Ja chcem radšej mamičkuuu!

Nataša Klárska | 18. január 2024
Ja chcem radšej mamičkuuu!

Alebo chcem radšej ocka. Koľkokrát ste už toto z úst vašich detí počuli?

S deťmi je to občas tak, niekedy majú potrebu byť pri svojej mame, niekedy pri ockovi, babke alebo dedkovi. Netreba za tým hľadať väčší zmysel, jednoducho to tak občas je. Na druhej strane nás to môže zamrzieť a keď si už dieťa desiatykrát po sebe vyžaduje pri zaspávaní len prítomnosť mamy alebo len ocka, nevieme, ako reagovať. 

Ja chcem radšej mamičkuuu!

Tu je našich 5 tipov, ako to zvládnuť  ľavou-zadnou

  1. Nikdy nereagovať negatívne – deti sú úprimné bytosti a hovoria tak, ako to cítia. Je zbytočné pýtať sa dieťaťa, prečo nechce, aby ste ho dnes do postieľky uložili vy. Pokiaľ mu to budete vyčítať, nikdy u neho nedosiahnete pozitívnu reakciu. Najhoršia veta, akú by ste mu mohli povedať, je – ty si sa nechcel hrať so mnou včera, ja sa dnes nechcem hrať s tebou... Dieťa by si to mohlo zle vysvetliť a mohlo by to veľmi raniť jeho dušičku.
  2. Reagovať s empatiou – ak bude kričať, že chce ocka, pokojne mu odpovedzte, že ste to počuli a viete, že ocka veľmi ľúbi. Je dôležité, aby dieťa vedelo, že ho počujete, reagujete naň a ste s jeho slovami uzrozumený.
  3. Rovnováha medzi prácou a zábavou – spravodlivo si podeliť čas vyhradený na zábavu a povinnosti. Je síce fajn, že ste pri umývaní zúbkov, kúpaní, robíte mu obľúbenú polievku, ale podvečer príde ocko, ktorý od neho nič nechce, iba je s ním veľká zábava. Je logické, že dieťa bude vyžadovať viac toho rodiča, ktorý s ním trávi čas zábavy. Preto si treba povinnosti a zábavu spravodlivo zadeliť.
  4. Zaviesť pravidelnosť – vysvetlite vášmu drobcovi, že dnes ho kúpete vy, zajtra ocko a vždy sa to takto budete striedať. Ak už vaše deti dokážu rozlišovať dni, pokojne môžete zaviesť kalendár s rozpismi dní, do ktorých sa vpíšete vy a váš partner a takto si aktivity vopred naplánujete.
  5. Láska s rešpektom – aj keď nás niekedy odmietanie môže veľmi bolieť, je dôležité, aby vaše dieťa vedelo, že ho ľúbite, bez ohľadu na jeho správanie.

Ak dieťa preferuje jedného rodiča pred druhým, neznamená to, že toho druhého neľúbi. Len v danom období potrebuje viac mamu či ocka. Neberte si osobne, ak nie ste tým "vybraným" rodičom a nevydierajte ani "nepodplácajte" dieťa. Pozorujte situáciu a buďte dieťaťu k dispozícii. Buďte mu dobrým rodičom (aj keď nie v ten deň či v období obľúbeným). Rodičia by mali byť otvorení komunikácii, rešpektovať potreby a pocity detí a spoločne pracovať na posilňovaní svojho vzťahu s nimi. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: