Pediatrička radí: Čo robiť pri hnačke a vracaní

MUDr. Marta Špániková | 22. marec 2022
Čo robiť pri hnačke

Vracanie, zápcha, bolesti bruška, hnačka aj u najmenších detí – pozná to každá mamička. Niekedy za tým môžu byť stravovacie chyby, ale neraz aj ochorenie. Ako to čo najlepšie zvládnuť v domácich podmienkach?

Najprv treba zhodnotiť intenzitu prejavov, časové súvislosti s nevhodnou stravou alebo správaním a podľa toho rozhodnúť, kedy je potrebné vyhľadať lekára a kedy môžeme situáciu riešiť doma príslušnými opatreniami.

Dieťa vo veku do 3 mesiacov, ktoré má prejavy ochorenia zažívacieho traktu (hnačka, vracanie, zvýšená teplota, nepokoj, odmietanie stravy, suché sliznice v dutine ústnej, menej mokrých plienok), musí byť vyšetrené lekárom ihneď.

U detí po prvom roku života musíme navštíviť lekára, ak príznaky trvajú viac ako 24 hodín.

Čo je a čo nie je hnačka?

U najmenších detí je stolica v každej plienke bez príznakov ochorenia normálny jav: keď sa dieťatku naplní žalúdok, uvoľní sa vonkajší zvierač konečníka a odchádza stolica. Jej farba môže byť tiež rôzna a zmena farby neznamená hneď ochorenie. 

Na druhej strane deti na mliečnej výžive (dojčené alebo živené mliečnou formulou) nemusia mať stolicu každý deň. Niekedy to môže byť aj niekoľko dní bez nej. Musí však platiť, že dieťatko je spokojné, nemá intenzívne bolesti bruška, dobre papá, má dostatok mokrých plienok a čo je hlavné, nemá síce stolicu, ale odchádzajú vetry, nevracia prúdom a nemá v plienke alebo po malej stolici krv.

Najčastejšou príčinou hnačky a vracania u detí bývajú vírusové alebo bakteriálne infekcie. Ak bolesti bruška trvajú dlhodobejšie a občas sa objaví hnačka, môže byť príčinou aj nákaza črevnými parazitmi.

Cieľom domácej starostlivosti pri riešení problému súvisiaceho s hnačkou a vracaním je zabrániť odvodneniu organizmu (dehydratácii). Sledujeme stav slizníc v dutine ústnej – majú byť ružové, vlhké so slinami na povrchu. Sledujeme stav kožnej riasy a podkožia na brušku – keď spravíme na brušku kožnú riasu medzi dvoma prstami svojej ruky, pri uvoľnení sa má okamžite vrátiť a bruško sa vyrovná. Sledujeme močenie, dieťatko má mať najmenej 5 mokrých plienok za 24 hodín, močí teda každé tri až päť hodín. 

Dieťa, ktoré predchádzajúci deň alebo večer vracalo alebo malo viac riedkych stolíc, aj keď sa ráno javí ako zdravé, nepatrí do kolektívu! Má byť najmenej 24 hodín sledované doma.

Liečba ochorenia zažívacieho traktu 

Riadi sa vekom dieťatka a charakterom príznakov. V žiadnom prípade nepodávame lieky, ktoré zastavia vracanie alebo odchod stolice. 

Zásadou liečebných postupov je nenútiť dieťa do jedla, akceptovať, že ho odmieta. Dôležitý je pokoj v domácom prostredí. Dojčené dieťatko môže mamička aj naďalej dojčiť. U detí do jedného roka, ktoré už majú aj bezmliečne príkrmy, ich nemusíme vysadiť, ale zväčša ich dieťa odmieta, preto mu ich neponúkame. Ak má zvýšenú teplotu, podávame aj lieky od teploty podľa platných pravidiel liečby horúčky

V žiadnom prípade  nepodávame lieky,  ktoré zastavia  vracanie alebo odchod stolice. 

Vracanie
Prečítajte si tiež:

Vracanie

Tekutiny a zažívacie ťažkosti

Základom liečby hnačky a vracania je zabezpečiť dostatok tekutín. Ak dieťatko malo 6 a viac vyprázdnení v priebehu krátkeho času (teda vracanie a hnačka), podávame rehydratačný roztok, u detí do 1 roka dojčenskú vodu, u detí nad 1 rok slabý čierny čaj. 

Postup je takýto: 

  • Zarobíme si rehydratačný roztok (dostať ho v lekárni), dáme ho do chladničky, aby bol chladný. Je slaný, keď je chladný, dieťa necíti tak intenzívne slanú chuť.
  • Podávame ho po čajových lyžičkách každých 10 až 15 minút takto: 1 čajová lyžička rehydratačného roztoku a hneď za ňou 1 čajová lyžička dojčenskej vody izbovej teploty, po 10 – 15 minútach opäť 1 čajová lyžička rehydratačného roztoku a hneď dojčenská voda. U detí nad 1 rok čierny čaj, môže byť osladený glukopurom.
  • Takto postupujeme, kým dieťatko nevypije celý rehydratačný roztok, pripravený podľa návodu z lekárne. Potom pokračujeme dojčenskou vodu alebo čajom podľa potreby.
  • Tento postup dodržiavame aj keď dieťatko vracia, niečo sa udrží, niečo možno vyvracia, ale tekutiny potrebuje.

ryžový odvar

Ryžový odvar

Dojčené deti môžu pred dojčením dostať cca 20 – 40 ml ryžového odvaru. Pripravíme ho z 1 polievkovej lyžice ryže a pol litra vody.  Varíme do rozvarenia ryže, ale pridávame priebežne vodu, aby sme stále mali pol litra vody v hrnci. Tak získame ryžový roztok. Po rozvarení precedíme cez sitko a roztok primeranej teploty podávame pred dojčením.

Hnačka
Prečítajte si tiež:

Hnačka

Hladová polievka

Dieťa je na diéte, jej základom môže byť tzv. hladová polievka. Koreňovú zeleninu s maximom mrkvy nastrúhame, uvaríme v mierne osolenej vode a podávame deťom od jedného roka veku. Deťom do jedného roka môžeme spraviť zeleninovo-mäsový príkrm s ryžou, ak už konzumujú bezmliečne jedlo. Do jedla však nenútime. 

Deťom po roku môžeme ponúknuť rožok, maces, suchú cestovinu, suché zemiaky, ryžu s mrkvou. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: