Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Beznádej

    , Autor: jane

    Dobrý deň,
    Prosím vás o radu ohľadne 6rocneho syna. Niekoľko dni dozadu sme prišli na to,že masturbuje alebo sa "hra" s prirodzenim a vidieť na ňom že mu to robí dobre. Mame mu to zakazovať alebo ako s ním jednať,nie je na ešte maly? Väčší problém je ale,že sa mu stopori na podnet a to na pampersku mladšieho 6mesacneho syna. Keď ju drží v ruke tak sa mu stopori a keď ju pusti tak mu klesne. Môže byt miminku nebezpečný? Nevyrasta z neho neaky násilník alebo tak? Zevraj (ešte dnes kreslí hlavonožec a nevie citať,klame,je zasnený,neobsedi,stále sám sebe niečo po pod nos hovorí...)sa mu stopori i pri hre s deťmi čo niekedy aj iné dieťa na ihrisku pokúsal keď sa rozblaznili. Prosím as ani neviem či a ako mám ísť s týmto k lekarovy! Mame to oznámiť v škole? Ďakujem za radu Jane

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Masturbácia nie je ani ochorenie ani sexuálny prejav v mladšom detskom veku. Neviem, či to robil aj predtým alebo začal len teraz, napríklad po narodení brata. To by mohol byť prejav, ktorým upútava pozornosť na seba. Nie je vhodné ho za to hrešiť ani na to upozorňovať ale zaujať inou činnosťou.
    Neviem ako to myslíte, že podnetom je to, že sa hrá s papmerskou alebo keď ju len vidí. Miminku nebezpečný byť nemôže, ale je to určite zvláštny prejav. Stáva sa to občas alebo stále alebo dokonca túto možnosť vyhľadáva?
    Ak vidíte zvláštnosti v jeho správaní, tak ako ich aj popisujete, je vhodné vyhľadať detského psychológa. Naozaj je potrebné, aby odborník usmernil rodičov ako s výchovou a vedením dieťaťa ďalej pokračovať, aby sa nespravili nezvratné chyby.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: