Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Krmenie na brusku

    , Autor: LuciaPr11

    Dobry den, chcela by som sa Vas spytat na nazor ohladne krmenia babatka v polohe na brusku. Mam vyse 6 mesacneho syna, s prikrmami sme zacali asi pred troma tyzdnami, dovtedy bol plne dojceny na poziadanie. Viaceri fyzioterapeuti v pripade ak deti este nesedia a rodicia ich nechcu umelo posadzovazt odporucaju ako alternativu aj krmenie v polohe na brusku, ak je v nej dieta stabilne. Co si o tom myslite, je to bezpecne? Syn je v tejto polohe rad a jedlo mu chuti, s prehltanim nema ani na brusku problem. Druha vec je, ze mu davam prikrmy formou BLW metody, teda jedlo nakrajane na male hranolky do ruky a on ho vie aj pekne pozuvat a prehltnut, samozreme len makksie druhy ako zemiak, cuketu na pare ci varenu brokolicu a podobne. Kasovite jedla ako spenat a jablko davam aj lyzickou, cize to kombinujem. Ale kvoli tym vacsim kuskom ho nechcem davat pri krmeni do kresielka, kde nema vystrety chrbat a vyslovene sa to pri tejto metode neodporuca. Rada by som sa spytala aj na Vas nazor ohladne tejto BLW metody, pretoze svokra je kvoli tomu uplne vystresovana, ale ja vidim ako syn jedlo uziva, je rad ze sa moze krmit sam, ochutnava rozne druhy zeleniny a ovocia a aj realne papa. Ani raz sa nedusil alebo nieco podobne, pri jedle som vzdy s nim a kontrolujem ako papa, ci nieco nehrozi. Budem teda velmi rada, ak mi napisete svoj nazor na krmenie v polohe na brusku z hladiska bezpecnosti a tiez Vas nazor na jedenie nekasovitych nemixovanych prikrmov. Do tretice a na zaver by som sa este chcela spytat ci je nejaky problem, ak synovi pukaju kosticky pri pohybe, napriklad na chrbatiku, ramenach, nohach? Bedrove klby na sone mal v poriadku, je velmi ohybny, uz vie byt na styroch, pri pohybe neprejavuje ziadnu bolest, len to obcasne pukanie ma znervoznuje. Velka vdaka za Vas cas aj odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pukanie nie je problém, je to výraz určite hyperflexibility kĺbov, nie je to ochorenie ani porucha vývinu.
    S uvedenou metódou nemám žiadne skúsenosti ani ju nepoznám. Pasívny sed samozrejme nie je pre dieťa vhodný, rodičov pred ním priam varujem. Dieťa má sedieť, keď sa samo posadí. Ak však papá tak, že je síce v určitom druhu sedu: teda hlaavička vyššie ako bruško, je opreté v náručí matky alebo v kresielku prípadne sedí v detskej sedačke len počas jedenia nie je to pre vývvin crbtice problém. Ak však vidíte, že dieťatko papá dobre na brušku, je to síce neprirodzená poloha ale človek sa naje aj napije aj keby visel dole hlavou.
    Spočiatku podávam deťom jedlo rozmixované na hladkú kašu, aby sa kúskami nedusili. Mám aj kolegyne, ktoré od začiatku odporúčajú podávať jedlo len popučené na malé kúsky. Idenaozaj hlavne o to, aby sa dieťa jedlom nedusilo. Už som videla tragické prípady po zabehnutí potravy.
    Skôr by som sa pristavila pri zložení stravy, dieťa v tomto veku jednoznačne má už dostávať mäso, takže nie len zeleninou je dieťa živé! Na to by som sa zamerala viac ako na to, či papť na brušku alebo pomixované či popučené či malé kúsky. Dieťa má mať plnohodnotnú stravu a papať tak, by sa vylúčila možnosť vdýchnutia potravy.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: