Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Let

    , Autor: Mimipanagi

    Dobrý deň žijeme v zahraničí a chystáme sa domov na slovensko lietadlom malý bude mať v čase letu skoro 7 mesiacov no dosť sa obávam toho letu ako to zvládane. Môžete mi prosím vás dat nejaké rady čo treba? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je kojený, je ideálne ho počas vzlietania a pristávania kojiť. Inak žiadne špeciálne odporúčania nie sú, len mať so sebou dostatok tekutín ak nie je kojený, vlhkú handričku na utretie tváričky, pretože v lietadle je sucho. Ak nie je kojený, pri vzlietaní a pristávaní mu dajte cumlík.

Podobné otázky

  • Cestovanie

    , Autor: Janka19851985


    Dobry den.Mam 9 rocnu dceru s ktorou idu stary rodicia na dovolenku do bulharska autobusom.Dcere byva zle v dopravnych prostriedkoch.Ak ideme na dhsiu cestu tak jej davam 1/4 alebo 1/2 kinedrylu.Este taku dlhu cestu aby som jej opakovala davku neabsolvovala.Ako casto alebo akym sposobom je najlepsie davat dalsie davky pri ceste cca 25 hodin?Alebo ci je urcena hranica maximalnej davky tohto lieku.V pribalovom letaku to nie je napisane len ze sa moze opakovat kazde 2az 3 hodiny.Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžu to dať za 25 hodín 3x, pravdepodobne po kinedryle bude spinkať, tak keď sa znova preberie, teda cca o 8 hodín môžu podať druhú dávku. Možno by bola lepšia cesta vlakom

  • Zadržiavanie stolice

    , Autor: Luciateo

    Dobrý deň.Môj syn bude mať budúci mesiac 4 roky. Už vyše rok a pol bojujeme s kakaním. Viem, že tento problém vzniká napr. pri odplienkovaní alebo nástupe do škôlky, no začalo to už pred tým. Mám pocit, že teraz to je zatiaľ najhoršie ako zatiaľ bolo.Stolicu drží až do poslednej chvíle kým mu doslova nevyletí von. Stolicu má riedku, pretože mu dávam sirup na zriadenie stolice.Bez toho si to ani neviem predstaviť. Skúšala som rôzne prírodné "poháňače" ako sušené slivky, slivkovú šťavu atď. no bezvýsledne. Keď už "vyletí" prvé hovienko tak už vytlačí aj sám a bez plaču v kľude no nie vždy sa mi zdá, že sa vyprázdnil úplne. Veľmi nerád sa o tom rozpráva, odpovie mi len že je to škaredé a na otázku kto ti to povedal, povie že ocino, starká alebo ja. Povie, že sa to nepatrí a že to bolí. No neviem mu vysvetliť, že bolesť má len pri držaní. Je veľmi tvrdohlavý a väčšinou urobí len to čo sám chce. Rozprávala som mu rôzne rozprávky o hovienkach, dávala som mu aj odmenu, tlieskala alebo nerobila absolútne nič, ale nič nezaberá. Kaká tak raz za týždeň a to len vďaka tomu sirupu. Teraz naposledy kakal až po 11 dňoch. Nerozumiem ako to dokáže, lebo aj vcelku dobre papá a bolesťami bruška chvalabohu netrpí. Samozrejme až keď ideme na "vec" tak plače. Veľmi ma to trápi a už neviem ako ďalej. Som z toho vyčerpaná, ale samozrejme na prvom mieste je on a nechcem do neho neustále liať ten sirup a bojovať na nočníku.
    Budem Vám veľmi vďačná za každú radu a vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je to už dlhodobá zápcha. Dieťa má kakať raz za jeden až dva dni.
    Treba sa poradiť s lekárom. Ja mám niekoľko princípov, ktoré radím dodržiavať.
    Pred dieťaťom s nikým v rodine ani telefonicky o vyprázdňovaní nehovoriť
    podávať dostatok tekutín
    podávať dlhodobo probiotiká
    držať proti zápchový diétu, teda žiadna varená ryža, varená mrkva, mak, kakao, čokoláda tvrdé syry
    Podívať pravidlene a dlhodobo prípravky na kakanie, teraz ideálne forlax
    S dieťatkom len keď ste s ním sama hovoriť o tom, že všetci ľudia kakajú, lebo je to potrebné, nie je to hanba. V tomto veku sa ešte niekedy stretávame aj s tým, že dieťa chce kakať do plienky. Môžete začať aj takto, len aby kakal pravidelne.

  • Pamykon

    , Autor: Rebeka123

    Dobrý deň,
    rada by som sa spýtala na jednu vec. Syn 12m mal sopliky a aj kašeľ. P.doktor nám predpísal pamykon. V lekárni ani u lekára ma nikto neinformoval ako liek podávať a vždy som si čítala pribalový letak len teraz proste neviem akým nedopatrením som si ho neprečítala a podávala kvapky peroralne 3 dní po 4 kvp. Môže mať z toho syn nejaké následky? Nezaznamenala som u neho žiadne zmeny a ani v stolici. Bojím sa, že by to u neho mohlo zanechať následky. Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Našťastie sa toto antibiotikum zo zažívacieho traktu nevstrebáva ale určite zničilo bakteriálnu floru v čreve. Podávajte najmenej mesiac probiotika.
    neverím, že vám lekár alebo v lekárni nepovedali spôsob užívania, niekedy nedávate pozor, bohužiaľ je to moja skúsenosť.

  • Bolesti bruška po kojení

    , Autor: Ivka19

    Dobrý deň.
    Môjho 2 mesačného syna bolieva bruško po každom kojení. Začalo to keď mal 2 týždne a od vtedy každý deň asi 20 minút po kojení začne plač. Treba mu kakať, no nedokáže to sám. Ešte ani raz sa nevykakal sám bez pomoci. Treba mu dvíhať nôžky a posledné dni nepomôže nič len rúrka. Potom sa vykaka tak že to z neho vyletí. Stále ma kŕče, pučí sa a mrnčí. Neviem ako mu pomôcť, skúšali sme aj espumisan aj Sab Simplex no nič mu nepomohlo. Viete mi prosím poradiť čo to môže byť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to prejav bábätka v tomto veku, súvisí to s dozrievaním zažívacieho systému Odorúčam podvať nemiesto uvedených. coliprev, napomáha tráveniu moiečneho cukru.

  • Môže ísť o autizmus?

    , Autor: Bebe7

    Dobrý deň, môj syn mal v apríli 2 roky. Už dlhšie ho fascinujú smetiari. Na tom by nebolo nič zlé, keby sa celé dni nechcel hrať so smetiarskym autom, ktoré dostal od starých rodičov. Neustále hádže drevené kocky do košov (tie si vytvoril z rôznych nádob) a potom ich vysýpa. Niekedy chce, aby sme do "košov" hádzali kocky ja a manžel. Má aj rôzne knihy, obľúbené má asi 4. Z toho v 2 sú aj smetiarske autá a samozrejme, že len tie ho tam zaujímajú.
    Taktiež keď ideme niekam von, stále si všíma koše, stále len kôš, kôš, kôš...
    Niekedy dokonca plače, keď hodíme do normálneho koša odpadky my a nie on. Občas, keď sa hnevá, začne mávať rukami, prípadne nimi o niečo udrie, prípadne si ich akoby pošúcha o brucho.

    Šikovný je, vie rátať do 5, pozná farby. Ale snažím sa ho naučiť ako sa volá, no on hovorí,že sa volá smetiar. Vysvetľujem, že aj smetiari majú svoje meno. Rozprávať viac ako pár slov začal asi mesiac po 2.narodeninách. Čo sa týka iných ľudí, tak sa nejako nezdružuje, ale už sa tak veľmi nebojí. Ale bojí sa všetkého nového, v jedle je vyberavý a čerstvé ovocie či zeleninu mi nezje. Od novembra minulého roku, čo sme mali všetci koronu už nezje ani jogurt.

    Môžu byť všetky tieto príznaky spojené s autizmom či je to úplne normálne správanie, z ktorého vyrastie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je pravdepodobne svojský, cez coronu ste veľa boli doma a koše a smetiari boli v dosahu, veď chodia stále, tak je nimi fascinovaný. Sledujte ho, veľa s ním rozprávajte, vôbec nikdy ! mu do troch rokov nedávajte mobil ani tablet a uvidíte ako sa bude vyvíjať. AK by ste mali naďalej obavy, vyhľadajte lekára, prípadne aj neurológa a psychológa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: