Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Problém so škôlkou

    , Autor: dadas

    Dobrý deň, mám 4 ročného syna, ktorý už 9 mesiacov chodí bez problémov do škôlky. Ale posledné 2-3 týždne (akonáhle dovršil 4 roky) nám každé ráno odmieta ísť do škôlky. Plače, prosí, že pôjde kamkoľvek len tam nie. Skúšala som zistiť aký má problém, ale vždy si vymyslí niečo iné - že ho spolužiačky bijú, že ho učiteľka bije po kolienkach - čo neni pravda. Najviac sa mu ale nepáči že tam musí spinkať. Už naozaj neviem ako to riešiť, strašne plače, hádže sa o zem, raz aj vracal. Ake keď tam príde, upokojí sa a pekne sa tam hrá. Do škôlky ho bráva manžel, ja chodím poňho.
    Poradíte mi prosím Vás ako to riešiť?
    Do konca škôlky nám ostávajú už len 3 týždne, a ja mu nechcem ustúpiť a nechať ho doma, lebo sa bojím ako to dopadne v novom školskom roku.

    Ďakujem.

    S pozdravom DS

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťatko má v škôlke určitenejaký problém, ktorý sa zatiaľ nepodarilo odhaliť. Môže to byť aj nejaká epizóda, ktorú učiteľky ani nemuseli postrehnúť. Skúste to s ním prebrať. Ak sa to po dovolenke, ktorá zrejme nasleduje nezlepší, odporúčam navštíviť detského psychológa.

Podobné otázky

  • Kakanie

    , Autor: tiki79

    Dobrý deň prajem,
    môj syn mal v novembri 2015 3 roky. Od septembra chodí do škôlky...začiatky boli trošku ťažké ale zvládli sme, no po vianočných prázdninách ktoré boli asi tak 3 týždne sa malý nechcel vrátiť do škôlky, po dlhšom presviedčaní šiel. Ale mám s ním taký problém, že sa skoro každý deň pokaká do gatí, nepýta sa na záchod a pokaká sa. Keď sa ho pýtam, že prečo tak mi povie, že nevie. Vie, že sa kaká do záchoda a doma sa mu nestáva, že by sa pokakal, ale zo škôlky skoro každý deň nosím domov špinavé veci. Neviem si s tým rady a už aj v škôlke na nás pozerajú cez prsty. :-(

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V škôlke nemajú prečo pozerať cez prsty. Dieťa za to nemôže, robí to síce pravdepodobne v určitom zmysle naschvál ale chce tým niečo povedať, zdeliť: totiž to, že nechce chodiť do škôlky. On si akože zvykol ale možno to súviselo s tým, že nechuť zo škôlky vystriedalo tešenie sa na Vianoce, darčeky, možno dovolenku. Možno si myslel, keď bol tri týždne doma, že problém so škôlkou už nebude, už zase bude spokojný doma Tak ho návrat do škôlky prekvapil a takto svoj problém rieši. Riešením je len to, prerušiť dochádzku do škôlky, počkať na dozretie dieťaťa a pokračovať po určitom čase. Ako dlho to potrvá, neviem. Možné a vhodné je tiež vyhľadať pomoc detského psychológa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: