V čom spočíva význam jednotlivých korenín na naše zdravie?
Koreniny dokážu premeniť obyčajné jedlo na drobný zázrak a to nie je všetko. Obsahujú dôležité vitamíny, minerály a stopové prvky.
SATUREJKA: korenie a liek v jednom?
Prečo používať koreniny?
Sú súčasťou kuchárskeho praxe každej dobrej gazdinky. Bez ich existencie by kuchárske umenie nebolo tým, čím je. Jedlá by boli bez chuti, vône a fantázie. Koreniny dokážu premeniť obyčajné jedlo na drobný zázrak a to nie je všetko. Obsahujú dôležité vitamíny, minerály a stopové prvky.
Prečítajte si: Soliť, alebo ochucovať bylinkami?
Na čo je dobrá paprika ročná?
V čerstvom aj sušenom stave podporuje trávenie. Jasná červená farba mletej papriky signalizuje, že je čerstvá a obsahuje veľké množstvo vitamínu C.
Paprika kríčkovitá známa aj ako tabasco je domovom štipľavých semienok. Samotný plod je bohatý na vitamín C a horčík.
Obsah týchto látok ho predurčuje na stimuláciu krvného obehu a podporu trávenia. Vhodná je aj pri nachladnutí. Skvelým bojovníkom proti plynatosti a zápche je čierne korenie.
Zároveň je dokázaný jeho vplyv na krvný obeh a zlepšuje chuť do jedla. Pestuje sa v Indonézii, Malajzii a Brazílii a využívajú ho všetky svetové kuchyne.
Prečo konzumovať rascu lúčnu?
Je vhodná ako prídavok do kapustovej šťavy na zníženie zápachu pri varení. Liečivé účinky spočívajú v zvyšovaní chuti do jedla a má vplyv na odstránenie nadúvania a žalúdočných kŕčov.
Prečítajte si: Ako v kuchyni využiť voľne rastúce byliny?
Význam majoránu záhradného
Ľudovo povedané majoránka pôsobí proti bolestiam hlavy a migréne, astme a zároveň pomáha hojiť zapálené rany.
Na čo slúži horčica biela?
Z oblasti Stredomoria pochádza horčica biela. Semienka majú jemnú chuť a sú trošičku pikantné. Využíva sa ako protektívum, teda ochranný prostriedok so zmäkčujúcim a hlienotvorným účinkom. Podporuje chuť do jedla, celkovú činnosť žalúdka a trávenie.
5 ZÁZRAČNÝCH POTRAVÍN, ktoré očisťujú
Aké účinky má kôpor voňavý?
V stredoveku chránil pred čarodejnicami a zápar z kôpru zmiešaný s vínom sa v ľudovom liečiteľstve využíval na zvýšenie potencie. V súčasnosti je overený jeho účinok proti nespavosti a zlom trávení.
Prečo používať tymián?
Tymián alebo materina dúška je súčasťou juhoeurópskej kuchyne ako hlavné korenie. Dá sa však skombinovať s petržlenom, cibuľou alebo bobkovým listom, ktorý napomáha hojeniu rán a otvorených zlomenín. Známe je aj jeho využitie proti kašľu.
Aj chren dedinský má v kuchyni svoje miesto
Stále viac sa v modernej kuchyni využíva chren dedinský, bohatý na vitamín C, železo, draslík, vápnik a horčík. Zaujímavosťou je chrenový ocot, ktorý ľudové liečiteľstvo využíva na odstránenie pieh a pečeňových škvŕn. Proti chrápaniu slúži v nastrúhanej forme zmiešaný s cukrom.
Bazalka a pažítka
Súčasťou pizze a jedál z oblasti Stredozemného mora je bazalka pravá. Príjemná a intenzívna vôňa je často charakteristická pre šaláty, majonézy, nátierky a rajčiny, ktoré bývajú často dochutené touto koreninou. Rastlina posilňuje žalúdok, podporuje chuť do jedla, zvyšuje vylučovanie mlieka, tíši kašeľ a zápaly sliznice.
Cesnaková vôňa a chuť je znakom pažítky alebo cesnaku pažítkového, typického pre európsku, čínsku, indickú a severoamerickú kuchyňu. Vzácny je pre vysoký obsah vitamínu C.
Vsaďte na liečivé účinky kurkumy a posilnite svoje zdravie