou o čokoládu. Ďakujem, ocko! “
  4. Pripravte ich
    Čakáte detskú návštevu? Vysvetlite dieťaťu vopred, že návšteva sa bude hrať s jeho hračkami. Skúste sa porozprávať, ako by sa cítilo ono, keby bolo na návšteve a nesmelo sa hrať s ich hračkami. Ak má dieťa špeciálnu hračku, ktorá má preň veľký význam, dohodnite sa, že ju na čas návštevy schováte do skrine. Ak sa dokáže podeliť s ostatnými, je v poriadku mať jednu len sám pre seba.
  5. Buďte trpezliví
    Deti do 3 rokov ešte nechápu význam delenia sa, bez výraznej pomoci rodičov. Neznamená to, že sú lakomé alebo nevychované, chce to len čas, kým dozrejú a budú schopné pochopiť, čo im vysvetľujete.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: