NOHY našich najmenších: POZOR na tieto problémy!

BSc. (HONS) Denisa Mertl, MChS. a Dagmar Baluchová | 27. február 2019
NOHY našich najmenších: POZOR na tieto problémy!

Keď sa malé dieťa naučí chodiť, je to udalosť pre celú rodinu. Ale zdravé nôžky nie sú samozrejmosť. Aj ich trápia rôzne ochorenia a prejaviť sa môžu už v detstve.

Medzi najčastejšie problémy, kvôli ktorým ľudia navštívia podiatra, teda špecialistu na diagnostiku problémov spojených s dolnými končatinami a chodidlami, patria ťažkosti s členkami, kĺbmi, svalmi dolných končatín či samotnými chodidlami. Deti najčastejšie trápia ploché nohy, špičkovanie, ale i tzv. halluxy. 

Väčšina týchto problémov je spôsobená nesprávnou biomechanikou kĺbov a svalov dolných končatín.

Sprievodnými bolesťami týchto dysbalancií zväčša sú:

  • bolesti predkolenia jednej alebo oboch nôh, 
  • zvýšená únava po a počas záťaže,
  • bolesti krížovej oblasti chrbtice,
  • časté bolesti hlavy, ktoré súvisia so zvýšenou záťažou dieťaťa. 

Tieto príznaky sú zároveň vážnym dôvodom na vyhľadanie odborníka.

Špičkovanie – častý problém drobcov

Keď malé dieťa začne špičkovať – teda chodiť po špičkách, rodičia často ostanú zmätení. Upozorňovať ho na to? Prejde to? Je to len taká fáza? Spravili sme niekde chybu? Otázok je veľa, no, našťastie, riešenie je možné.

Pri špičkovaní je potrebné, aby si rodičia všimli, či je dieťa po upozornení vôbec schopné položiť pätu na zem. Pokiaľ môže, je vhodné začať ho na to najprv pravidelne (bez zvýšeného hlasu) upozorňovať. Mnohé deti si to uvedomia a začnú chodiť správne samy od seba.  Ak upozorňovanie nepomáha, je vhodné vyskúšať aplikovať tejpovacie pásky (kinesiotape). Ako sa aplikujú, vám poradí lekár alebo fyzioterapeut.

Taktiež veľmi dobre pomáhajú členkové papučky, ktoré svojou pevnou a vysokou pätou neumožnia dieťaťu prepnúť členok tak, aby chodilo po špičkách. Často deti začnú po pár týždňoch v pevných papučkách chodiť po celej ploche chodidla. Ak dieťa nevie po upozornení stúpiť na pätu chodidla a urobiť tak pár krokov, treba navštíviť odborného lekára.

Nechajte DETI behať BOSÉ!
Prečítajte si tiež:

Nechajte DETI behať BOSÉ!

Vybočené palce

Špeciálnou skupinou sú deti s vrodenými predispozíciami k vybočeným palcom (hallux valgus). Tie sa prejavia zväčša u dievčat približne okolo 10. roku života a u chlapcov približne okolo 13. roku. Následne sa nastaví konzervatívna liečba, čiže fyzioterapia a funkčné ortopedické vložky, ktoré spomaľujú progres deformity a pomôžu chodidlám od prípadných bolestí nielen v uzavretej obuvi.

Možno vybočeným palcom predchádzať?

Je možné spomaliť rýchlosť progresu vybočenia, a to najmä vhodnou obuvou. Nie sú vhodné topánky, ktoré idú do úzkej špičky, nakoľko tlačia palce k sebe a vplývajú tak na rýchlejšie vyosenie palcového kĺbu. Naopak, funkčné ortopedické vložky, ktoré majú v sebe zabudovaný tzv. kinetický klin, umožňujú aj v záťaži vhodné postavenie palcového kĺbu. Takéto postavenie vplýva na anatomické postavenie a vhodnú funkciu svalov v oblasti kĺbu.

Preto sa menej preťažujú a skracujú šľachy na vnútornej strane palca, a tým sa spomaľuje tvorenie deformity. Večer je tiež vhodné rozhýbať kĺb, aby sa pouvoľňovali preťažené šľachy a svaly chodidla po celom dni.

Aký vplyv má na športovanie? 

Vybočený palec nie je len záležitosťou chodidla. Celkovo vplýva na jeho biomechaniku a následne aj biomechaniku celej dolnej končatiny. Ovplyvňuje najmä atlétov, lebo limituje funkciu ich bedrového kĺbu, čo narúša funkciu zadných stehenných svalov. Pri vytvorenom vybočenom palci je limitovaná flexia bedrového kĺbu a následne sa preťažia zadné stehenné svaly. Žiaľ, ich dlhodobé preťaženie môže spôsobiť aj natrhnutie svalov.

Život na plochej nohe
Prečítajte si tiež:

Život na plochej nohe

Zvýšená hybnosť kĺbov

Nazýva sa aj hypermobilita a nie je modernou diagnózou, hoci detí i dospelých, ktorí ju majú, akosi okolo nás pribúda. Je sprevádzaná zvýšenou hybnosťou kĺbov, zvýšenou únavou a nestabilitou pri chôdzi a športových aktivitách. 

Ako sa hypermobilita prejavuje u malých detí?

Deti, ktorým je diagnostikovaná, často začínajú neskôr chodiť, zakopávajú, pri chôdzi narážajú do predmetov, nábytku vôkol seba. Pri zvýšenej záťaži sa sťažujú na únavu, bolesti nôh a hlavy. Keď začnú chodiť do školy, rodičia alebo pediater si u nich všimnú nesprávne držanie tela, ktoré je zväčša  vyvolané nosením ťažkých školských tašiek a nedostatočne pevným hlbokým brušným svalstvom.

Následne si hypermobilitu kĺbov väčšinou všimne ortopéd alebo rehabilitačný lekár, kam sú deti prvotne odporúčané pediatrom na základe nesprávneho držania tela alebo plochých nôh.

Čo je jedným z prvých krokov v liečbe? 

Je dôležité vedieť si zvoliť vhodnú obuv na bežné nosenie i na športovanie. Veľký podiel na bezbolestnom športovaní a pohybe majú vhodne a na mieru upravené ortopedické vložky, ktoré nielen zlepšia postavenie chodidiel, funkcie kĺbov dolných končatín, ale aj celkové držanie tela.

Zarastajúce nechty

Trpí nimi veľa ľudí, vrátane detí. Pri tejto diagnóze je okrem lekára veľmi dôležitá aj návšteva pedikéra, ktorý pomôže pri uvoľnení nechtovej platničky z bolestivého lôžka a naučí rodičov, ako správne strihať deťom nechty tak, aby sa minimalizovalo opakovanie tohto problému. Okrem toho je vhodné vyšetriť aj postavenie chodidla, pretože postavenie zarastajúceho nechta je úzko spojené s postavením pätovej kosti.

Anatomicky vhodné postavenie pätovej kosti umožní palcu lepšie postavenie. Tým pádom nebude vytvárať tlak na bočné strany nechtového lôžka, čím je možné z dlhodobého hľadiska predísť chirurgickej korekcii.

V akom veku sa najčastejšie objavujú zarastajúce nechty u detí? 

Je to rôzne, ale prax ukazuje, že je to skôr v staršom školskom veku, keď im už topánky nevyberajú rodičia, ale deti si vyberú (a od rodičov vyžobronia) trendové topánky, ktoré však nemusia spĺňať všetky zdravotné požiadavky. Preto je vhodné pri výbere topánok vždy najprv riešiť zdravotné hľadisko, až potom módne trendy.

A ak vám napadla aj otázka dedičnosti, nie ste tak úplne vedľa. Hoci zarastené nechty ako také nebývajú dedičné, môžu sa vyskytnúť po línii v rodine. To je podmienené štrukturálnym postavením kostí chodidla, ktoré sa dedí z generácie na generáciu. 

Rastové bolesti nôh – je to iba mýtus?

Rastové bolesti väčšinou nemajú s biomechanikou končatín nič spoločné. Objavujú sa na oboch nohách a chodidlách striedavo, a to najmä v obdobiach celkového prudkého rastu organizmu. Ich frekvencia je rôzna, často bolia 2 až 4 týždne, potom je dlho pokoj a zasa sa po nejakom čase objavia. Nebýva to dlhodobá pretrvávajúca bolesť, ktorá sa viaže napríklad k zvýšenej záťaži. 

V prípade, že sa dieťa sťažuje na akékoľvek bolesti nôh, alebo si rodičia všimnú, že inak chodí, kríva, je vždy potrebné to konzultovať s pediatrom, ktorý následne určí, aké odborné vyšetrenie je potrebné podstúpiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: