Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Viaceré zdravotné problémy trojročného synčeka

    , Autor: ivish

    Dobrý deň,
    obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Náš synček bude mať v apríli tri roky a momentálne máme viaceré potiaže. Rada by som vedela, či majú niečo spoločné, nakoľko naša pediatrička všetko odôvodňuje rastom a tým, že od septembra je v kolektíve, ktorý mu skúša imunitu. Našim najväčším problémom sú pokazené zúbky (keď mal necelý rok mal úraz zúbkov horných, odvtedy sa mu rozsýpajú a kazia napriek našej veľkej snahe o hygiénu), opakujúce sa afty, občasné bolesti nožičiek (hlavne vtedy keď má afty a horúčky sa sťažuje aj na bolesti nožičiek) a exém na líčkach. Posledné dve situácie s aftami boli sprevádzané aj abcesom na pokazených zúbkoch, kvôli čomu ideme nasledovný piatok pravdepodobne na vyberanie pokazených zúbkov. Inak je to živé, veselé, šikovné dieťaťko :-) Keď sme mu robili naposledy krvný obraz mal nízke hodnoty železa, odvtedy pravidelne užíva melasu, na imunitu mu dávame imunoglukán, cebion a biogaju.
    Prosím, majú tieto "príznaky" niečo spoločné? Alebo je to len blbá zhoda náhod. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kazivosť zúbkov je daná pravdepodobne hlavne prekonaným úrazom.
    Afty čiastočne môžu súvisieť s kazivosťou zubov a pravdepdobne prítomnou infekciou. Neviem prečo mu dávate na nízke hodnoty železa melasu. Ak má nízke železo, jedná sa o latentnú / skrytú/ chudokrvnosť a mal by dostávať príslušné dávky železa / maltofer/ a kvalitnú stravu, najmenej 6x týždenne mäso, hlavne tmavé.
    Ekzém na ličkach pravdepodobne s uvedenými príznakmi nesúvisí, treba ho zhodnotiť a príslušne liečiť, niekedy stačí premasťovať mastným krémom : lipobase, excipial, alebo modrá indulona.
    Bolesti nožičiek by somnezanedbávala. Treba sledovať ako často ich má, zväčša pri tom zvyknem vyšetriť základné parametre, aby sa niečo nezanedbalo, bolesti môžu byť rastovú, parainfekčné, z únavy ale aj zo závažnejších príčin. .

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: