Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • tiky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,

    nas syn ma 5 rokov, je to sikovny, zrucny, rozumny chlapec, ale od min. roka, ako nastupil do skolky mava take svojske zlozvyky, skor by som to asi nazvala tikmi. Stale si ich obmiena, raz je to otvaranie, ust, teraz je to trasenie rukou, akoby ju mal mokru...Doma nam to nerobi tak casto, doma mame standardnu domacnost, ziadne hadky, nervaky (ako som o tom citala na internete, ze skor tieto deti to zvyknu mat skor) ale skor v skolke, kde je vystaveny viac tomu "stresu". Pani ucitelky sa tomu stavaju ohladuplne, deti si to nevsimaju...ale predsa ma to trapi. Nasla som na internete jeden liek, je volnopredajny, pre deti od 3 rokov - Magnesatabs - obsahuje horcik(87,5mg), B3(4,5mg), B6(0,55mg), B1(0,35mg). Vraj pomaha detom s tikmi, hlavne kvoli tomu horciku. Ale aj ked je liek volnopredajny, mam strach to bez konzultacie podat synovi, velmi by som ocenila vas nazor. A este by som vas poprosila, aky liek, alebo vitamin by ste odporucila na celkove ukludnenie/uvolnenie. Citala som vraj horcik je na to vhodny, ale poznam len sumive magnezium 250mg a ten sa mi zda byt vela, pre 5 rocne dieta, i ked pisu, ze vhodny od 5 rokov. Este raz dakujem vopred za odpoved, prajem vsetko dobre.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Musela by som tie prejavy vidieť, aby som sa bližšie vyjadrila. preparát s horčíkom môžete skúsiť podávať niekoľko týždňov a sledujte, či sa tiky stále objavujú. Ak áno, pravdepdobne by som dieťa odoslala na neurologické vyšetrenie, eventuálne potom aj na psychiatrické vyšetrenie k detskému psychiatrovi. Ale znova upozorňujem, je to teoretický predpoklad, keďže som dieťa nevidela.

Podobné otázky

  • Dcerka odmieta v školke stravovania

    , Autor: heslojekreslo1

    dakujem za pomoc..a este sa vas chcem opytat,,nema to stym ze ked odmieta v skolke stravovania,nie je to mojou vinnou,to ze u nas doma nenavarim tak ako v skolke navaria..napriklad-my v rodine nepapame spenat tak som malej nedavadala jest..ona sa napapa len to co ona a my lubime jest..my mame radi prazenicu,ona nie..ponukam jej a odmieta to,alebo pomazanky som jej nedavala,lebo ona to nelubi,ked ked som jej ponukala..a naprik.vajicka nema rada ale chlieb vo vajci spapa vsetko..je to vyberave dievcatko.dnes v skolke nic nejedla,a teraz doma si pyta dvakrat slepaciu polievku aj dvakrat ryzu s meskom..dnes som sa rozpravala jednou pani..ze ona odmalicka jej dcerke robila zabavne receptiky pre malu,a doteraz vsetko spapka..preto si vycitam ze som mohla aj ja urobit take zabavne jedla..som zufala a cakam kedy mala bude vsetko normalne papat..vopred vam dakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nebuďte zúfalá a ič si nevyčítajte. Všetci robíme chyby, nič nie je sto percentné. Ste dobrá mama, staráte sa, aby dieťatko bolo v poriadku! Robte ako som Vám naúpísala a zo škôlky sa ju sanžte vyberať čo najskôr a potom sa doma napapjte. Len pozor na sladkosti a treba mať dostatok pohybu, aby tým nevhodným rozložením jedál nezačala priberať. V každom prípade by mala pokojne s vami / aby ste boli príkladom!/ raňajkovať.

  • odmita jedlo

    , Autor: sisanka

    Pekny den ..... chcela by som Vas poprosit o radu. Mam synceka ktory uz 3tyz. navstevuje jaslicky , kde nastup co sa tyka placu zvladol uuplne super , len vzdoruje tak ze prestal uuplne papat.Ost.. deti uz ostavauj spinkat len my musime ist na obed domov lebo nic nepapa.On mi to robi aj doma je 6 druhov jedal dookola z ovocia banan a jablcko jagurtiky nic nove ochutnat nechce.uz som skusala aj nasilu a s krikom ale zlakla som sa aby si nevytvoril odpor k jedlu , boli sme aj na krvy vysledky mal dobre a s kakanim a travenim probl.nema.Uz naozaj neviem co s nim trapim sa ze vlastne doobeda nic nepapa len pred odchodom do jasiel vypije 200ml kakavka.Ale ako pridem ponho uz si pyta zuvku alebo cukrik , tak si vzdy poviem ze ked take vie spapat musi aj ine. Dakujem za skoru odpoved .Silvia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nenapísali ste mi ako je dieťa staré. určite ešte nemá tri roky, takže žuvačku by som mu nedávala v žiadnom prípade!!! Cukrík určite nie tvrdý!!!!
    Jeho odmietanie jedenia je dôsledkom umiestnenia v kolektíve, deti na to nie sú vždy zrelé práve vtedy, keď to potrebujú rodičia. Ak však doma papá / to že sú to len 6 jedál nie je žiaden problém, deti vo veku do troch rokov neradi prijímajú nové druhy potrevín, nejedia veľa, ak sú medzi uvedenými jedlami ovocie, mäso, cestovina, mlieko a mliečne výrobky, event. nejaká zelenina je všetko ok a môže každý deň jesť to isté/, tak nie je potrebné sa vzrušovať ani robiť opatrenia. pohrá sa v jasličkách a doma sa napapá. Možno to ani nebude dlho trvať a uvidí, že keď papjú iné deti v jasličkách, môže aj on. Nič sa nedá urýchliť, všetko musí prísť samo.

  • štiepenie nechtov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.chcela by som poprosit o radu.mam 6rocnu dcerku a uz davnejsie som si vsimla ze sa jej velmi štiepia nechty ako na rukach tak aj na nohach.viete mi prosim poradit ako s tym bojovat alebo ako postupovat a zabranit stiepenie? velmi pekne dakujem za vasu radu .Jana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je potrebné tie nechtíky vidieť. preto by ste sa s tým mali obrátiť na vašu lekárku. Nikedy to býva pri pliesňovom ochorení nehtov / hlavne ak chodíte na plaváreň/ ale niekedy to neznamečná žiadne ochorenie, ba dokonca ani nedostatok vitamínov. Naozaj sa to dá vyriešiť len ak to človek vidí.

  • nechty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka.Chcela by som sa Vás opýtať jednu vec.Moja dcérka má 4 a pol roka.Druhým rokom navštevuje materskú školu.Je v nej maximálne spokojná.Má tam veľa kamarátok, rada sa učí básničky, pesničky, chodí na súťaže.No a problém je v tom, že si stále okusuje nechty.Dohovárala som jej, ale funguje to len 1 deň a potom dojde zase s ohlodanými prstami.Inak je veľmi aktívna a tie nechty si okusuje hlavne pred spaním.Žeby sa nudila?Inak počas dňa sa ju snažíme zamestnať ako sa len dá.Prosím pani doktorka, poradte mi.Ďakujem Vám

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to v každom prípade prejav detskej neurózy. Niekedy sa nedá nájsť príčina v okolí, je to v samotnom dieťatku, je iste chytré, veľa premýšľa a možno je perfekcionistické a pri uvažovaní, ako všetko usporiadať ako sa má, ohrýza si nehty. Neviem si rýhlo spomenúť ako sa volá ale v lekárni majú gel vyslovene na odučenie tohoto problému. Natrie sa na prstíky, v dobrej lekárni vám určite poradia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: