Regres v správaní dieťaťa: Rásť a napredovať nie je vždy jednoduché

redakcia MAMA a ja, odb. spolupráca Phdr. Viola Zlámalová | 9. január 2023
Regres v správaní dieťaťa

Regres v detskom správaní je najčastejšie zapríčinený zmenami v života dieťaťa, a to hlavne tými, ktoré dieťa z nejakých dôvodov neznáša dobre a sú preňho stresové

Každý krok vo vývoji, ktorý vaše dieťatko zvládlo bez väčších problémov, ako napríklad odvykanie od cumlíka, pitie z pohárika, jedenie lyžičkou, vám spôsobil iste veľkú radosť. No niekedy sa môže stať, akoby sa dieťa vo svojom vývoji vrátilo „nazad“. Regres v správaní alebo inými slovami návrat k správaniu, ktoré je normálne pre mladšie deti, sa môže vo vývoji vášho dieťaťa objaviť raz či i častejšie alebo sa s regresom nemusíte stretnúť vôbec.

Regres v detskom správaní je najčastejšie zapríčinený zmenami v života dieťaťa, a to hlavne tými, ktoré dieťa z nejakých dôvodov neznáša dobre a sú preňho stresové. Dieťa sa zrazu začína správať inak než doteraz, je akési „bábätkovitejšie“: ak sa už predtým vypýtalo na nočník, teraz sa pokojne pociká do nohavíc, dokonca vyžaduje, aby ste mu opäť začali dávať plienky, ak normálne jedlo stravu vhodnú pre svoj vek, odrazu bude chcieť piť iba z fľaše, bez cumlíka neurobíani krok a môže sa aj stať, že dieťa, ktoré dobre a rado chodilo, sa vráti „na štyri“...

Najčastejšie sa regres v detskom správaní prejavuje v reči

Dieťa, ktoré vedelo už celkom pekne rozprávať, zrazu používa výrazové prostriedky malého bábätka. V tomto prípade však treba vedieť rozlíšiť, či naozaj ide o regres alebo len dieťa hrá úlohu dojčaťa (zvlášť, keď to s úspechom robí pred návštevou či iným publikom).

Najčastejšie príčiny regresu

Zmeny a stresové situácie sú najčastejšou príčinou tohto návratu v detskom vývoji. Problémom môže byť napríklad privykanie na materskú školu, narodenie súrodenca atď. Dieťa potrebuje na všetko istý čas, aby mohlo tieto novinky vo svojom živote spracovať (aj v prípade, že ste ho napríklad na príchod súrodenca pripravovali dopredu, realita je pre dieťa predsa len niečo iné, a veru nie je vždy podľa jeho predstáv) a návrat do „normálu“ väčšinou prebehne za krátky čas a bez väčších ťažkostí. V prípade, že máte pocit, že regres v správaní vášho dieťaťa trvá už dlhšie (viac než mesiac), je dobré sa poradiť s odborníkom – detským psychológom.

Absolútne nesprávnym postupom z vašej strany by bolo zakazovanie takéhoto správania dieťaťu. Ono si takéto správanie neplánuje ani ho nerobí naschvál, je to podmienená reakcia na to, čo sa v jeho živote odohráva.

Regres v správaní dieťaťa

Ako príklad môžeme uviesť túto situáciu:

Trojročná Lucia práve začala navštevovať materskú školu. Každé ráno ju tam spoločne s vaším iba niekoľkomesačným dieťatkom odprevadíte a odídete preč. Pre vás je to úplne normálne, no pre Luciu nie. Ona musí byť sama v novom prostredí, v ktorom sa ešte necíti úplne dobre a bezpečne, nepáči sa jej ani pani učiteľka, medzi deťmi si ešte nenašla kamarátku. A vy ste doma s bábätkom, ktorému venujete všetku starostlivosť a lásku, ktorá by mala patriť jej. Preto sa zrazu pociká a pýta si plienku. Chce, aby ste sa aj jej venovali tak ako mladšiemu súrodencovi, preto zrazu začne plakať ako malé bábätko a vyžaduje, aby ste ju utíšili na rukách.

Nie vždy sa dá príčina regresu v detskom vývoji odhaliť úplne jednoducho. Môže to byť pre vás úplne banálna vec, a dieťa dokáže úplne vyviesť z miery.

Ako zvládnuť regres vo vývoji dieťaťa

  • Najdôležitejšie je odhaliť príčinu tohto správania u dieťaťa a pomôcť mu prekonať situácie, ktoré naňho nepôsobia dobre a nevie ich samo zvládnuť.
  • Vyvarujte sa viacerých zmien naraz: napríklad privykanie na nočník práve v období, keď si dieťa zvyká na nového súrodenca, či v období, keď začína chodiť do škôlky, ho neskúšajte „presídliť“ z postieľky do väčšej postele.
  • Nechajte ho, keď sa tvári, že je malé bábätko, a nezakazujte mu takéto správanie. Naopak, povedzte: „No dobre, zahráme sa spolu, že si malé bábätko.“ A popestujte ho trochu na rukách alebo mu porozprávajte, ako ste sa s ním hrali a ako ste sa oňho starali, keď bol naozaj taký maličký. Dieťa prežívajúce regres potrebuje veľa lásky a porozumenia. Ak mu toto dokážete poskytnúť, aj jeho malý problém sa o krátky čas stratí. Bude si vašou láskou isté a nebude si ju vynucovať (aj keď nevedome) „bábätkovským“ správaním.
  • V prípade, že takéto správanie trvá dlhší čas, je potrebné poradiť sa s odborníkom, pretože môže ísť o regres vo vývoji z nejakej inej (vážnejšej) príčiny.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: