3 pravidlá, ktoré vám pomôžu vychovať z dieťaťa dobrého človeka

Redakcia | 8. január 2024
3 pravidlá, ktoré vám pomôžu vychovať z dieťaťa dobrého človeka

Na výchovu detí máme len jeden pokus, skúsme to nepokaziť.

Psychológovia radi: Tieto 3 pravidlá vám pomôžu vychovať z dieťaťa dobrého človeka

1. Strávte s deťmi kvalitný čas

Toto je možno najdôležitejšia časť výchovy dieťaťa.
Trávte kvalitný čas so svojimi deťmi pravidelne, bez ohľadu na to, aký nabitý máte deň. Pýtajte sa ich na seba, pýtajte sa ich na ich vnímanie sveta a ako ho vidia a vždy nezabudnite aktívne počúvať, čo hovoria.

Psychologička Signe Whitson (ext. zdroj) hovorí, že každý kúsok láskavosti voči vašim deťom prehlbuje vzťah: „Povzbudzujúci úsmev, slová uistenia, trochu vašej nerozdelenej pozornosti, objatie práve vtedy, keď je to najviac potrebné; všetky tieto podporné prejavy sú na nezaplatenie. Každý z nich oznamuje dieťaťu, že je dôležité a má svoju hodnotu.“

Dajú sa všetky problémy s deťmi vyriešiť spoločným strávením času? Samozrejme, že nie. Všetko je o kvalite. Psychologička Whitson hovorí, že „niečo také jednoduché a nekomplikované ako podporný 10-minútový rozhovor“ od rodiča „môže pomôcť dieťaťu myslieť racionálnejšie, robiť lepšie rozhodnutia a menej pociťovať odcudzenie, ktoré viedlo k predchádzajúcemu zlému správaniu“. 

2. Učte deti empatii a vďačnosti 

Dieťa je pomerne egocentrické, starajú sa a súcitia len s úzkym okruhom rodiny a priateľov.
Motivujte svoje deti, aby boli dobrými poslucháčmi – povzbuďte ich, aby sa na situácie pozerali aj očami iných ľudí, a naučte ich empatii tým, že si ju sami precvičíte (a príležitostí pri deťoch je naozaj dosť).
Toto je najdôležitejšia vec, ktorú môžeme urobiť: Nemôžeme kontrolovať správanie detí, ale môžeme sami hľadať spôsoby, ako prejaviť láskavé a empatické gesto.

Naučme deti vďačnosti aj za malé veci, ktoré spríjemňujú náš život. Večerné rituály by mohli zahŕňať aj vymenovanie vecí, za ktoré sme vďační práve v ten deň. Vďačnosť a láskavosť sú pozitívne správy, ktorými vysielame signál, že svet je v poriadku, aj keď sa práve niečo pokazilo.  

3. Buďte mentorom a vzorom pre deti

Prvými ľuďmi, ku ktorým deti vzhliadajú, sú ich rodičia, a to je presne dôvod, prečo ste pre dieťa vzorom. Čo vidia? Aké budú v budúcnosti?

Podľa psychologičky Lisy Firestone (ext. zdroj Psychology Today) deti robia to, čo rodičia robia, nie čo hovoria. „Deti rozvíjajú správanie prostredníctvom pozorovania svojich rodičov v každodennom živote. Každé správanie, ktoré rodič vykonáva, by malo byť hodné napodobňovania, pretože deti ho budú napodobňovať.“ 

Ako môžete byť vzorom? Jednoduchým praktizovaním toho, čo hovoríte a na čom pri výchove trváte!

3 pravidlá, ktoré vám pomôžu vychovať z dieťaťa dobrého človeka

Praktizujte spravodlivosť, čestnosť a starostlivosť a uvidíte, že aj vaše deti ich rýchlo začlenia do svojho života. To však neznamená, že musíte byť dokonalí za každých okolností. Vybudujte si so svojimi deťmi vzťah založený na dôvere a rešpekte – uznajte a ospravedlňte sa za chyby, ktoré ste urobili. Rešpektujte inú perspektívu dieťaťa namiesto toho, aby ste ho karhali, keď má iný názor.

Vyzerá to jednoducho, ale je to náročná cesta a každodenná práca. Na výchovu detí však máme len jeden pokus, skúsme to nepokaziť. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: