5 rád ako udržať deti pri plnom zdraví

Martina Pašková | 28. september 2017
5 rád ako udržať deti pri plnom zdraví

Jesenné počasie a nástup detí do kolektívov, kde často nie sú všetci úplne zdraví, zvyšuje chorobnosť a narúša bezproblémový školský režim. Čo robiť, aby sme podporili zdravie detí a zvýšili ich imunitu?

Ak imunita štrajkuje...

Čo robiť, aby dieťa neochorelo

Na posilnenie zdravia vášho dieťaťa, skúste dodržiavať nasledujúce odporúčania.

Dôležitá je dôkladná hygiena

Umývať ruky po použití toalety či príchode z ihriska učíme deti už od útleho veku. Niekedy však aj školáci na túto povinnosť zabúdajú. Preto im neustále prízvukujte, že baktérie sa prenášajú najmä na rukách a preto je ich časté dôkladné umývanie s mydlom nevyhnutné.

Ruky je dôležité umývať po každej návšteve WC, pred jedením, po príchode zo školy ale napríklad aj pred písaním domácich úloh, počas ktorých si deti, najmä pri premýšľaní, kladú často prsty na pery a do kola úst.

Ruky treba umývať dôkladne, dostatočne dlho a s potrebným množstvom mydla. Nezabúdajme ani na miesta medzi prstami. Doma často meňte uteráky a osušky. Vo verejným priestoroch používajte na utieranie radšej papierové obrúsky.

Prečítajte si: Umývate si ruky správne?

Pre zdravie sú dôležité vitamíny

V období zvýšenej chorobnosti, ale aj ako prevencia je potrebné zvýšiť príjem vitamínov všetkým členom rodiny. Nezabúdajte pri tom ani na seba, pretože ak ochorie jeden člen rodiny, zvyčajne to od neho dostanú aj ostatní.

Nielen v prírodnej forme (na jeseň je ideálna kyslá kapusta, čerstvé jablká aj so šupkou, slivky, hrozno, hrušky, červená repa, chren, cesnak, cibuľa, tekvice), ale aj prostredníctvom prírodných sirupov či čajov.

V čom spočíva význam jednotlivých korenín na naše zdravie?

Otužovanie a zdravý organizmus idú ruka v ruke

S otužovaním začnite postupne. Ideálna je sprcha. Najskôr začnete s teplotou vody, na akú ste zvyknutí. Po opláchnutí mydla môžete na pár sekúnd vyskúšať chladnejšiu vodu.

Sprchovanie vždy ukončite studenou vodou. Po pár dňoch zistíte, že sprchu začínate oveľa chladnejšou vodou ako na začiatku. Tento istý postup môžete vysvetliť aj dieťaťu.

Ideálna dĺžka spánku zdraviu prospieva

Proti únave a vyčerpanosti vie dieťa zabojovať dostatočne dlhým a kvalitným spánkom. K tomu je potrebný kvalitný matrac a 10 hodín v posteli. To platí pre deti mladšieho školského veku.

Deťom na druhom stupni stačí 8,5 až 10 hodinový spánok. Je to samozrejme veľmi individuálne. Lepšie sa spí v miestnosti, ktorá nie je prekúrená. Ideálna teplota na spanie je 18°C.

Prečítajte si: Školáci by mali spať 10 hodín

Aktívnym pohybom ku zdraviu

Šport a pohyb sú pre zdravie nevyhnutné. Dieťa by malo navštevovať aspoň jeden športový krúžok (futbal, hokej, krasokorčuľovanie, plávanie, tenis, turistika) a okrem toho tráviť čas vonku, na čerstvom vzduchu.

Po splnení školských povinností „vyžeňte“ deti von za kamarátmi, na dvor alebo ihrisko pred panelákom. Ak vám to čas dovoľuje, zoberte ich počas víkendu na plaváreň alebo dlhú prechádzku do prírody.

Nielenže urobíte niečo pre zdravie ale utužíte aj svoj vzájomný vzťah s deťmi.

Pohyb umocňuje život

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: