Cukor a spracovávané potraviny - deti, ktoré ich konzumujú, majú menší objem mozgu

Michaela Klamová | 21. júl 2024
Cukor a spracovávané potraviny  - deti, ktoré ich konzumujú, majú menší objem mozgu

Cukor ako taký nespôsobuje hyperaktivitu, môže za to dopamín.

Hyperaktivita a "junk food" - Môže za to dopamín

Základ myšlienky, že priveľa cukru robí z našich detí nekontrolovateľné energetické monštrá tvoria štúdie spred 50 rokov, ktoré však mali značné nedostatky. Dnešní odborníci skúmajúci dopad cukru na aktivitu detí majú však iný názor.

Cukor a spracovávané potraviny rozhodne nie sú pre deti vo väčších množstvách vhodné, no z iných dôvodov. Deti pravidelne konzumujúce takzvaný „junk food“ majú menší objem mozgu ako deti stravujúce sa zdravo.

Vzťah medzi konzumáciou cukru a hyperaktivitou či zhoršenou pozornosťou detí sa však nepotvrdil, dokonca ani u detí s diagnózou ADHD. Pravým vinníkom by v tomto prípade mohol byť dopamín. Mozog uvoľní dopamín pri pocite odmeny, ktorou môže byť napríklad sladkosť. Zvýšená hladina dopamínu má za následok zvýšený pohyb a aktivitu.

Skôr ako démonizovať cukor je vhodnejšie viesť deti k zdravej a vyváženej strave. Sladkosti by tiež nemali hrať hlavnú úlohu pri odmeňovaní. Čokolády a lízanky skúste vymeniť za nálepky, omaľovánky alebo spoločne strávený čas pri spoločenskej hre, čítaní knižky či výlete do ZOO.

Zdroj: www.sciencealert.com
Keď chýba dieťatku železo
Prečítajte si tiež:

Keď chýba dieťatku železo

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: