Prečo nás deti budia zo spánku? Sú odhodlané neustále vyhľadávať našu pozornosť

MK | 29. január 2024
Prečo nás deti budia zo spánku? Sú odhodlané neustále vyhľadávať našu pozornosť

Zdriemli ste si na pohovke a vaša dieťa sa hrá vo vedľajšej izbe s ockom, zrazu sa tíško priblíži a snaží sa vám otvoriť viečko „Mama? Mama?... Si tam? Zobuď sa!"

Znie to povedome? Nič neobmedzuje spánok viac ako rodičovstvo a a pritom práve nedostatkom spánku trpia všetci rodičia. Prečo je to tak? Deti sú s nami tak pevne prepojené a potrebujú našu pozornosť, že aj keď spíme, majú pocit, že sme „preč“.

Ja chcem radšej mamičkuuu!
Prečítajte si tiež:

Ja chcem radšej mamičkuuu!

Teória pripútania a budenie zo spánku

Podľa teórie pripútania (ext. zdroj Attachment theory), keď reagujete na potreby svojho dieťaťa, vytvorí sa silné puto, ktoré sa stane súčasťou jeho osobnosti a slúži ako základ pre všetky budúce emocionálne väzby. Zaručuje, že vaše deti budú milovať, čo znamená, že môžu pociťovať úzkosť, keď sú od vás nedobrovoľne oddelení, napríklad keď spíte.

Detská psychologička Esther Cohenová tvrdí, že je celkom prirodzené, že dojčatá a batoľatá sa snažia otvárať oči svojim spiacim rodičom. Jej teória je, že keď ste prítomní, ale so zavretými očami nereagujete a na určitej úrovni to spôsobuje vášmu dieťaťu formu „emocionálneho utrpenia“. Takže najlepší a najjednoduchší spôsob, ako sa môžu cítiť lepšie, je zobudiť vás.

Cohen verí, že opätovné nadviazanie očného kontaktu (teda vaše zobudenie) spôsobí deťom úľavu, ste tam a môžete ich chrániť.

Deti sú odhodlané neustále vyhľadávať našu pozornosť

Pri narodení má mozog dieťaťa len asi 25% objemu dospelého (ext. zdroj mozog dieťaťa). Deti závisia prvé roky svojho života od rokov láskyplnej starostlivosti. Táto dlhotrvajúca bezmocnosť viedla k vývoju určitých spôsobov správania – ako sú úsmevy a plač – ktoré zvyšujú ich šance na prežitie v rámci rodiny.

V čase, keď sa z malého bábätka stane batoľa, si dieťa vypestuje zmysel pre to, kým je a čo môže robiť vo vzťahu k ľuďom a veciam. Tiež vie, že je oddelenou osobou od svojich rodičov. To znamená, že vás chce vyhľadať a prípadne zobudiť, aby sa cítilo bezpečne.  

Prečo nás deti budia zo spánku? Sú odhodlané neustále vyhľadávať našu pozornosť

Budenie rodičov je univerzálny fenomén

Keď si ukradnete trošku času na zdriemnutie a vaše batoľa vás bude hľadať, aby vás zobudilo, vedzte, že ide o prirodzený inštinkt, z ktorého nakoniec vyrastie. Ale zatiaľ, keď spíte, pre nich tam nie ste, takže vaše deti majú potrebu vás budiť. 

A ešte jedna zaujímavosť: Výskum naznačuje, že aj to môže byť dôvod, prečo je pre vás také ťažké ignorovať svojho partnera, keď pracuje z domu. Sú prítomní, ale technicky nie sú k dispozícii, takže neustále nájdete dôvody, prečo s nimi komunikovať – rovnako ako keď vás dieťa budí zo spánku, aby mohlo byť s vami. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: