Ako naučiť dieťa spávať vo vlastnej posteli?

Redakcia | 16. október 2017
Ako naučiť dieťa spávať vo vlastnej posteli?

Presun z postieľky, ktorá je zvyčajne v rodičovskej spálni do vlastnej postele v detskej izbe nemusí byť vždy jednoduchý. Poradíme vám, ako dieťatko privykať na spánok vo vlastnej posteli.

Ako naučiť dieťa spať vo svojej postieľke? Zo skúseností mamičiek...

Na presun dieťatka do vlastnej postele nečakajte príliš dlho

Je úplne v poriadku, ak bábätko spí s rodičmi v jednej spálni dovtedy, kým je dojčené.  Je to tak, samozrejme, oveľa pohodlnejšie aj pre rodičov. Ak však dieťa už nedojčíte, cítite, že by to i zvládlo, porozmýšľajte o tom, či už nie je vhodný čas na presun do vlastnej izby.

Pretože čím dlhšie s vami dieťa spí v jednej miestnosti, tým dlhšie trpí váš intímny život a to ani nehovoríme o pohodlnosti, ak všetci spíte v jednej posteli.

Pri presúvaní dieťaťa do vlastnej izby musíte byť vytrvalí

Nečakajte, že dieťa po presune do vlastnej izby bude spokojne spinkať celú noc. Buďte pripravení na plač, prosíkanie, môže k vám dokonca vliezť do manželskej postele.

Ak vidíte, že je veľmi zle, môžete s ním zostať, kým nezaspí a až potom odísť. Postupne si na pohodlie vlastnej postele zvykne a už vás nebude potrebovať. Treba však vytrvať a neustúpiť.

Prečítajte si: Samostatné zaspávanie - večne diskutovaná téma: aké sú názory mamičiek?

Motiváciou pre samostatné spanie môže byť nová izba či postieľka

Skvelý čas na presun je zariadenie detskej izby – pomôže aj to, ak dieťa zapojíte do výberu nábytku či dekorácií alebo postieľky. Keď sa mu bude páčiť posteľ a izba, kde má spať, hneď sa vám presun podarí ľahšie.

Keď dieťa zvládne samostatné spanie v škôlke,  zvládne ho aj doma

Deti v škôlkarskom veku už bežne spávajú vo vlastných izbách, preto nemusíte viac otáľať. Veď dokáže spať samo v škôlke, prečo by to nezvládlo aj doma? Motivovať ho môžete aj kamarátmi zo škôlky, o ktorých už viete, že spávajú sami.

Dvojičky a spoločná postieľka – áno, či nie?

Pomôžu vám kamaráti plyšáci

Hračky majú pre deti veľký význam, preto ich skúste trochu „zneužiť“ aj pri presune do detskej izbičky. Má vaše dieťa obľúbených kamarátov plyšákov, s ktorými rado spinká?

Skúste sa s nimi „akože“ porozprávať (môžete im aj niečo zašepkať do uška). Potom svojmu drobcovi vysvetlite, že vám jeho kamaráti povedali, že s ním chcú spinkať v jeho izbe, nie tlačiť sa v jednej posteli s rodičmi.

Možno vás to prekvapí, ale toto naozaj často zafunguje. Len potom dovoľte dieťaťu spať s hračkami, aké si vyberie (hoci ich bude aj päť naraz), lebo inak neuspejete. Keď dieťa zaspí, môžete hračky položiť vedľa postele, aby mu neprekážali počas spánku.

Prečítajte si: Prečo deti milujú plyšové hračky?

Zaveďte si rituály pred spaním

Dôležitosť rituálov pre deti vám potvrdí každý detský psychológ. Vytvorte si doma rituály, ktoré budete dodržiavať každý večer pred spaním: umyť sa, vyčistiť zuby, pozrieť večerníček alebo si vypočuť jednu rozprávočku a šup do postele, samozrejme, snažte sa to robiť v rovnakom čase.

Keď bude dieťa vedieť, čo ho čaká, bude sa mu ľahšie zaspávať, všetko je to totiž o zvyku.

Zvykanie na samostatné spanie začnite  obedňajším spánkom

Nečakajte, že to bude ľahké a dieťa bude  hneď súhlasiť s premiestnením do vlastnej izby.  Ak ste ju práve dozariaďovali a vidíte, že dieťa z nej má veľkú radosť, využite to a vyzvite ho, nech si vyskúša, ako sa mu tam bude spať.

Väčšina rodičov začína najprv poludňajším spánkom, a keď si dieťa zvykne na zaspávanie v inej miestnosti ako je rodičovská spálňa, potom ho tam dajú spať aj cez noc.

Motiváciou mu môže byť nová hračka, koberec, CD prehrávač, na ktorom mu pustíte obľúbenú rozprávku či pesničku, čokoľvek, o čom si myslíte, že by mohlo vášho potomka presvedčiť, aby šiel spať do detskej.

Ak by sa predsa len bálo, spoločne mu vyberte nočné svetielko (vyberte len naozaj  slabučko svietiace na baterky), ktoré mu  nechajte zasvietené celú noc.  To dodá dieťaťu pocit istoty.

Čas na veľkú posteľ?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: