Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • imunita

    , Autor: zdravie

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtať na imunitu.
    Dcérka má 5 rokov, a v škôlke bývala často chorá - soplíky a kašeľ - zápaly dutín aj priedušiek.Antibiotiká 3x do roka, inak Pamycon a sirupy na kašeľ. Pred rokom pri odbere krvi CRP 122, vysoké teploty, kašeľ.
    Pri odbere krvi teraz v marci CRP 50, znížené lymfocyty - 13,38. Znamená to zníženú odolnosť?Mala znížené aj železo - 3,7 umol/l. Treba opäť skontrolovať KO? Naša pani detská lekárka povedala, že v krvi ukazuje na mononukleózu - že sa niečo stále vracia. Čo sa s tým dá robiť?
    Teraz berie Luivac. Aj sprej do nosa Awamys. Keď začala brať Luivac, ešte 2x mala sopeľ aj kašel, ale antibiotiká nebrala. Nechodí od zač. júna do škôlky a má sa dobre.
    Ale v septembri začne. Čo by ste nám poradili?
    Aký sirup dávať v noci na suchý kašeľ, ked stekajú hlieny a nedá sa spať? Niekedy toľko kašľala, až zvracala.
    Ďakujem za rady. Elena

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak jej zatekajú hlieny, kašeľ asi nebude suchý, ale vlhký, inak je dobré ju uložiť do zvýšenej polohy, podložiť nohy postieľky. Aj luivac by mal podporiť imunitu, takže by mohla kolektiv od septembra znášať lepšie. Neviem, či máte vyšetrenú nosnú maddlu, aj tá môže byť príčinou opakovaných infektov. Samozrejme je potrebné liečiť prípadnú chudokrvnosť.

Podobné otázky

  • slabá imunita?

    , Autor: bubu2

    dobrý večer, poprosila by som o radu, čo so synom, ktorý je často chorý. teraz má 4 roky, a odkedy nastúpil do škôlky je často chorý. po týždni v šk§lke ma soplíky, ktoré sú najprv biele a potom prejdú do zelena, potom mu to stečie a kašle. za posledný polrok mal 3x ATB. doma býva sparvidla aj 3 týždn kým sa dá do poriadku a znova nastúpi do škôlky. a takto to išlo celý školsky rok - Týžden školka a 2-3 týzdne doma. dokonca vo februári a v máji nebol vôbec. akonahle sa ochladí zas má soplíky a potom kašle. aj teraz na začiatku jula bolo chladnejšie a už druhý týžden sa trápime so spolikmi a kašlom. naša pediatrička nam odporučila echinaceu 5CH 3x3globule, 3 mesiace. berie to zatial 3 týzdne, je to ešte malo, aby to pôsobilo na imunitu? a môže to vôbec brať keď obsahuje laktózu a syn ma intoleranciu laktózy? (naša dr. tvrdí, že je tam zanedbatelné množstvo laktózy). čo by ste Vy odporučila? čím mu zvýšiť imunitu? je velmi slabý jedák, z ovocia ani zeleniny nič nezje, dokonca velmi ani varenú stravu, čo je dôsledkom neskoro zistenej alergie na kravsku bielkovinu a intoleranciu laktózy (od 2 rokov začal odmietať všetko stravu okrem ranajšieho mlieka, predošlá dr. to neriešila a k súčasnej dr. som prešla až keď mal syn 3,5, teda rok a pol nejedol nič len mlieko a jogurty, dakedy pol rohlika).

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa je potrebné vyšetriť asi aj u imunologa a ke´dže už problémy s alergiou mal /( mlieko/ tak jeho imunitný systém ešte pravdepodobne kolektív nezvlád. Asi by som riešila vylúčením z kolektívu, úpravou stravy, nemusí jesť veľa, ale pravidlene a všetky živiny / mlieko, ak sa už alergia upravila, mäso,strukoviny, obilniny, zeleninu ovocieú che to veľa trpezlivosti a veľmi individálny prístup.

  • imunita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 5 apol ročnú dcérku, ktorá teraz opäť nastupi do školky. Minulého roku bola často chorá. Trpela nachladnutiami a chrípkami. Stravu má pestrú, no z ovocia zje iba pomaranč, mandarínku, jablká a banány. Ostatné ovocie nechce. Zo zeleniny iba paradajku a trocha uhorky. Zavaraniny nepapá vôbec. Minulý rok aj teraz na jar brala hliviačik na podporu imunity. Chcem sa opýtať čo by som jej mala kúpiť na podporu imunity? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja mám dobré skúsenosti s prípravkom preventan junior 1 tbl denne vycuckať, podávať tri mesiace v kuse. Taktiež odporúčam probiotika a hlavne pobyt na čerstvom vzduchu. Jej prísun ovocia je dostatočne a aj pomerne pestrý.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: