Bolí ho niečo, alebo je hladné? 5 druhov plaču bábätiek

Redakcia | 16. október 2022
Plač bábätka

Váš poklad plače a vy netušíte čo sa deje?

Plač je ich nástrojom na komunikáciu a slúži na vyjadrenie pocitov. Na to, aby ste mu dokázali pomôcť, je veľmi dôležité naučiť sa rozoznávať plač. Francúzska psychologička Anne Bacusová (ext. zdroj Anne Bacus) vo svojej knihe Dieťa plače – čo robiť, opísala päť druhov detského plaču. 

1. Plač z hladu 

Krik z hladu je u novorodencov určite najčastejší. Ak si nie sme istí čo je príčinou plaču, odporúčajú niektorí pediatri dieťa nakŕmiť. Toto riešenie je veľmi vhodné, pretože kŕmením sa zároveň utíši smäd, potreba sania alebo fyzickej blízkosti. Dlhodobo to však môže byť ako odpoveď na každú žiadosť nebezpečné. Hrozí totiž, že dieťa si začne zamieňať citovú útechu s príjmom potravy, a to môže v budúcnosti prerásť v problém.

Krik z hladu je silný. Je krátky, rytmický, ale rýchlo sa rozvíja do intenzívnejšieho kriku, nezameniteľne pripomínajúceho plač vyvolaný bolesťou.

2. Plač z bolesti

Krik spôsobený bolesťou rozpoznať najľahšie. Ak sa jedná o náhlu bolesť, ako je napríklad bolesť uší, je krik ostrý a prenikavý. V takom prípade je nutné zasiahnuť čo najrýchlejšie! Pri chronickej bolesti alebo bolesti sprevádzanej vysokou horúčkou dieťa plače inak. Plač sa podobá skôr nepravidelnému, slabému, ale opakovanému stonaniu. Cítime, že dieťaťu skutočne nie je dobre. Aj tu je nutné rýchlo zasiahnuť.

3. Plač z hnevu

Jedná sa o veľmi prudký krik. Je to krik, ktorý možno chápať ako následok silného pocitu sklamania z toho, že jeho potreby nie sú uspokojené a že sa cíti bezmocné. Akonáhle dieťaťu nerozumieme, prechádza zo stavu hnevu, do stavu zúrivosti. To však vôbec nie je negatívna reakcia. Naopak je to dôkazom toho, že dieťa verí vo svet, v ktorom sa pohybuje, vo svet, kde sa jeho volanie dočká odpovede. Preto sa často krik po niečom inom mení v zlosť a zúrivosť.

4. Plač z osamelosti alebo z nudy

Tento krik začína ako protest. Leží príliš dlho samo v postieľke, stále v rovnakej polohe. Ak nepríde nikto, kto by sa o neho postaral, začne zreteľnejšie plakať. Ak ani potom nikto nepríde, pustí sa do kriku a vo väčšine prípadov získa to, po čom túžilo - teda spoločnosť.

5. Plač zo smútku

Ide o smutné vzdychanie, ktoré by ste nemali nikdy počuť. Je to plač, ktorý vznikol z psychickej bolesti, pociťované opusteným a nemilovaným bábätkom, ktorému nikto nevenuje pozornosť. Je to plač dieťaťa odlúčeného od matky alebo plač dieťaťa, ktorého matka je pohltená vlastným psychickým utrpením a nemôže mu vnášať do života radosť.

Zdroje: Anne Bacusová: Dieťa plače – čo robiť 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: