Ako povedať NIE: Učíme dieťa nové pravidlá

Marika Koscelníková | 10. október 2022
Ako povedať nie

Kým sa váš drobec hral na detskej podložke, bolo možno jednoduchšie ochrániť ho pred nebezpečným správaním, ale keď sa naučí urobiť prvé kroky, je dobre ho mať na očiach.

Deti sú úžasné zvedavé a ich pozornosti neuniknú elektrické zástrčky, sporák, strmé schody alebo televízor. Ako ich naučiť, že niektoré veci sú nebezpečné? 

Bábätká sú prirodzene zvedavé – koniec koncov, všetko okolo nich je nové a iné. Vaše dieťatko túži preskúmať svoje okolie – čo je dobrá vec! — ale keď dieťa blíži k prvému roku, môžete ho začať učiť, že niektoré z týchto zaujímavých vecí nablízku môžu byť nebezpečné a sú zakázané.

Kedy deti pochopia „nie“?

Približne v 9. až 10. mesiaci sa pamäť vášho dieťaťa zlepšuje, vďaka čomu je vnímavejšie k novému učeniu. Vaše dennodenne opakované „Nie!“, "Horúce!" a "Nebezpečné!"  už nevyjde jedným uchom dnu a druhým von. V tomto období dokáže zareagovať na vaše slová a tón hlasu.

Zavedenie disciplíny v tejto fáze vám pomôže začať učiť o dobrom a zlom, o starostlivosti a rešpekte k druhým, sebakontrole a bezpečnosti. Je pravda, že ide o dosť veľké pojmy a pomôcť dieťaťu naučiť sa ich bude trvať roky, ale to patrí k vývoju. 

Ako povedať dieťaťu NIE

  • Nehovorte na všetko „nie“. Deti chápu, že „nie“ znamená „nie“ okolo 9 mesiacov, ak sa používa dôsledne. Ale dôsledné používanie nie je to isté ako nadmerné používanie. Používajte „nie“ pre nebezpečné správanie, ako je dotýkanie sa sporáka alebo približovanie sa k elektrickým zásuvkám.
  • Presmerujte pozornosť. Zobrať dieťa a umiestniť ho na iné miesto, dať mu hračku alebo zobrať nebezpečný predmet, to všetko sú dobré spôsoby, ako naznačiť, že je čas na zmenu. Keď chcete, aby vaše dieťa prestalo robiť niečo nežiadúce, povedzte „toto nerob“ a presmerujte jeho pozornosť ( alebo doslova aj jeho samého).
  • Povedzte a ukážte svojmu dieťaťu, ako veľmi ho milujete. Pamätajte, že opravujete jeho správanie, nie jeho. Ukážte zdvorilosť a rešpekt.
  • Nebuďte príliš prísni, ale stanovte limity. Ak nastavíte príliš vysoké štandardy, váš drobec len ťažko pocíti, že môže uspieť a rozvíjať sebaovládanie, ktoré potrebuje, aby sa správalo dobre, aj keď je mimo vášho dohľadu. Na druhej strane stanovenie limitov mu pomáha cítiť sa milovaný a chránený – hranice učia bezpečnosti. Ak ste príliš tolerantní, môže mať pocit, že vás nezaujíma, čo robí.
  • Buďte obozretní. Možno svoje dieťa učíte, že sporák je horúci alebo schody strmé, ale nespoliehajte sa na to, že sa vyhne pokušeniu. Majte ho na očiach.
  • Berte do úvahy jeho osobnosť. Niektoré bábätká vyžadujú pevný tón hlasu, iné reagujú lepšie na jemnejší. Sú deti, ktoré musia byť doslova fyzicky odstránené z nebezpečnej oblasti predtým, ako dostanú správu, že je to nebezpečné.  A okolnosti (prerezaný zub) sú tiež dôležité, pokiaľ ide o nové učenie sa, tak to berte do úvahy.
  • Nezahanbujte, nekritizujte ani neudierajte svoje dieťa. Vaše dieťa sa nesnaží byť k mačke kruté ťahaním za chvost; je len zvedavé, čo sa stane, keď to urobí. Deti, a najmä bábätká, sa zámerne nepokúšajú byť kruté alebo zlomyseľné. Reakcia na správanie výpraskom, zahanbovaním alebo kritizovaním môže neskôr v živote viesť k problémom s agresiou alebo nedostatkom sebadôvery.
  • Buďte dôslední. Povedať dieťaťu, aby jeden deň nevyliezlo na stoličku, a potom mu to na druhý deň dovoliť, je mätúce. Učenie sa vhodné-nevhodné, správne-nesprávne si vyžaduje veľa trpezlivosti a opakovania.
  • Pochváľte dieťa. Pochváľte ho za to, že ponúkol hračku malému kamarátovi alebo že vám „pomohol“ s varením. Zdôrazniť to pozitívne je skutočne silný spôsob učenia!
Zdroj: www.whattoexpect.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: