Pätnásťminútová mama: Pracuje inteligentnejšie, nie ťažšie

Redakcia | 13. november 2023
Pätnásťminútová mama

Predstavujeme...pätnásťminútovú mamu. Prestaňte premýšľať o tom, ako naplníte deň s dieťaťom, začnite myslieť ako učiteľka v škôlke. Vyskúšajte pätnásťminútové bloky.

Deti sú zaneprázdnené počas celého dňa. Malý človiečik vstane a vždy si nájde niečo nové, čím sa zamestná. Aktivity vo vašej špajzi (to sú cestoviny?!), v kúpeľni (čo sa dá dať o záchoda?!) a prakticky v každej oblasti domu, ktorú ste si práve dali dokopy. Mnohé mamy majú pocit, že neustále hasia "požiare".

Máme tip. Stará známa pravda je, že ak je dieťa zaneprázdnené, nerobí neplechu.

Predstavujeme...pätnásťminútovú mamu

Prestaňte premýšľať o domácich prácach a začnite myslieť ako učiteľka v škôlke. Zostavte si denný rozvrh s aktivitami, pričom žiadna netrvá dlhšie ako pätnásť minút, s výnimkou hry vonku a spánku. Na tieto "pätnásťminútovky" si pripravte dopredu boxy s vecami, ktoré budete potrebovať na hru.

Stať sa pätnásťminútovou mamou je jednoduchšie, ako si myslíte. A hoci to na prvý pohľad vyzerá ako viac práce, z dlhodobého hľadiska vás to zbaví stresu. Dáva priestor pracovať aj na osobných potrebách a povinnostiach, takže nemusíte zanedbávať ani vás, ani dom, ani vaše dieťa.

Tu je ukážka toho, ako môže vyzerať deň v živote pätnásťminútovej mamy:

9:00 Raňajky 

9:15 Dieťa sa hrá s hračkou na koberci v kuchyni či v obývačke. Mama upratuje po raňajkách. 

9:30 Dieťa a mama spolu upratujú hračky.

9:45 Dieťa sedí vo vysokej stoličke a hrá sa s mamou (napríklad s plastelínou, alebo s cestom, navlieka korálky).

10:00 Dieťa a mama spolu odložia plastelínu (alebo čokoľvek, s čím sa hrali), potom sa oblečú a idú von.

10:15 Hrajte sa vonku ako dlho chcete

Jedným z tajomstiev úspechu je striedať hračky počas pätnásťminútových úsekov. Tento systém funguje a pomáha zabrániť tomu, aby dieťa stratilo záujem o svoje hračky!

Pätnásťminútová mama

Pamätajte, že pätnásťminútové mamy pracujú inteligentnejšie, nie tvrdšie

Budete potrebovať veľa malých aktivít, aby ste mali celý deň nabitý. Tu je zoznam nápadov, ktoré vám pomôžu naštartovať vašu cestu k pätnásťminútovej mame!

  • Oblečenie: Naplňte starú krabicu alebo kôš na bielizeň rôznym oblečením. Môžu tam byť staré kostýmy, či doplnky: peňaženky, šperky a okuliare sú skvelým zdrojom fantázie! Hrajte sa na karneval, alebo na niekoho iného, na koho sa premeníte vďaka oblečeniu alebo doplnkom.
  • Hračky na stôl: Určte vybrané položky na hranie ako „hračky na stôl“. Puzzle, triediace gombíky, cesto na hranie a navliekanie korálikov sú dobrou voľbou. Práca pri stole alebo vysokej stoličke umožňuje dospelému učiť dieťa slovnú zásobu a pojmy a zároveň sa zapájať do štruktúrovanej hry.
  • Senzorická fľaša: Je to jedna z najpopulárnejších aktivít vôbec! Naplňte nádobu surovou ryžou, cestovinami alebo fazuľou pre zmyslovú hru, ktorú si môžete vziať kamkoľvek!
  • Hra s vodou: Umiestnite zátku do umývadla a nechajte svoje dieťa stáť na stoličke a hrať sa s vodou. Mydlové peny a hračky do kúpeľa môžu zdvojnásobiť zábavu!
  • Tvorenie: Nálepky, farby, pastelky, lepidlo, novinový papier, pečiatky, prstové farby. Majte týchto pomocníkov vždy poruke a vyberte zakaždým, keď sa budete chcieť zabaviť.  

Inšpirovali ste sa a vyskúšate?

Nemusíte mať nalinkovaný celý deň, ale ak si pripravíte "balíček" určitých aktivít, ktoré budete obmieňať v pätnásťminútových blokoch, môže vám to uľahčiť prácu. Lebo na materskej dovolenke pracujeme. Pracujeme na tom, aby z dieťaťa vyrástlo zdravý, múdry a slušný človek. A je to makačka. 

Zdroj: www.kutestkids.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: