Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Lozenie

    , Autor: domca86

    Dobrý deň. Máme 10 mesačnú dcérku, ktorá aktívne plazí, sama sa ešte neposadí, vie sedieť len v pasívnom sede, keď ju kŕmime v detskej stoličke, inak ju neposádzame, vie sa prevracať oboma smermi a sama sa dáva na bok a vie sa na ňom pekne udržať. Narodila sa v termíne, s váhou 3040g a 55 cm, priberá primerane, dojčím ju a dostáva príkrmy. Rozumovo je zdatná, pekne opakuje jednoduché slová a kadečo nám "rozpráva".Je veľmi živá, chodíme s ňou raz do týždňa po dobu 5 mesiacov plávať do babyclubu, kde cvičíme vo vode s inštruktorkou a doma je väčšinu dňa na brušku a má skoro stále pohyb na brušku, no stale nám nechce štvornožkovať ani sa sama nevytiahne k nábytku aj keď ju to už láka. Keď ju postavím k nemu, tak stojí. Viete mi, prosím, poradiť, ako by sme jej mohli pomôcť? Ďakujem. Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nijako jej netreba pomáhať, ani ju nepostavujte. stáť bude keĎ SA SAMA POSTAVý TIEž AJ LOZIť: Nech má dostatok miesta, drsnejšiu podložku, aby sa jej kolienka nešmýkali a mala odpor, keď sa bude snažiť pohnúť po kolienkach. Ani ju. okrem jedenia neposadzujte V žiadnom prípade nedávajte do chodítka. Dieťa sa samé všetko naučí v čase, kedy to jemu vyhovuje.

Podobné otázky

  • Lozenie

    , Autor:

    dobrý deň

    Malý ma 10mesiacov a 9,5kg a malý stále nelozí ani sa nevie posadiť. chodíme ku neurologicke kedže po narodení mal dve cysty v mozgu. Tá ale vravela, že všetko vyzerá v poriadku, že je pomalší kvoli vyššej váhe. Malý by aj liezol nožičkami ale rúčkami sa nevie posunúť, sedieť sa udrží keď sa opiera o ručičky ale chrbátik má ohnutý. chodíme na Bobath cvičenie kedže vojtovku netoleroval ale mám pocit že mu to nepomáha. je pravda, že malý je pomalší aj pretáčať sa začal neskôr. chcem sa opýtať do akého času je ešte normálne, že dieťatko neštvornožkuje a može sa stať že štvornožkovanie jednoducho preskočí? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak má dieťa odporučenú Vojtovu metódu a malo by ju cvičiť, je na mieste touto metódou rozvíjať psychomotorický vývin. Je rpavda, že deti pri tom plačú. oni však neplačú od bolesti ale preto, že práve cvičenie je založené na tom, aby zapájali tie svalové skupiny k pohybu, ktoré zapájať nevedia ale sú potrebné pre napredovanie vývinu.
    Pravdepodobne má dieťatko oslabenú hornú časť tela, takže nevie hornými končatinami synchronizovať pohyb, aby štvrnožkovalo. Sú deti, ktoré obdobie lezenia vynechajú, je potrebné s nimi však pracovať / čo aj robíte cvičením/ určite ich v žiadnom prípade nedávať do chodítka ani ich predčasne nestavať na nohy. Vývin možno bude pomalší, ale zväčša aj tieto deti v určitej chvíli, aj keď neskôr začnú loziť, potom sa posadia, postavia ankoniec budú chodiť. Chce to všetko čas, trpezlivosť a správne vedenie pri cvičení. Ani posadzovanie dieťatka pasívne, teda, že ho posadíte vy , na dlhší čas / okremjedenia v detskej stoličke alebo lehátku alebo v náručí/ nie je vhodné.

  • Sed, plazenie, lozenie

    , Autor: kristinka-2

    Dobry den mam dcerku 9 a pol mesacnu, pred 2 tyzdnami sa naucila sama sa posadit. Do vtedy sa iba prevalovala do vsetkych stran ako sudok a robila lietadielko tym ze davala aj ruky aj nohy hore. Postupne sa zacala opierat na jednu stranu a tak sa posadila. Do teraz vsak nelozi, neplazi sa. Stavia sa na kolienka a naznak lozenia tu je, uz iba sa rozbehnut, ale zda sa mi ako keby bola slaba a zase sa bud posadi alebo da na brucho. Je to vsetko v norme? Lebo aj po tych 2 tyzdnoch sa mi zda stale ohnuta s ramienka pri hlave. Nie vsak vzdy. Snazim sa ju dat na brusko, aby stale nesedela, ale uz ju neviem nezastavit, ona sa hned posadi. Taktiez sa chcem spytat ci je normalne ze v jej veku odmieta akykolvek prikrm, ci ovocny, zelenina, jogurt.. No vsetko. Spapa iba par lyziciek a vobec nejavi zaujem, zacne sa rizculovat. Je stale kojena. Chrumku co moze drzat spapa, ale lyzickou nechce nic. A kustik vacsi kusok, hned ju napne a vyvrati vsetko. Viem ze je to rozsiahla otazka, preto budem velmi vdacna ked mi odpoviete. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čo sa týka lezenia, to že dvíha zadoček je predzvesť toho, že začne aj liezť. Nič netreba uponáhľať, hlavne žiadne chodítka a postavovanie a vodenie za ručičiku. Sedenie je správne a bežné v tomto veku, nechajte ju, nech robí, čo chce. Hlavne musí mať medzi kolienkom a podložkou odpor, aby sa zaprela a začala liezť.
    Trebajej stále trpezlivo ponúkať bezmliečne príkrmy, aj keď spapá len tých pá lyžičiek. Určite jej nedávajte žiadne chrumky!!!!!!!!!!!!!!!!! Sú to prázdne kalórie a vedú k tomu, že dieťa nepociťuje hlad a odmieta základnú stravu. Zatiaľ nemusí konzumovať väčšie kúsky, ak akceptuje kašovitú, mixovanú stravu, treba v nej pokračovať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: