5 bežných mýtov o výžive detí

Redakcia | 16. október 2024
5 bežných mýtov o výžive detí

Výživa detí je často sprevádzaná množstvom mýtov a poloprávd. Poďme sa pozrieť na päť najčastejších mýtov o detskej výžive, ktorým možno veríte aj vy.

Mýtus 1: Bábätká a malé deti nepotrebujú vitamínové doplnky

Slovenskí pediatri odporúčajú, aby dojčatá od narodenia do jedného roka pravidelne užívali vitamín D vo forme kvapiek, a to v dávke 400 IU (10 µg) denne. Vitamín D je zásadný pre správny vývoj kostí, pretože pomáha pri absorpcii vápnika a fosforu, čím predchádza krivici a iným kostným problémom. Nedostatok vitamínu D je v našich geografických podmienkach bežný, najmä počas zimných mesiacov, keď je menej slnečného žiarenia, pretože práve slnko je kľúčovým faktorom pri syntéze vitamínu D v koži.

Praktické odporúčania pre rodičov:

  • Ak je vaše dieťa dojčené, podávanie vitamínu D je nutné, pretože materské mlieko neobsahuje dostatočné množstvo vitamínu D.
  • Ak používate umelé mlieko, skontrolujte, či obsahuje vitamín D, pretože väčšina dojčenských mliek už tento vitamín obsahuje. Ak dieťa vypije viac ako 500 ml dojčenského mlieka denne, vitamín D doplnky nemusíte podávať.
  • Pre deti vo veku 1 až 3 roky sa odporúča pokračovať v podávaní vitamínu D, najmä počas zimných mesiacov, keď je málo slnečného svetla. Podľa najnovších výskumov má dostatočný príjem vitamínu D pozitívny vplyv na imunitný systém a môže znížiť riziko respiračných infekcií.
  • Deti staršie ako 3 roky by mali získať dostatočné množstvo vitamínu D zo stravy (napríklad z obohatených potravín ako mliečne výrobky alebo vaječný žĺtok) a slnečného žiarenia. V niektorých prípadoch však môže byť potrebná ďalšia suplementácia, hlavne počas zimy.

Mýtus 2: Cukor spôsobuje hyperaktivitu u detí

Jedným z dlhodobo tradovaných mýtov je, že cukor spôsobuje hyperaktivitu u detí. Tento mýtus bol opakovane vyvrátený viacerými vedeckými štúdiami, napríklad výskum z roku 1995 publikovaný v Journal of the American Medical Association preukázal, že neexistuje priame spojenie medzi konzumáciou cukru a zmenami v správaní detí. Pravým vinníkom by v tomto prípade mohol byť dopamín. Mozog uvoľní dopamín pri pocite odmeny, ktorou môže byť napríklad sladkosť. Zvýšená hladina dopamínu má za následok zvýšený pohyb a aktivitu. 

Praktické odporúčania pre rodičov:

Aj keď cukor priamo nespôsobuje hyperaktivitu, je dôležité ho obmedzovať kvôli iným zdravotným problémom, ako je obezita, zubný kaz alebo metabolické problémy. Deti by mali mať vyváženú stravu s minimálnym obsahom pridaného cukru.

Namiesto toho ponúkajte zdravšie alternatívy, ako sú ovocie, ktoré obsahuje prirodzené cukry spolu s vlákninou a vitamínmi.

Mýtus 3: Deti nesmú jesť arašidy

V minulosti sa predpokladalo, že vyhýbanie sa arašidom môže znížiť riziko vzniku alergie. Tento prístup však spochybnil významný výskum známy ako štúdia LEAP (Learning Early About Peanut Allergy), ktorá ukázala, že skoré zavádzanie arašidov (najmä pred 11. mesiacom) môže výrazne znížiť riziko vzniku arašidovej alergie.

Praktické odporúčania pre rodičov:

  • Arašidy zavádzajte do stravy detí vo forme hladkého arašidového masla alebo mletých orechov, a nie vo forme celých orechov, ktoré môžu spôsobiť udusenie.
  • Postupujte opatrne a sledujte možné reakcie dieťaťa. Ak má dieťa zvýšené riziko alergií (napr. ak sa v rodine vyskytujú alergie), konzultujte s pediatrom správny postup zavádzania alergénov.

5 bežných mýtov o výžive detí

Mýtus 4: Bábätká majú rady len sladké jedlá

Bábätká majú prirodzenú preferenciu pre sladké chute, čo môže byť evolučná ochrana proti konzumácii horkých, potenciálne toxických látok. Napriek tomu je dôležité zavádzať rôzne chute v období medzi 6. a 12. mesiacom, keď sú deti najotvorenejšie novým chuťovým podnetom.

Praktické odporúčania pre rodičov:

  • Ponúkajte rôzne druhy jedál vrátane zeleniny, obilnín a bielkovín. Zavádzanie horkých a slanších chutí, ako napríklad brokolice, špenátu či kapusty, môže v budúcnosti znížiť riziko vyberavosti v strave.
  • Nebojte sa, ak dieťa spočiatku odmieta novú chuť – niekedy je potrebné ponúknuť jedlo aj 10 až 15-krát, kým si dieťa naň zvykne.

Mýtus 5: Deti potrebujú nízkotučné mliečne výrobky

Deti vo veku do 2 rokov potrebujú plnotučné mliečne výrobky, ktoré poskytujú tuky nevyhnutné pre rast a vývoj mozgu. Tuk je tiež dôležitým zdrojom energie pre aktívne deti, ktoré objavujú svet.

Praktické odporúčania pre rodičov:

  • Do veku 2 rokov podávajte plnotučné mliečne výrobky, aby deti dostali dostatočné množstvo energie na rast. Po tomto veku môžete postupne zavádzať nízkotučné produkty, ak to vyhovuje celkovému stravovaniu rodiny.
  • Vyvážená strava by mala obsahovať rôzne zdroje tukov, vrátane rastlinných tukov (olivový olej, avokádo), ktoré poskytujú zdravé nenasýtené mastné kyseliny.

Každé dieťa je jedinečné, a preto je dôležité prispôsobiť jeho stravovacie návyky jeho potrebám, životnému štýlu a zdravotnému stavu. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: