Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pocikavanie, večerné zaspávanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktorka. Máme syna, kt. mal v júni 3r.Od dvoch rokov sa pekne pýtal na nočník, potom absolvoval adenoidektómiu v celk. anestéze a od vtedy máme probém s pocikávním, paradoxne však nie v noci, ale iba cez deň. Niekedy je úplne mokrý, niekedy je to také ucvrkávanie ale frekvencia je aj 3 krát do dňa. Následne sa nám narodilo druhé dieťa a probém s pocikávaním pretrváva je to od apríla tohto roku. Tak neviem či je to nutné riešiť alebo máme byť ešte trpezliví a vysvetľovať a chváliť.. Prip. koho osloviť psychologa, urologa, nefrológa?...Druhá moja otázka je ohľadom zaspávania nášho syna. Cez deň, poobede zaspí bez problémov a je schopný spať aj tri hodiny, no večer je potom čulý ešte aj po 22, hod hod. Uspávame ho rozprávkou a ležíme pri ňom v posteli, no je to nekonečný príbeh...Čo je pre jeho vývoj dôležitejšie jeden dlhý spánok v noci, alebo denný spánok a potom kratší nočný (6-7 hod.) spánok. Syn má 3 r. a ráno sa sám zobúdza okolo 6. hod. Ja som to začala riešiť tak že som mu úplne zrušila poobedny spánok, lebo ak som ho zobudila napr. po hodine poobedného spánku, tak jednak že budenie bolo nesmierne ťažké, tak tvrdo zaspí a potom zvyšok dňa bol mrzutý . Len neviem či je to právne. Ďakujem velmi pekne
    Milada

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Denné pocikávanie by som riešila tak, že skonzultujem lekára, určite by odporučil vyšetrenie moče. Ak bude všetko v poriadku, dieta inak primerane / nie vela/ pije a primerane ciká / tiež nie vela/ a v ncoi nie je problém, tak myslím, že je to podmienené psychikou. jednak nepríjemný zážitok v nemocnici pri adenotomii a následne príchod súrodenca. Takže ako píšete: skúšat, motivovat, chválit.
    Spánok je asi vačší problém. Odpoludňajší spánok by som ponechala ale nedávala ho spinkat velmi unaveného, radšej skor, kým naozaj nezaspí tak tvrdo a po pol ajž trištvrte hodine by som už nedodžiavala velmi klud v domácnosti, otvorila k nemu dvere, aby sa zobudil. Večerné ukladanie po rozprávke a uložení by som urobila tak, aby mal otvorené dvere do priestoru, kde ste vy rodičia, eventuálne aj so súrodencom, aby vás počul, eventuálne aj videl. Deti sú tak pokojnejšie a pri pozorovaní rodičov zaspia. Samozrejme nesmie íst hlasno hudba alebo televízia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: