Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 11 a pol m. syn stojí ale nesedí

    , Autor: sommama

    Dobrý deň, chcela by som sa s Vami poradiť a poznať Váš názor.

    Mám 11 a pol mesačného syna, od 4 a pol mesiaca sme cvičili Vojtovku pre hypotóniu. Nedávno nám lekárky- detská neurologička aj rehabilitačná lekárka povedali že cvičenie môžeme ukončiť, že už je to v poriadku. Momentálny stav syna je taký, že sa plazí, priťahuje sa predlaktiami, odráža sa ľavou nohou a pravú nohu iba ohýna v kolene. Cvičili sme dlho to aby zapájal obe nohy avšak došlo to iba k tomu že tú druhú nohu ohýna v kolene, asi mu to už tak ostane...neviem. Syn sa občas dá na štyri, alebo do polohy akoby na psíka a z tejto polohy sa pri nábytku postaví, nábytok pekne obchádza.

    Problémy sú dva, keď obíde nábytok, nevie zísť dole. Motivujem ho hračkou, opakujem mu DOLE DOLE, vie čo od neho chcem ale bojí sa a plače, kričí pokým mu ja aspoň jednu ruku nedám a zíde tak dole. Keď mu chcem ohnúť kolienka, napína nohy že ich ani neohnem, neviem ako ho naučiť schádzať dole. A s tým súvisí aj druhý, väčší problém, a to že syn ešte nesedí. Lekárky o tom vedia, ale vraveli že to chce čas, že on si sadne. Pozná len stoj a obchádzanie nábytku a plazenie po zemi. Neviem, či sme ešte mali cvičiť, ono je to už aj ťažké, lebo syn je silný a bude už mať rok... prosím, poraďte mi ako syna naučiť schádzať dole keď vlastne nevie sedieť, čupieť... a aký je Váš názor na to že ešte nesedí...

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je ťažké to hodnotiť, keďže som dieťa nevyšetrila. Verím odborníkom, že vidia, ako dieťatko reaguje a zo skúseností vedia, že chce čas, aby sa vývoj upravil. V každom prípade nie je dobré dieťa do ničoho nútiť, takáto forma pohybu je pre neho vyhovujúca a to vie, Dieťa nie je potrebné niečo špeciálne učiť, postupne príde sám na to, ako sa z rôznej situácie dostať a ako zase začať niečo nové. Nechajte mu dostatok priestoru / bezpečného/ na to, aby rozvíjal sám svoju motoriku.Určite všetko dobehne. Predpokladám, že znova pôjdete na odborné neurologické alebo aj rehabilitačné kontrolné vyšetrenie a tam všetko zhodnotia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: